Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo sjedište

NATO se u ožujku 2018. seli u novi stožer u Bruxellesu

Jens Stoltenberg
Foto: Reuters/PIXSELL
13.12.2017.
u 21:55

Novo sjedište je futuristička zgrada s osam dugih krila i trebala bi predstavljati prekrižene prste dvije ruke.

Osoblje NATO-a, diplomati i vojnici 29 država članica će se preseliti u novi stožer Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu 19. ožujka 2018., rekla je glasnogovornica saveza agenciji France presse.

"Taj proces će trajati 12 tjedana", i u tom razdoblju će bivše sjedište koje datira iz 1960-ih funkcionirati kako bi osiguralo nastavak aktivnosti, precizirala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Novi stožer bi u potpunosti trebao biti u funkciji sredinom lipnja, na vrijeme za summit čelnika Saveza 11. i 12. srpnja u Bruxellesu, drugi za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ukupno će 4000 osoba biti smješteno u toj zgradi, u kojoj sada radi 300 osoba koje nadziru premještaj. Novo sjedište je futuristička zgrada s osam dugih krila i trebala bi predstavljati prekrižene prste dvije ruke. Njezina arhitektura bi trebala ocrtavati jedinstvo zemalja najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu, koji okuplja 29 zemalja Europe i sjeverne Amerike.

Zgrada se nalazi preko puta sadašnjeg sjedišta, djelomično sačinjenog od montažnih zgrada na brzinu izgrađenih 1967. nakon što je NATO morao hitno napustiti Pariz nakon povlačenja Francuske iz njegovih vojnih struktura.

Tijekom polaganja kamena temeljca u prosincu 2010. premještaj je bio najavljen za 2015. Ali na gradilištu je došlo do kašnjenja, što je izazvalo oko 300 milijuna eura dodatnih troškova koje su preuzele države članice. Jedan diplomatski izvor je naveo da konačna cijena novog sjedišta prelazi 1,2 milijarde eura.  

Komentara 2

RE
realisticki
09:20 14.12.2017.

Tko to sve financira? Ako iza toga stoje članice, onda tu sudjeluje i Hrvatska, koja bi tim novcem trebala "krpat rupe" u državnom proračunu. Ako većinu troškova snosi Amerika, zašto onda i službeno ne smatramo NATO samo kao dio američkih oružanih snaga?

Avatar nekakav
nekakav
08:13 14.12.2017.

kud god da se presele, stići će ih kazna. čemu seljenje? čemu rade probleme, zašto si stvaraju neprijatelje? jel znaju da je svaka sila bila uništena, i da je došla druga, jača, bolja..? svi pričaju o miru, a stalno glancaju oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije