Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ploča HOS-a skinuta, nitko zadovoljan

Plenković: Prvi korak bio je premještanje ploče, a drugi korak je sustavno rješenje u sklopu zakona o korištenju simbola totalitarnih sustava
08. rujna 2017. u 07:15 68 komentara 1822 prikaza
HOS-ova ploča
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

HDZ-ovi partneri u Vladi i vladajućoj većini – HNS i SDSS – nezadovoljni su iako je kriza s HOS-ovom pločom u Jasenovcu baš na njihovo inzistiranje riješena na instant način, odnosno premještanjem ploče u Novsku (lokacija Trokut). Ploča je dislocirana u dogovoru s pripadnicima HOS-a, a na njoj je ostao sporni pozdrav “za dom spremni” ispisan u amblemu te udruge dok se ne donese zakon o simbolima totalitarnih režima kada bi ZDS mogao biti “revidiran”.

ploča DOGOVOR S VLADOM Skoro tri sata skidali HOS-ovu ploču u Jasenovcu. Prebačena je u Novsku

Ipak se obratio

Premijer Plenković jučer je do 15 sati praktički ignorirao činjenicu da je ploča maknuta iz Jasenovca jer je prepustio Savezu udruga HOS-a da oni na presici u 11 sati, za vrijeme sjednice Vlade, objave da je ploča dislocirana u Novsku, pritom aludirajući da imaju jamstva da će ZDS na ploči zauvijek i ostati. U međuvremenu je pred novinare izišao Predrag Štromar, HNS-ov potpredsjednik Vlade, i ustvrdio da nije zadovoljan tim rješenjem jer HNS ne želi ZDS u javnom prostoru te da neće podržati da taj pozdrav ostane na ploči (što će riješiti budući zakon). HNS je naknadno i na svom Twitteru objavio jednaku konstataciju. Međutim u neslužbenim razgovorima HNS-ovci su tvrdili da nema nikakvih sukoba i da se sve riješilo kako su se dogovorili s HDZ-om.

HOS-ova ploča
1 / 22
Skinuli su HOS-ovu ploču u Jasenovcu!

Milorad Pupovac nezadovoljan je pak lokacijom na koju je premještena HOS-ova ploča, a drži i da je njezinim premještanjem omogućena daljnja legalizacija spornog pozdrava. Podsjetimo, HOS je još za vrijeme SDP-ove i HNS-ove Vlade registriran baš s tim pozdravom u svom amblemu. Lokacija u Novskoj, nastavio je, sporna mu je zato što je ona samo 20-ak metara od mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku. Istupi Predraga Štromara i HOS-ovaca (Pupovac je dao izjavu nakon premijera) očito su motivirali Plenkovića da se i on pojavi pred novinarima te poruči da je HNS temeljito bio upoznat s procesom rješavanja problema ploče.

– Prvi korak bio je premještanje ploče, a drugi korak je sustavno rješenje u sklopu zakona o korištenju simbola i znakovlja totalitarnih sustava – rekao je Plenković. Najavio je da je u dogovoru s akademikom Zvonkom Kusićem, šefom Vijeća za suočavanje s prošlošću, dogovorio intenziviranje rada tog Vijeća, koje se dosad sastalo samo jedanput u šest mjeseci. Plenković je jučer prvi put jasno rekao i da pozdrav “za dom spremni” za njega ima predominantno konotacije vezane uz NDH i za ustaški režim. Poručio je i da nema prostora za trijumfalizam pojedinih HOS-ovaca. Na pitanje trebaju li pripadnici HOS-a, koji su novinsku konferenciju započeli pozdravom “za dom spremni”, dobiti prekršajnu prijavu, Plenković je odgovorio da sudska praksa pokazuje kontekstualiziranje tog pozdrava.

HOS-ova ploča
1 / 15
Anto Đapić, Marko Skejo, Borislav Barišić, Ivan Friščić, Ante Tandara

Društveni konsenzus

– Moja je poanta da želim pronaći društveni konsenzus u kojem ćemo artikulirati što je prihvatljivo, a što nije. Kakve su konotacije totalitarnog znakovlja u kojem kontekstu prihvatljive, a u kojem kontekstu nisu. Da je ta situacija čista i jasna danas, onda se mi njome ne bismo bavili – zaključio je Plenković, no da će do tog konsenzusa teško pokazuje najava HSP AS-ova Pere Ćorića, koji je sudjelovao u postavljanju ploče, da će s “istinskim HOS-ovcima” postaviti jednaku ploču na mjesto s koje je maknuta. Pojedini izvori iz HNS-a su na Plenkovićevu najavu ubrzavanja rada Vijeća za suočavanje s prošlošću neslužbeno poručili da premijer treba ubrzati sebe u donošenju odluka.

Milorad Pupovac Milorad Pupovac: 'Za nas ovo nije prihvatljivo rješenje, tamo je bila partizanska kosturnica'

– Vrijeme je za odluke, Plenković je diplomat i voli taktizirati, ali premijer mora biti odlučan. Otezanje s donošenjem odluka postaje problem cijele države – komentirao je naš izvor iz HNS-a.

Premijer Plenković ni u jednom trenutku nije pregovarao s pripadnicima HOS-a (koliko je javno poznato) nego je pregovore o premještanju ploče vodio pregovarački tim ministara, predvođen ministrom branitelja Tomom Medvedom. Prve su ideje bile da ministar uprave Lovro Kuščević “preko svojih leđa” donese odluku o micanju HOS-ove ploče, što on nije htio, pa je komproimisno rješenje postignuto u pregovorima s HOS-om. Njih je uvjet bio da “za dom spremni” mora ostati na ploči.

Novska HOS HOS: 'Hvala Novskoj, ploča ne gubi na snazi što više nije u Jasenovcu' Zlatko Hasanbegović ZLATKO HASANBEGOVIĆ 'Slučaj ploče nametnuli su politički trgovci i reketari na kojima počiva Vlada' Krešo Beljak, čelnik HSS-a I desnica i ljevica Odoru HOS-a nosili i Beljak, Stipe Petrina, Ivana Šojat...
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Četnici samo igraju igru "dobar četnik, loš četnik", a nakon što su zajedno otplesali žikino kolo po grobovima hrvatskih dragovoljaca. Danas nitko ni uz najbolju volju i najlucidnije zaključivanje ne može vidjeti nikakvu ideološku razliku između HDZ-a i četničkog pokreta, ... prikaži još! HDZ je danas potpuno na liniji SAO Krajine.

 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Ella Dvornik se nije oglasila po ovom pitanju?

 • Diesel:

  Gdje su sad oni pucisti da ne kazem teroristi? Hdz vlada pa se moze i gutati? Koje lazno domoljublje.