Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pobjeda za sve one koji nisu ni žena ni muškarac

Austrijanac Alex Jürgen nakon tri godine sudske bitke izborio se za pravo da mu u putovnici piše “x” umjesto muškog ili ženskog spola te u rodnom listu “ostalo”
17. svibnja 2019. u 14:22 161 komentara 11792 prikaza
Foto: News Syndication/PIXSELL

Prvi put u životu osjećam da me je i zakon priznao. Nije bilo mjesta za ljude koji nisu ni muškarci ni žene, prenosi Reuters riječi Alexa Jürgena, prvog Austrijanca koji se izborio da mu u dokumentima piše “x” u rubrici spol, budući da je interseksualna osoba.

Berlin Interseksualne osobe Nisu ni žene ni muškarci: Treći spol od jučer zakonit u Njemačkoj

Jürgenova borba trajala je tri godine i jučer svjetski mediji prenose kako je dobio pravnu bitku za putovnicu, u kojoj mu je spol “x”, a na rodnom listu označen je u rubrici koju bismo preveli kao “ostalo”. Nije to pobjeda pojedinca, nego dokaz da jedan čovjek može promijeniti sustav i utrti put ostalima koji su u jednakoj situaciji. U ovoj priči to su interseksualni ljudi, “zarobljeni” između spolova, rođeni s atipičnim kromosomima i koji se ne mogu smjestiti ni u jedan spol.

Nakon Jürgenove pobjede za sve interseksualne osobe u Austriji odsad je moguće da u svojim dokumentima imaju, da tako kažemo, treću rubriku kad je posrijedi spol. Moguće je to i u nizu američkih država ili primjerice u Njemačkoj, a i u nas se posljednjih mjeseci javno prenosi iskustvo jedne interseksualne osobe.

 | Autor :

U udruzi koja zastupa prava trans, inter i rodno varijantnih osoba Trans Aid nisu nas jučer mogli spojiti s koordinatorom upravo za interseksualne osobe.

Trauma kod liječnika

No, iz prijašnjih javnih istupa ovog mladića poznato je kako se nije rodio s vanjskim fizičkim obilježjima muškog spola, ali tako se osjećao. Nikad se nije osjećao djevojčicom ni ženom te je prolazio niz teških situacija, krize identiteta, osjećaja nespojivih s onim kako izgleda.

vrtić Eksperiment u Švedskoj Eli ide u vrtić i nitko ne zna kojeg je spola

Takvi su osjećaji i iskustva interseksualnih osoba te ih inozemni mediji prenose i u priči o ovom Austrijancu. Tamošnji aktivisti žele da interseksualna osoba ima mogućnost označiti na rodnom listu kućicu “ostalo” uz ponuđene oznake za muški i ženski spol, a da prije toga nije potrebna nikakva analiza ni zaključci medicinskih eksperata.

– Kad bi me netko ponovno prisilio ići liječniku, bila bi to velika trauma, a takvo iskustvo ima i mnogo interseksualnih ljudi – rekao je Jürgen za Reuters. Austrijska sudska presuda dolazi baš uoči Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se obilježava danas 17. svibnja. Na zaštitu prava i borbu protiv diskriminacije ovih osoba pozvao je i Thorbjørn Jagland uime Vijeća Europe.

– Ne smije biti diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili spolnog identiteta te ova zabrana mora biti jasno izrečena u zakonima i implementirana u praksi u svim našim državama članicama. Europske države moraju svoju legislativu i praksu usuglasiti s praksom Europskog suda za ljudska prava u ovom području – rekao je Jagland najavljujući da će Vijeće ministara u idućoj reviziji preporuke za borbu protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili spolnog identiteta omogućiti državama članicama da pokažu političku volju i daljnji napredak u zaštiti od diskriminacije.

REAKCIJE Zračna linija uvela opciju 'neutralnog' spola: Pogledajte neprocjenjivu reakciju na Twitteru!

– Medicinske operacije također su problem za interseksualne osobe. Predrasude i izostanak svijesti često rezultiraju nepotrebnim medicinskim intervencijama koje su nasilje prema tjelesnom integritetu i pravima interseksualnih osoba – stoji također u priopćenju ovog glavnog tajnika Vijeća Europe.

Određena mu obilježja

Dokumentom otprije dvije godine u vezi s ovom temom, Vijeće je pozvalo zemlje članice da zabrane nepotrebne operacije “normalizacije spola” koje se rade bez detaljnog informiranja pacijenata..

Alex Jürgen nekoć se zvao Alexandra. U dobi od dvije godine “određeno” je da mu se pripišu i stvore ženska spolna obilježja. Prošao je medicinske zahvate, ali se nikada tijekom odrastanja nije osjećao ženom. O njegovu životu potom je snimljen i film, a on sam postao je aktivist za prava interseksualnih osoba u Austriji.  

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • crodux:

  kakva pobjeda, čisti poraz čovječnosti!

 • Avatar BAS-TEK
  BAS-TEK:

  Ovo je napad na civilizaiju !!! Nakaradno i bolesno !!! FFuj !!!

 • busbus59:

  Ode ovaj svijet i sve normalno u kujac krasni! Sad svoja prava mogu tražiti pedofili,nekrofili,animafili (kozojebi) i ostali nenormalni svijet! Pandorina kutija je otvorena....