Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksperiment u Švedskoj

Eli ide u vrtić i nitko ne zna kojeg je spola

vrtić
Reuters/Pixsell
12.02.2019.
u 21:20

Ivica Kostović: Ekstremi nisu dobri, ni prenaglašavanje spola kod djece, ni da im se govori da nema djevojčica i dječaka

Eli iz Stockholma ima četiri godine i nitko ne smije znati kojeg je spola jer su njezini roditelji odlučili da će odrastati u svijetu bez rodnih stereotipa dok ne bude sama u stanju odlučiti što je.

Majka i otac transseksualac ne koriste pred njom zamjenice “on” ili “ona”, nego rodno neutralnu “hen”. No, i u Švedskoj, kaže majka Eli za Deutsche Welle, ljudi su je vrijeđali i nazivali ekstremistkinjom jer im ne želi otkriti spol djeteta. Cilj joj je rodno neutralan odgoj. Jedan švedski vrtić djeci nudi lutke bez spolnih obilježja, a odgojiteljica kaže da oni ne negiraju biologiju, ali da djeca mogu biti djevojčica, dječak, djevojčica – dečko, dečko – djevojčica..., da se oni u to ne upliću, nego ih nazivaju imenom, ne koristeći zamjenice “on” ili “ona”. No, i u Švedskoj takav odgoj ima protivnika. Psihijatar David Eberhard za Deutsche Welle kaže: “Dječaci rado jure okolo, guraju se, oni su više od djevojčica skloni takvom načinu igranja, to je biološki predodređeno.

Ako čovjek želi da dijete bude dijete, a ne nešto što mi određujemo, najbolje je reći “dječaci su dječaci, a djevojčice su djevojčice”. Kako na mozak djece utječe kad ih se odgaja rodno neutralno i zanemaruje u odgoju njihov spol, što ne znači negiranje malog postotka djece kod kojih se rod i spol ne poklapaju? Akademik Ivica Kostović, počasni ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, kaže da svaka stanica u mozgu ima receptore za hormone i ponašanje nam ovisi o cirkulaciji ženskih i muških hormona, što nije izraženo toliko kod male djece kao u pubertetu, ali i kod njih su u mozgu diferencirani receptori za muške ili ženske hormone.

– S 18 mjeseci dijete prepoznaje svoju sliku u ogledalu, s dvije je svjesno svoje različitosti od drugih, prije toga mu možete govoriti što god hoćete, u rodnom smislu neće imati efekta. Ali nakon treće godine rodno neutralan odgoj kod djeteta stvara drukčije obrasce ponašanja i bude li živjelo u sredini gdje nema djevojčica i dječaka ili muškaraca i žena, neće imati problema, ali ako bude, onda će ih imati.

Protuznanstveno je dopustiti djetetu da bira rod jer ne može strateški razmišljati prije 6. godine. Tek sa šest godina ima neka strateška razmišljanja, no ne može mu se u toj dobi pustiti da sam bira je li dječak ili djevojčica – kaže Kostović. Zaključuje da ekstremi nisu dobri, ni prenaglašavanje, ni zanemarivanje spola, ni da otac u odgoju forsira spol dječaka prenaglašavajući mu da je muško, da se ne igra s curicama s pet godina, ali nije dobro ni da se djeci govori da nema djevojčica i dječaka.

Poslušajte kako vozač psuje u autobusu punom djece

Ključne riječi

Komentara 10

DD
dr dragon
23:11 12.02.2019.

Prolupali su totalno!

SN
snajpa
23:24 12.02.2019.

ajmo svi skupa zanemariti sve činjenice o stvarnosti. Ja se deklariram kao klokan transeksualac, stoga kao životinja, nisam više dužan plaćati porez i smijem sexualno opiciti na javnim površinama.

ST
Stjepan2103
23:02 12.02.2019.

Sve ce te ideologije pasti u vodu jer nemaju ni znanstvenu ni zdravo prirodnu podlogu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije