Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET S BISKUPOM

Na ređenju i premijer Plenković: Željko Majić je novi biskup banjolučki

Premijer Plenković prisustvovao obredu ređenja  mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/8
02.03.2024.
u 13:25

Hrvatski je premijer došao u Banju Luku kako bi sudjelovao u euharistijskom slavlju u povodu ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om, a najavio je kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati tu zemlju na njenom europskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

"Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku", kazao je Plenković za hrvatske medije ocijenivši kako se u BiH radi puno ne bi li se ispunili kriteriji što ih je Europska komisija postavila kako bi preporučila Europskom vijeću da na zasjedanju 20. i 21. ožujka odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH. Europska je komisija zatražila da BiH do tada otvori pregovore s Frontexom te donese tri zakona i provede reformu izbornog zakona kroz njegove tehničke izmjene. Do sada je usvojen zakon o sprječavanju pranja novca i otvoreni su pregovori s Frontexom, no i dalje traju prijepori o preostala tri zakonska rješenja dok se rok za njihovo usvajanje bliži.

Hrvatski je premijer uvjeren da BiH ipak može dosegnuti postavljeni cilj i kaže kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.  "Donose se zakoni, provode se reforme", kaže Plenković dodajući kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od prosinca.

Hrvatski je premijer došao u Banju Luku kako bi sudjelovao u euharistijskom slavlju u povodu ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića, a nakon sastanka s njim i sada umirovljenim biskupom Franjom Komaricom izjavio je kako je tim dolaskom želio dati potporu novom biskupu i zahvaliti Komarici na svemu što je učinio. "Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva", kazao je Plenković. 

VEZANI ČLANCI:

Istaknuo je kako je važno da Hrvatska vlada još jednom demonstrira potporu Hrvatima sjeverozapadne Bosne kao što snažno podupire ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povraka Hrvata na područje Banjolučke biskupije, u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća vjernika, Plenković je kazao kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.

"Kako je Hrvatska snažnija, a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka europskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove", kazao je hrvatski premijer.

Papa Franjo u prosincu 2023. godine prihvatio je odreknuće od pastoralne službe monsinjora Franje Komarice koji je Banjolučku biskupiju vodio još od 1989. godine ostavši uz svoje vjernike i u najtežim ratnim godinama kada su bili izloženi progonima i kampanji etničkog čišćenja koju su provodile vlasti bosanskih Srba.

Novog biskupa Majića biskupija koja osim sjeverozapadnog dijela Republike Srpske obuhvaća i dio Federacije BiH odnosno šireg livanjskog kraja dočekuje s jedva 20 posto od prijeratnih 120 tisuća vjernika. Na širem banjolučkom području do rata je bilo oko 30 tisuća vjernika a prema posljednjim dostupnim podacima iz 2022. godine tek ih je oko tisuću i pol. Novi banjolučki biskup rođen je 1963. godine u Drinovcima kod Gruda, školovao se u Dubrovniku, Sarajevu i Rimu a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1988. godine. U toj je biskupiji bio generalnim vikarom i ravnateljem Caritasa.

VIDEO Plenković: 'Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji'

Komentara 3

GO
goran2hr
14:40 04.03.2024.

Da li ga je biskup pitao štogod oko pobačaja, uvođenja IK i prihvaćanja "Marakeša"?

XM
Xman
20:10 02.03.2024.

Komarica je rodjeni banajlucanin

MA
Mandrak99
20:05 02.03.2024.

Molio bih da mi netko objasni zašto se imena gradova smiju mijenjati,HINA se potpisuje da je Banjolučki biskup...iz Banja Luke...smije li se Zagreb nazivati naprimjer zogrebački biskup...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije