Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin prijeti nuklearnim oružjem

NATO: 'Ruska nuklearna retorika je opasna'; Kijev traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Russian President Vladimir Putin and Belarusian President Alexander Lukashenko shake hands before their meeting in Minsk
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.03.2023.
u 18:58

Čelnik UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju sljedeći će tjedan posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja na jugoistoku Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svog saveznika Bjelorusije, zemlje na pragu Europske unije. "U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju. NATO i EU kritiziraju ovakve izjave 

Prijenos uživo za 26. ožujka je završio. Novi live pratite ovdje

Video: Snimke Bahmuta dronom otkrivaju razmjere uništenja dok ruska ofenziva posustaje

Tijek događaja: 

18:52 -  Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je u nedjelju Bjelorusiju da ne drži na svom teritoriju rusko nuklearno oružje, uz objašnjenje da bi se ta zemlja mogla suočiti s dodatnim sankcijama ako to učini.  "Bjelorusko skladištenje i čuvanje ruskoga nuklearnog oružja značilo bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju europskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor, a EU je spreman reagirati uvođenjem dodatnih sankcija", tvitao je Borrell. Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je objavio da Moskva planira premjestiti i spremiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Poljska je oštro kritizirala Putinovu objavu. "Osuđujemo ovakvu prijetnju miru u Europi i svijetu", rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Varšavi. Ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas smireno je reagirao na najavu Kremlja o premještaju nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju. Ovim potezom Putin želi zastrašiti zemlje koje podupiru Ukrajinu, napisao je Anušauskas u nedjelju na Facebooku.

Prema ministrovim riječima ne bi trebalo biti posebne reakcije na objavu ruskih planova. "Obrana zemalja članica NATO-a od prijetnje nuklearnim oružjem zajamčena je bez obzira na to je li oružje stacionirano zapadno od naših granica (Kalinjingradska oblast), istočno (Bjelorusija) ili sjeverno (Lenjingradska oblast)", napisao je Anušauskas. Litva graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom, kao i s ruskim saveznikom Bjelorusijom.

14:49 - Ukrajina je pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog najave Rusije da će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

"Ukrajina očekuje učinkovite akcije suprotstavljanja nuklearnim ucjenama Kremlja od Ujedinjenog Kraljevstva, Kine, Sjedinjenih Država i Francuske... Zahtijevamo hitno sazivanje izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u tu svrhu", priopćilo je ukrajinsko ministarstvo.

>> OPŠIRNIJE OVDJE

14:39 - Njemačka vlada osudila je u nedjelju "novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkih" projektila na bjeloruskom teritoriju, dok je Bugarska ponovno pozvala na pregovore Rusije i Ukrajine.  "Nećemo skretati s našeg puta" zbog ovih prijetnji, rekao je AFP-u dužnosnik ministarstva vanjskih poslova koji je htio ostati anoniman.  "Usporedba predsjednika Putina s nuklearnim projektilima NATO-a je pogrešna i ne može se koristiti kao opravdanje", dodao je i naglasio da Bjelorusija "postupa suprotno" obvezi da ostane teritorij bez nuklearnog oružja.

Putin je u subotu objavio da će Rusija rasporediti "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji i da je 10 zrakoplova već spremno za uporabu takvog oružja. 

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države čine to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.

Bugarska potpredsjednica Ilijana Iotova pozvala je na pregovore Rusije i Ukrajine nakon što je Kremlj objavio plan o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Situacija postaje "sve opasnija i zastrašujuća", rekla je Iotova i objasnila da zato zajedno s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom neprestano poziva na pregovore.

"Ovo nisu prazne riječi", kazala je. Po njezinim riječima, to je želja Bugarske jer više naoružanja u svim zemljama dovodi do nepredvidivih odluka i sada postoji stvarna prijetnja.

"Nadam se da će razum ipak prevladati. I da se u ovom slučaju više radi o prijetnjama nego o stvarnom djelovanju", dodala je. 

Bugarski parlament odobrio je prvi paket vojne pomoći Ukrajini tek krajem 2022., a Radev je više puta kritizirao odluku prozapadne većine u Narodnoj skupštini koja je u međuvremenu raspuštena. 

14:34 - NATO je kritizirao Rusiju zbog njezine "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, javlja Reuters.

"NATO je na oprezu i pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakve promjene u ruskom nuklearnom stavu koje bi nas navele da prilagodimo svoje. Rusko spominjanje nuklearnog dijeljenja NATO-a potpuno je pogrešno. NATO saveznici djeluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obveza. Rusija stalno krši svoje obveze kontrole naoružanja, a nedavno je suspendirala svoje sudjelovanje u Novom START sporazumu", kazao je glasnogovornik NATO-a.

12:39 - Rusija je nakon dvotjedne stanke upotrijebila 71 iransku "kamikaza bespilotnu letjelicu" protiv ukrajinskih ciljeva, što upućuje na to da je Moskva dobila nove dronove od Irana za svoj rat u Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo obrane u nedjelju.

Britanski dužnosnici su u svom dnevnom vojnoobavještajnom izvješću na Twitteru napisali da napadi upućuju na to da je "Rusija vjerojatno počela dobivati redovite obnove zaliha manjim brojem" bespilotnih letjelica "Šahed OWA-UAV".

Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske Brjanske oblasti u sjeveroistočni dio Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni dio susjedne zemlje.

"Ovo Rusiji omogućuje fleksibilnost u gađanju širokog sektora Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva na sjeveru Ukrajine", stoji u objavi na Twitteru.

"Također je vjerojatno riječ o novom pokušaju da se rastegne ukrajinska protuzračna obrana", dodaje se.

Američki Institut za ratne studije je u međuvremenu nazvao nevažnom najavu planova Kremlja da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji u odnosu na rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin pokušava iskoristiti strahove zapada od nuklearne eskalacije raspoređujući taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju", prema Institutu.

Putin je u subotu rekao da će taktičko nuklearno oružje biti smješteno u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji i da su se Minsk i Moskva usuglasili glede te odluke.

Institut je u svojoj najnovijoj procjeni rekao da nastavlja "smatrati da je Putin akter koji izbjegava rizik i koji neprestano prijeti da će iskoristiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to zaista učini kako bi slomio odlučnost zapada".

11:53 - Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije. Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potvrdili su međusobno prijateljstvo i obvezali se na stvaranje bližih veza na samitu u Moskvi ranije ovog tjedna dok Rusija pokušava napredovati u onome što naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

"Ne osnivamo nikakav vojni savez s Kinom", citirala je Putina ruska novinska agencija Interfax.

"Da, surađujemo u području vojno-tehničke interakcije. Ne skrivamo to. Sve je transparentno, nema ničeg tajnog", dodao je Putin.

Ruski predsjednik je također rekao da zapadne sile pokušavaju stvoriti globalnije saveze, optuživši Sjedinjene Američke Države i NATO da počinju graditi novu "osovinu", koja nalikuje savezu između Njemačke, Italije i Japana u Drugom svjetskom ratu.

"Zbog toga zapadni analitičari govore o tome da zapad počinje graditi novu osovinu nalik na onu koju su 1930-ih stvorili fašistički režimi Njemačke i Italije i militaristički Japan", kazao je Putin.

9:30 - Kijev je u nedjelju rekao da Rusija drži Minsk kao "nuklearnog taoca" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja saveznici Bjelorusiji, izvještava agencija France-Presse.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca", napisao je na Twitteru tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov, dodajući da je taj potez "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje".

8:44 - Nastavljaju se reakcije na najavu Vladimira Putina da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

"To je vrlo značajan potez", rekao je za Reuters Nikolai Sokol, viši suradnik u Bečkom centru za razoružanje i neširenje.

“Rusija je uvijek bila jako ponosna što nema nuklearno oružje izvan svog teritorija. Dakle, sada, da, oni to mijenjaju i to je velika promjena", kazao je.

Putin nije precizirao kada će oružje biti prebačeno u Bjelorusiju, koja graniči s tri članice NATO-a - Poljskom, Litvom i Latvijom. Rekao je da će Rusija tamo dovršiti izgradnju skladišta do 1. srpnja.

“Ovo je dio Putinove igre da pokuša zastrašiti NATO... jer nema vojne koristi od toga da se ovo radi u Bjelorusiji jer Rusija ima toliko toga oružja i snaga unutar Rusije”, rekao je Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih znanstvenika.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja nazvala je Putinovu objavu iznimno opasnom eskalacijom.

“U kontekstu rata u Ukrajini, vjerojatnost pogrešne procjene ili pogrešnog tumačenja je izuzetno velika. Dijeljenje nuklearnog oružja pogoršava situaciju i riskira katastrofalne humanitarne posljedice”, stoji na Twitteru.

7:20 - Američko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

"Vidjeli smo izvješća o ruskoj objavi i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju", stoji u pisanoj izjavi ureda za medije ministarstva obrane.

"Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza."

7:10 - Bjeloruska oporbena čelnica Sviatlana Tsikhanouskaya izjavila je da predsjednik njezine zemlje Aleksandar Lukašenko mora biti "smijenjen i izveden pred sud". Napisala je na Twitteru nakon što je objavljeno da se Lukašenko složio da Rusija postavi taktičko nuklearno oružje na njegov teritorij.

"Europa neće biti sigurna sve dok se bjeloruski diktator ne smijeni i ne izvede pred sud da se suoči s pravdom za zločine protiv naše zemlje i Ukrajine", dodala je gospođa Tsikhanouskaya, koja je u egzilu.

Napustila je svoju zemlju nakon što je na namještenim izborima 2020. lišena onoga što bi bio izvanredan uspjeh protiv Lukašenka. Od tada se pokazao kao jedan od najvjernijih saveznika Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine. Bjelorusija je dopustila Rusiji da koristi svoj teritorij za pokretanje kopnenih i zračnih napada od početka invazije punog opsega u veljači 2022.

7:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svog saveznika Bjelorusije, zemlje na pragu Europske unije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

"Već smo pomagali našim bjeloruskim kolegama i opremali njihove zrakoplove (...) ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset zrakoplova je spremno za upotrebu takve vrste oružja", rekao je Putin.

"Dana 3. travnja počinjemo obučavati posadu, a 1. srpnja završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Bjelorusije", dodao je.

Po Putinovim riječima, ova odluka je potaknuta spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica.

Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije. "Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik.

6:55 Čelnik UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju sljedeći će tjedan posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja na jugoistoku Ukrajine. Rafael Grossi otići će procijeniti ono što je agencija opisala kao "ozbiljnu sigurnosnu situaciju" na lokaciji koju drže ruske snage. Nuklearna sigurnost i opasnosti tamo su "previše očite", dodaje se u izjavi.

Zaporižja, koja je najveća nuklearna elektrana u Europi, pod ruskom je kontrolom od ožujka 2022. godine.

6:50 - Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar na Facebooku je pozvala Ukrajince da ne raspravljaju otvoreno o detaljima nadolazeće ofenzive u zemlji. “U prijenosima uživo nemojte postavljati stručna pitanja u smislu 'kako ide protuofenziva?', nemojte pisati blogove ili postove na tu temu, niti javno raspravljati o vojnim planovima naše vojske. uopće. Imamo jedan strateški plan – osloboditi sve svoje teritorije. A što se tiče detalja – to je jednostavno vojna tajna”, napisala je Maliar.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da se Moskva sprema za ukrajinsku protuofenzivu za koju "svi znaju" da se Kijev sprema. Medvedev, koji je zamjenik predsjednika Putinova vijeća sigurnosti, upozorio je da je Moskva spremna upotrijebiti "apsolutno svako oružje" ako Ukrajina pokuša vratiti poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Zgubider..
Zgubider..
15:26 26.03.2023.

Kad su Rusi prije godinu i pol tražili da se NATO odrekne pristupa Ukrajine u savez svi su mislili da Rusi blefiraju. Onda je došla "specijalna vojna operacija". Danas cijeli Zapad govori kako Putin blefira nuklearnim oružjem, nadam se da neće ponoviti grešku od prije godinu i pol…

TR
trpimir2022
20:36 26.03.2023.

Ameri hadno igraju rulet našim glavama, upotrijebit će se taktičko nuklearno naoružanje u Europi ili neće ?

FR
franjo
21:44 26.03.2023.

Vijeće sigurnosti treba ukinuti jer ništa ne znači sve dotle dok netko ima pravo veta. Rusima samo treba čvrsto reći i poručiti da i drugi posjeduju atomsko oružje koje mogu pogoditi svaku kuću i bunker u cijeloj Rusiji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije