Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Banskim dvorima

Plenković se sastao s Čovićem: Naglasio kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH

Mostar: Sastanak Dragana Čovića i Andreja Plenkovića
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
27.12.2022.
u 19:57

Dragan Čović istaknuo je kako se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. Dužnosnici su prilikom sastanka, kako je priopćeno iz Ureda predsjednika Vlade, razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon općih izbora, predstojećim izmjenama izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU. Također, razgovarali su i o značaju pridruživanja Hrvatske Schengenskom prostoru te europodručju od 1. siječnja 2023.

Dragan Čović istaknuo je kako se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Naglasio je kako pitanje izmjena izbornog zakona BiH ostaje otvoreno pitanje koje se mora dovršiti u roku od šest mjeseci.

Izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini. Pritom je naveo i važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši da je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu, stoji u priopćenju.

Plenković je izrazio zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je očekivanje za brzom uspostavom vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama, kao i Vijeća ministara na čelu s Borjanom Krišto. Zahvalio je visokom predstavniku Christianu Schmidtu na intervenciji u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koje su se pokazale korisnima i za zaštitu interesa hrvatskog naroda, kao i za funkcionalnost BiH.

Poručio je da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, poticaj Bosni i Hercegovini te svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa te postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona. Podsjetio je da se i na posljednjim općim izborima ponovno dogodilo preglasavanje Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši kako očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

VIDEO Medvedev iznio svoja predviđanja za 2023.: Stvorit će se Četvrti Reich, izbit će ratovi, a Elon Musk bit će novi vođa...

Komentara 1

MA
mate30
20:16 27.12.2022.

Plenkoviću nauči nešto od Čovića i Sanadera. Instaliraj Kolindu i povuci se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije