Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITAO MU TELEFONSKI

Plenković: Ulazak Žigmanova u Narodnu skupštinu važan je za zastupljenost Hrvata u Srbiji

Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.04.2022.
u 11:48

Plenković je jutros telefonski razgovarao s Tomislavom Žigmanovim i čestitao mu na uspjehu te dodao kako hrvatska Vlada nastavlja kvalitetnu suradnju njim i s Hrvatskim nacionalnim vijećem predvođenim Jasnom Vojnić

Ulazak Tomislava Žigmanova u Narodnu skupštinu u Srbiji iznimno je važno za zastupljenost Hrvata u Srbiji, poručio je premijer Andrej Plenković komentirajući rezultate srbijanskih izbora. Prvi rezultati izbora u Srbiji u ukazuju na to da će predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na listi koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani" Žigmanov biti zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije.

Plenković je jutros telefonski razgovarao s Tomislavom Žigmanovim i čestitao mu na uspjehu te dodao kako hrvatska Vlada nastavlja kvalitetnu suradnju njim i s Hrvatskim nacionalnim vijećem predvođenim Jasnom Vojnić, kao i realizaciju svih bitnih projekata kojima će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Žigmanovu je čestitao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, ali i upozorio kako unatoč osvojenom mandatu "ovi izbori još su jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005.". 

Komentara 13

CR
crocro
12:14 04.04.2022.

Ako je u demokratskoj Hrvatskoj srbi imaju 3 zagarantirana zastupnička mjesta u Hrvatskom Saboru, zašto se Hrvatska ne izboru da Hrvati u srbiji imaju barem 2 zagarantirana mjesta u srpskom parlamentu. Ako srbija ne želi Hrvatima zagarantirati zastupnička mjesta, onda nemamo o čemu razgovarati. Na temelju reciprociteta Hrvatska treba odmah ukinuti oktroirana i privilegirana zastupnička mjesta srbima u Hrvatskom parlamentu. I tu priča završava. Tako će barem po zastupljenosti nu parlamentima ova dva naroda biti ravnopravna, iako je po svim drugim pitanjima Hrvatski narod u srbiji zapostavljen i marginaliziran u odnosu na prava srpskog naroda u Hrvatskoj koji uživa i veća prava od većinskog Hrvatskog naroda. Zašto do sada zastupnička garantirana mjesta srba u Hrvatskom Saboru, nisu ukinuta?

DU
Deleted user
12:26 04.04.2022.

zašto 3 mjesta u Saboru RH?

ST
stefekov
12:20 04.04.2022.

to su obicni nosensi...srbija nije niti ce ikada biti demokratska drzava kada su u pitanju Hrvati i Hrvatsku to je jasno svima.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije