Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pobjedu proglasili i Morsi i Šafik, a tko će vladati, odlučit će vojska

Egiptom će i dalje vladati zapovjednik vojske general Tantawi jer je vojska sebi dodijelila zakonodavnu vlast
18. lipnja 2012. u 09:24 7 komentara 3 prikaza
Mohamed Mursi,ahmet shafiq
Foto: AFP/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je izborni stožer kandidata Muslimanske braće Muhameda Morsija u ponedjeljak ujutro proglasio pobjedu, Morsijevi pristaše izašli su na ulice slaveći pobjedu uz povike: “Alah je najveći” i ljubeći njegove slike. Najglasniji su bili muškarci dugih brada i žene u burkama, što daje jasnu naznaku u kojem smjeru ide Egipat pobjedom kandidata Muslimanske braće.

– Hvala Bogu koji je izveo egipatski narod na put slobode i demokracije te ujedinio Egipćane u boljoj budućnosti – poručio je Morsi iz svog izbornog stožera svojim pristašama te se zakleo da će biti predsjednik svih Egipćana te da neće biti “osvetoljubiv” niti će “pokušavati izravnati račune”.

Rezultati u četvrtak

Tim riječima Morsi je poslao poruku kršćanima koji su bili zabrinuti u slučaju njegove pobjede na izborima. Samo pola sata kasnije iz stožera njegova protukandidata Ahmeda Shafiqa poručili su da su izborni rezultati krivotvorina te objavili pobjedu svojeg kandidata. Muslimanska su braća izvijestila da se njihova objava temelji na 98 posto prebrojenih glasova u drugom krugu, gdje je njihov kandidat osvojio 52,5 posto glasova, a njegov protukandidat 47,5 posto. Odmah nakon te objave iz Shafiqova su stožera poslali demanti i poručili da nitko osim izbornog povjerenstva nije ovlašten davati takve obavijesti te da prema informacijama koje oni imaju bivši premijer vodi sa 52 posto glasova. I dok i jedni i drugi tvrde kako je njihov kandidat pobjednik, glasnogovornik egipatskog izbornog povjerenstva Omar Salama kazao je da ni povjerenstvo još ne zna tko je pobjednik te da će tek u četvrtak imati konačne rezultate.

Sve to mirno promatra maršal Muhamed Husein Tantawi, zapovjednik egipatske vojske, koji će na koncu odlučiti o pobjedniku bez obzira na izborne rezultate. Naime, prije raspuštanja parlamenta vojna vlast odgodila je glasanje parlamenta o ovlastima novog egipatskog predsjednika jer je pretpostavila pobjedu kandidata Muslimanske braće.

Visoke ovlastii

Po starom egipatskom ustavu predsjednik Egipta imao je visoke ovlasti. Stoga je Vrhovno vijeće oružanih snaga Egipta (Scaf) izdalo deklaraciju kojom si dodjeljuje apsolutnu i zakonodavnu vlast, što je još jedna potvrda da vojska i dalje želi sama vladati.

  • Daniel Ellsberg je heroj:

    Egipat a i svaka druga zemlja na svijetu ima samo dva izbora ili ce imati americkog namjesnika u svojoj zemlji ili ce imati destabilizaciju.

  • stomiovotreba:

    Klasican vojni udar. Sta mislite ko je to platio?

  • Dugopamti:

    Nama je važno koji od njih će poticati vjerske fanatike u našoj okolini a Egipćani sami trebaju smisliti što zapravo žele.