Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U UKRAJINI

Plenković stigao u Kijev: Sastao se sa Zelenskim

Foto: Vlada RH
1/29
08.05.2022.
u 10:39

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas ujutro stigao je u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz predsjednika Vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, priopćili su iz Vlade.

Posjet nije bio najavljen iz sigurnosnih razloga.

1/30

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine, kažu iz Vlade.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije. Prije vojne invazije, predsjednik Vlade boravio je u službenom  posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

Plenković je detalje puta kao i teme razgovora objavio na svojem Twitter profilu.

- Predsjednik Zelenski informirao me o stanju u Ukraine i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje. Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu te podupire njezin europski put! - napisao je.

 

- S premijerom Denysom Shmyhalom o daljnjoj financijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, energetskoj suradnji, razmjeni iskustava iz razminiranja te europskom putu Ukrajine. Hrvatska će nastaviti pomagati prijateljski ukrajinski narod te pružati podršku u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica - naveo je hrvatski premijer na Twitteru.

 

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal napisao je na Twitteru kako je na sastanku s hrvatskim premijerom zatražio pomoć u razminiravanju Ukrajine i njezinoj obnovi.

- Hrvatska ima jedinstveno iskustvo u razminiranju oslobođenih područja. Obnovimo Ukrajinu zajedno! - napisao je.

 

Tijekom dana šef hrvatske vlade trebao bi posjetiti Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva koja su poprišta ratnih zločina.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

 

Komentara 71

Avatar @proma-trač
@proma-trač
10:52 08.05.2022.

E sad će rat napokon završiti, ishod sami pogodite.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
15:08 08.05.2022.

Uvijek na prvoj crti! Slava Ukrajini!

Avatar majkuvam
majkuvam
22:22 08.05.2022.

Da je Zelenski i dalje ostao komičar mi svi ove probleme ne bi imali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije