Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrajinci odlučni

Hoće li proljetna ofenziva označiti početak kraja rata? Vojni analitičar: 'Zapad će se suočiti s izborom'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.03.2023.
u 09:54

Ako Ukrajina želi osloboditi svoj teritorij, svaka ofenziva mora biti brza i odlučna kako bi se iskoristila evidentna iscrpljenost ruske vojske", dodaje vojni analitičar

Vojni analitičar Sean Bell smatra da bi predstojeća proljetna ofenziva Ukrajine mogla označiti početak kraja rata. Ruske snage navodno prelaze s ofenzive na obrambenu bazu kako bi se pripremile za ono što dolazi. "U iščekivanju - možda u strahu - od potpore Zapada toliko očekivanoj "proljetnoj ofenzivi" Ukrajine, Rusija je provela proteklih nekoliko tjedana bacajući val za valom napada na herojsku i odlučnu ukrajinsku frontu. Napredak je bio ograničen i unatoč sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta nisu pali. Sada se čini da je Rusija bliža kulminaciji - tempo napada pao je za više od 80%", kaže Bell za Sky News.

Dodaje da Wagnerova skupina plaćenika još uvijek sporo napreduje na sjeveru Bahmuta, ali ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke i nedostaje joj streljiva i ideja. "Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci očajnički treba operativna stanka", kazao je.

"Izvješća također sugeriraju da se mnoge ruske vojne snage premještaju, prepuštajući plaćenike njihovoj sudbini u Bahmutu.n Ako je to točno, Rusija shvaća da svoju pozornost sada mora prebaciti s napada na obranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu. I Ukrajina je pretrpjela velike žrtve. Međutim, ako Ukrajina želi osloboditi svoj teritorij, svaka ofenziva mora biti brza i odlučna kako bi se iskoristila evidentna iscrpljenost ruske vojske", dodaje vojni analitičar.

"Svaka ofenziva - čak i ako bude uspješna - na kraju će se iscrpiti, a svakako prije oslobađanja cijele Ukrajine. Međutim, zapadna vojna potpora je krhka. Već ima sve više znakova da je ponuda pametnog oružja u najboljem slučaju ograničena, a u najgorem slučaju privodi se kraju.

Ukrajina će započeti svoju ofenzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali što će se postići na bojnom polju? Obje će strane vjerojatno završiti godinu iscrpljene, možda s revidiranim linijama bojišnice, ali u virtualnom zastoju budući da nijedna strana neće imati resurse - ljude ili materijal - za povlačenje odlučnog poteza", dodaje.

U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom - nastaviti podupirati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije duge igre - ili izvršiti pritisak (na obje strane) kako bi se osigurao kraj krvoprolića i usredotočio na ponovnu izgradnju Ukrajina.

Video: Putinov show u Mariupolju: Vozio auto, mještani mu usred noći pripremili pun stol hrane

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Point_of_view
Point_of_view
10:21 26.03.2023.

Ukrajina nikada neće akceptirati okupaciju pa taman rat trajao u intervalima i pedeset godina. Rusija nikad neće biti mirna ni na svom teritoriju sve dok i najmanji djelić Ukrajine bude okupiran, odnosno ne bude oslobođen.

Avatar Hazl113
Hazl113
10:27 26.03.2023.

Čim se "ofanziva" najavljuje, vjerojatno je neće biti, a možda i hoće. Ukrainci su prvi put iznenadili Ruse, a iznenadit će ih i drugi put. Radi straha od napada na logistiku, rusi su udaljili svoja skladišta streljiva i goriva dalje od 100km, a to nije isto kao i 50km. Razvili su svoje HIMARS rakete dometa preko 150km, dosta razornije i sada je bitno najprije povećat im broj isto kao i modernijim dronovima. Vrlo lako je bila moguća taktika da namjerno dozvoje rusima napredovanje prema Bahmutu gdje se sada iscrpljuju i čekat će povoljan trenutak za kontranapad, ali tu neće sigurno biti glavni udar. Vidjet ćemo što donosi vrijeme. Osjećam da će biti ponovo iznenađenja.

ST
Stvarnost2
15:00 26.03.2023.

Koja se to ofanziva najavljuje ,Valjda to treba biti tajno ,bitan je faktor iznenadjenja 😳

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije