Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.05.2018. u 06:41

Sada si ne može dopustiti luksuz da u stranci izbjegava partnerstvo s onima koje je procijenio ili neposlušnima ili suparnicima

Premijeru Andreju Plenkoviću, nakon prisilnog udaljavanja Martine Dalić iz Vlade, pukla je zadnja linija obrane. Ostao je bez gromobrana i grudobrana, sam, izložen napadima. Svih i sa svih strana. Počinje vrijeme kada će Plenković morati naučiti da je bilo lakše braniti druge nego sada sam sebe. Dalić mu je bila strahovito važan kadar i držala mu je cijeli gospodarski dio Vlade i provodila najvažniji njegov političko-gospodarski potez – rješavanje problema Agrokora. I oni koji je baš ne vole, cijenili su je i sada kažu da je Dalić bila ono “muško” u Plenkovićevoj Vladi, onaj buldožer koji je bio pokretan i rješavao brojne probleme, bilo državne, gospodarske, bilo one poslodavaca. – Takav kapacitet Plenković više neće moći naći, komentiraju u gospodarskim ali i političkim krugovima, gledajući na bivšu potpredsjednicu Vlade primarno kao na uspješnog menadžera, a ne na “grešnicu”.

Nema još nasljednika

Plenković je čuvao Dalić, dok to nije postalo iluzorno, a sada mu je znatno sužen manevarski prostor. Sreća u nesreći je što se akcija micanja njegove potpredsjednice zbiva baš u trenutku kada su iz stranke, od nezadovoljnika unutar HDZ-a i vrha stranke, počeli dolaziti signali da su počeli sastanci nezadovoljnika i predstavnika frakcija s ciljem da se počne razgovarati o – nasljedniku Plenkovića. To je stara HDZ-ova tradicija, da se dok je aktualni predsjednik “na udaru” počne pripremati teren za njegovo micanje i traženje zamjene. Za Plenkovića je ovdje, dakle, sreća u nesreći što se unutar HDZ-a još nije iskristaliziralo tko bi bio njegov nasljednik. Jednostavno još nema nikoga boljeg od njega i onoga tko bi mogao bolje povezati to klupko raznovrsnih političkih, ali i drugih interesa unutar te vladajuće hrvatske političke stranke. – Da u HDZ-u imaju nasljednika ili boljega, Plenković bi već bio bivši – tvrdi jedan od iskusnih insajdera, koji, pak, drži da će sada Plenković ipak moći dobiti potporu dovoljnu da odradi mandat premijera što dulje. Donedavno su realniji tumačili i prognozirali kako je sigurno da će Plenković odraditi mandat do kraja, sada tumače da će situacija u kojoj se Plenković našao biti – što dalje, to ružnije i tužnije. Ono što on može učiniti jest da potporu potraži i kod onih od čije je potpore još do jučer zazirao. Jako mu pomaže i stav Milijana Brkića da HDZ neće drugi put napraviti istu glupost i srušiti svoju Vladu. Plenković si sada ne može dopustiti luksuz da u stranci izbjegava partnerstvo s onima koje je procijenio ili neposlušnima ili svjetonazorskim suparnicima, predogmatičnima, predesnima itsl. Nije baš da sada može birati. Jedino područje gdje može potražiti potporu i gromobran da se zaštiti od napada “izvana” jest – HDZ.

Od kakvog je materijala

Problem je što su u HDZ-u, opet tradicionalno, “svi digli ručne” u očekivanju nastavka prestrojavanja. Nitko u ovom trenutku unutar HDZ-ove vrhuške ne pokazuje ambicije da pokrene rušenje Plenkovića i izgledno je da ga neće ugrožavati dok je održiv kao premijer. Ako su neki unutar vrha i bili za rušenje Dalić, a jesu, jer su se vidjeli na njezinu mjestu, to nikako ne znači da bi ušli u rizik i išli još oslabiti Plenkovića. I tako premijer ulazi u još neveselije doba upravljanja i brzo će se vidjeti od kakvog je materijala.

Plenković i Dalić
1/10

Komentara 29

PR
prajdali100
07:20 15.05.2018.

Plenkoviću savjetujem da se tajno sastane sa Marasom i da vide kako dalje.Možda nagovori Marasa da uskoči na Daličkino mjesto ? Možda bi to bolje radio Petrov ili Beljak ? A Sinčić ili Pernar? Razmisliti o Peđi Grbinu ili Arsenu Bauku !? Za Beru ovaj resor bi bio prelagan, treba ga čuvati za zahtjevnije rabote.Sumrak Taritaš !!!? Neeeeee, pa da nam se ponovi Gunja !!! Neće biti lako.....

BI
bikica7
08:18 15.05.2018.

"Ne može stranka biti talac jednog čovijeka" netko reče.

HI
Hik
07:26 15.05.2018.

Ja bu sad vratil Dalicku. Procital sam njen e-mail gdje slavi sa deckima bombardiranje beograda 6 Travnja 1941. Takva Hrvatica ne bu trebala otici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije