Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatična sjednica HDZ-a

Plenković: To je histerija i kampanja!

Andrej Plenković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
10.04.2018.
u 23:59

Desetak zastupnika HDZ-a protiv Konvencije, šef HDZ-a traži stegu

– Sve je ovo orkestrirana kampanja. Histerija. Čega se vi, zapravo, bojite? Što se dogodilo BiH? Evo, danas sam bio u Mostaru, tamo ne mogu spavati zbog ratifikacije Istanbulske konvencije – otprilike tim riječima poluironično Andrej Plenković, šef HDZ-a i premijer, obraćao se, doznajemo, zastupnicima te stranke na dvosatnoj, dramatičnoj sjednici Kluba koja je pokazala da je desetak zastupnika te stranke (premda nije bilo pojedinačnog izjašnjavanja) protiv Konvencije. 

Ako se HDZ-ovim zastupnicima pribroje i partneri (Ivica Mišić, možda Branko Hrg...) iz HDZ-ove većine u petak bi protiv Konvencije moglo biti i 12 ili i koji zastupnik više. Plenkovićeva je većina ostala bez jednog zastupnika – Hrvoja Zekanovića iz Hrasta koji je jedan od organizatora referenduma za izlazak iz Konvencije. HDZ-ova tijesna većina pala je tako na 77 zastupnika, jednog više od potrebne većine. Plenković je izjavio da nitko drugi iz većine neće slijediti Zekanovićev put.

Na Klubu je, doznajemo, istupilo 12-13 zastupnika, od kojih je većina obrazlagala zašto im je Konvencija neprihvatljiva, a šef Kluba Branko Bačić, prenose naši izvori, prednjačio je u uvjeravanju zašto bi HDZ-ovci morali poštovati stranačku stegu. 

Andrej Plenković
1/13

– Ulaskom u stranku izgubili ste dio svog suvereniteta. Oni koji će glasati protiv, trebali bi razmisliti o drugim političkim opcijama...nema glasanja po savjesti – govorio je Bačić, što je posebno isprovociralo Davora Lončara, zastupnika i načelnika Općine Poličnik.

– Tko si ti da ćeš mi određivati mogu li ja glasati po savjesti? Ja sam u HDZ-u od 90-ih godina, koga sam pitao za mišljenje kada sam išao u Domovinski rat i branio Hrvatsku? – odbrusio je Lončar Bačiću.

Istupio je i Miroslav Tuđman koji je tražio da se ili odgodi ratifikacija ili dopusti glasanje po savjesti. Protiv je i Ivan Šipić koji je rekao da mu je Nediljko Dujić, šef šibensko-kninskog HDZ-a, prijetio da ubuduće neće biti na listi za Sabor ako će biti protiv. Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, rekao je da ne može podržati Konvenciju jer se kosi s njegovim temeljnim svjetonazorom, osvrnuo se i na kurikularnu reformu i prigovorio što se hrvatski udžbenici šalju u inozemstvo na reviziju.

Miro Kovač poentirao je pročitavši pismo koje je Plenković, zajedno s ostalim HDZ-ovim europarlamentarcima, slao zastupnicima HDZ-a kada je Tomislav Karamarko rušio vlastitu Vladu i u njemu apelirao da zastupnici glasaju po savjesti, a ne Karamarkovu naputku.

Stevo Culej poručio je pak da mu je sin rekao da će raditi i nedjeljom samo neka ne glasa za Istanbulsku, a protiv Konvencije izjasnio se i Ivan Ćelić kao i HDZ-ov partner Ivica Mišić.

Davor Ivo Stier i Anton Kliman, koji su se kao i Kovač i ostala trojka još na Predsjedništvu izjasnili protiv Konvencije, na Klubu nisu govorili jer su svoje stavove već iznijeli. Zbog privatnih razloga na Klubu nije bio Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a i protivnik Istanbulske, ali u petak dolazi na glasanje.

Ukupno se protiv Konvencije izjasnilo osam zastupnika, kojima treba pribrojiti Stiera, Klimana i Brkića. Plenković je, prenose naši sugovornici, nakon Zekanovićeva odlaska ipak spustio loptu na zemlju zaključivši da će Konvencija biti ratificirana, da se ništa dramatično neće dogoditi te da nitko zbog svog glasanja neće biti kažnjen. Zaključak je Kluba da će vodstvo HDZ-a iduća dva dana još razgovarati sa zastupnicima.

– Ima nekoliko kolega koji imaju određene etičke dvojbe, neki su i pod pritiskom, a neki imaju svoj stav koji je nešto drukčiji od vodstva stranke i županijskih organizacija – kazao je Plenković nakon Kluba koji će se sastati još uoči glasanja u petak.

Komentara 179

BA
bakulušić
00:00 11.04.2018.

Reakcije tradicionalnog i konzervativnog hrvatskog društva na moguću ratifikaciju Istanbulske konvencije nisu ni kampanja ni histerija nego normalna reakcija normalnih ljudi koji su nažalost svoj glas na izborima dali stranci za koju su vjerovali da zastupa njihove interese. Reakcija gospodina Plenkovića me podsjetila na onaj vic o vožnji u suprotnom smjeru na auto-cesti. - Što jedan, što jedan...tisuće njih!

PP
pp
23:52 10.04.2018.

Protiv rodne ideologije. Protiv Istambulske konvencije.

ST
stefj
00:18 11.04.2018.

Interesantno je gledati ovaj sukob unutar HDZ-a gdje će Plenković radi osobne ambicije pomesti pola članstva. Odabrao je dobru godinu, jer sada nema izbora, a nada se da će mu birači za dvije godine sve zaboraviti i oprostiti... Jedino što do sada nisam čuo, to je argument zašto potpisati Istanbulsku. Jedini argument koji se nameće jest da su je i drugi potpisali. Nitko pri tome ne napominje da je npr. niti Švicarska, niti Vel. Britanija nisu potpisali, niti će je potpisati... Dobra je bila i Milanovićeva reakcija kada ju je trebalo staviti u sabor - rekao je zagovornicima da taj film reketarenja njega i Hrvatske neće gledati... No, onda se pojavi netko tko gura to isto samo da bi se umilio EK i da tamo skupi koji poen radi svoje ambicije da jednom zasjedne visoko u EK. I naravno, cijela vojska poltrona stane iza njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije