Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE MIJENJA STAV O UKRAJINI

Pobjednik slovačkih izbora najavio stroge granične kontrole: 'To neće biti lijepa slika'

Slovakia holds early parliamentary election
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS
1/3
01.10.2023.
u 19:06

Robert Fico kazao je da će pričekati da mu predsjednica da mandat za sastav nove vlade, ocjenjujući da bi koalicijski pregovori mogli trajati najmanje dva tjedna

Robert Fico čija je stranka SMER-SSD izašla kao pobjednica subotnjih parlamentarnih izbora, rekao je u nedjelju da Slovačka ima većih problema od "pomoći Ukrajini" i da će učiniti sve što može kako bi pokrenuo mirovne pregovore, ali je dodao da je njegova pozicija nepromijenjena.

"Smatramo da je Ukrajina jedna golema tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za sastav nove vlade... učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće", rekao je bivši slovački premijer na konferenciji za novinare.

VEZANI ČLANCI:

Robert Fico, koji je dosad tri puta bio premijer, zalagao se tijekom kampanje za okončanje vojne pomoći Ukrajini. U nedjelju je naglasio da je spreman na pomoć Ukrajini u humanitarnim pitanjima ili obnovi, ali da je stajalište o oružju poznato i nepromijenjeno. Rekao je i da se smjer slovačke vanjske politike neće mijenjati, ali da to ne znači da "ne možemo biti kritični prema nekim pitanjima EU-a".

Kazao je da će pričekati da mu predsjednica da mandat za sastav nove vlade, ocjenjujući da bi koalicijski pregovori mogli trajati najmanje dva tjedna. Njegova je stranka dobila 23 posto glasova, ispred Progresivne Slovačke s 18 posto.

Fico je morao odstupiti 2018. nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, dok blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Provjere na granici s Mađarskom

Slovačka treba ponovno uspostaviti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priljev ilegalnih migranata, rekao je Fico, označivši to pitanje kao jedan od prioriteta buduće vlade. Fokus Ficove kampanje bio je protivljenje ilegalnoj migraciji, kritiziranje prijelazne vlade što nije učinila više i što nije suspendirala šengenska pravila "otvorenih granica".

"Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba ponovnih uspostavljanja graničnih provjera s Mađarskom", rekao je Fico na konferenciji za medije. "To neće biti lijepa slika"; rekao je, dodavši da će se morati upotrijebiti sila.

Sve veći broj ilegalnih migranata ulazi u Slovačku proteklih godina, kako se zemlja nalazi na ruti prema Njemačkoj i zapadnoj Europi. Migranti, pretežno mladići s Bliskog istoka i Afganistana, uglavnom dolaze preko tzv. balkanske rute, ulazeći u Mađarsku preko Srbije, unatoč čeličnoj ogradi mađarskog premijera Viktora Orbana koju je dao izgraditi 2015. godine nakon što je Europu potresla migrantska kriza.

IDEO Incident na predizbornom skupu: Potukli se bivši slovački premijer i bivši ministar

Komentara 32

DC
DC
04:24 02.10.2023.

Kad bi se sukob u Ukrajini prosirio mala Slovacka bi bila u epicentru. Normalno da covjek poziva na pregovore i mir.

DU
Deleted user
22:20 01.10.2023.

Kaze mi plavokosi tip iz Zagrbacke Dub-rave studenskog grada, pokidao papire prijavio se kao izbjeglica iz Ukrajine u Austiji, Njemackoj, Svicarskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Danskoj, mjesecna primanja preko €50.000, kupio kucu kod orebica! Mozes samo zamiiti koliko novca zarade oni gore,

NE
NervozniPoštar
07:30 02.10.2023.

Lako je slovacima sa svojom okruglom zemljom. Kad bi kojim slučajem kod nas čak i došao netko ovakav, teško bi bilo uspostaviti kontrolu granica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije