Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.07.2018. u 08:24

Postignutim srebrom u Rusiji Hrvatska je postala inspiracija cijelom svijetu, što je lako posvjedočiti čitanjem stranih medija (čak i britanskih!), izjava, podjela, članaka, statusa i objava na svim društvenim mrežama.

Vjerojatno nema pjesme koja je poput slavne “Nel blu dipinto di blu Domenica Modugna”, poznatije kao Volare, pokazala duh vremena. Na festivalu u Sanremu 1958. godine, upravo na dan kada je Financial Times objavio da je lira stabilna, pobijedila je predstavljajući Italiju na Euroviziji te godine.

Tada je “volare” izišao iz grla svih Talijana kao krik nakon godina rata i poslijeratnog beznađa, najavljujući desetljeća u kojima će se Italija nametnuti kao autoritet u modi, dizajnu, automobilskoj industriji te čija će stopa rasta dostizati čak i 10 posto. Sam Domenico Modugno bio je paradigma tog uspjeha - od siromaštva talijanskog juga do uspjeha planetarnih razmjera.

Slična radost, prijelomna točka bilo je čudo u Bernu, Svjetsko prvenstvo u nogometu 1954. godine kada nakon pobjede počinje strelovit uspjeh Zapadne Njemačke. Tada je nacija, otežana krivnjom i bolnim oporavkom od događaja između 1933. – 1945., ponovno rođena s novim samopouzdanjem i ponosom.

Postignutim srebrom u Rusiji Hrvatska je postala inspiracija cijelom svijetu što je lako posvjedočiti čitanjem stranih medija (čak i britanskih!), izjava, podjela, članaka, statusa i objava na svim društvenim mrežama.

Za mene je to dobilo stvarnu dimenziju kad sam među “kockicama” na tribinama, nedaleko ugledala skupinu Japanaca i obitelj iz Indije koji su navijali jednako revno kao i Hrvati. Morala sam upitati zašto i odgovor je bio bolji od svega što sam mogla očekivati – jer pobjeda Hrvatske za njih je pobjeda svih autsajdera i sanjara. Jednako kao što su došli navijati za vatrene, oni su došli i po svoju osobnu pobjedu.

Ovaj ogroman uspjeh naših igrača dao je cijeloj naciji optimizam, zajedništvo i vjeru kakve već više od dva desetljeća nije osjetila, a moja generacija nikad.

Vječni jal te mišljenje da smo sporedni i nedovoljno dobri prevladan je apsolutno veličanstveno i to na najvećoj svjetskoj pozornici. Jedna od najjačih slika ostat će i doček kad je više od pola milijuna ljudi, bez ijednog incidenta, strpljivo cijeli dan čekalo, pjevalo i slavilo. Skup s toliko ponosa i istinske sreće što smo Hrvati, isti oni koji su do jučer gubili u arbitražama, na svim ljestvicama osvajali zadnja mjesta, iseljavali se – sada su prštali od ponosa. Vatreni su ovaj uspjeh postigli i zaslužili, on je trebao ostatku Hrvatske.

Ovo je naš “volare” trenutak, put u neku samopouzdaniju, uspješniju i sretniju Hrvatsku, jer ovu količinu poleta moramo i možemo kanalizirati u vrlo konkretne mjere za budućnost. Već dvadeset i sedam godina čekamo pjesmu koju ćemo zapjevati iz svih grla, koja će biti naša prekretnica, naše “neopisivo”.

Komentara 7

LI
lighthouse
08:43 19.07.2018.

Ova priča o autsajderu baš ne pije vodu....pa pogledajte samo imena igrača i gdje igraju.

Avatar nekineki
nekineki
10:54 19.07.2018.

daj ostavi se piskaranja...

DR
Drass79
10:11 19.07.2018.

Danas priča završava...dobrodošli natrag u državu u kojoj Ivo Sanader danas ne može pratiti raspravu duže od 2 sata jer je iscrpljen bolešću ali sutra može provesti 12 sati u avionu, fan zoni i na stadionu, a u tome ga brani istaknuti član HNS/HDZa. Kakvi autsajderi, kakvi bakrači, ekipa u kojoj igraju prvotimci najboljih svjetskih klubova ne može bit autsajder. Ovo je iznimka iz pravila...nula smo kao nacija, ništa iz ovog nećemo naučiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije