Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER RH

Plenković poručio iz Bruxellesa: Rusko cjepivo može u Hrvatsku samo nakon odobrenja EMA-e

Tomislav Krasnec
12.03.2021.
u 17:08

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je u Beču otvoreno progovorio o tome kako se i unutar EU, među državama članicama, događa “bazar tajnih sporazuma” zbog kojega neke države članice dobivaju više doza nego neke druge

Pustit ćemo rusko cjepivo na hrvatsko tržište samo ako ono bude odobreno po adekvatnoj proceduri kroz Europsku agenciju za lijekove (EMA), potvrdio je u petak premijer Andrej Plenković u Bruxellesu po završetku niza sastanaka s čelnicima europskih institucija.

- Mi ćemo kao odgovorna vlada ići sukladno proceduri: ako EMA odobri to rusko cjepivo, onda Sputnik V može doći na naše tržište. Prevažna je sigurnost građana. Zbog odgovornosti za javno zdravstvo puštat ćemo na naše tržište samo ono što je odobreno po adekvatnoj proceduri - rekao je premijer Plenković.

VIDEO Plenković iz Bruxellesa komentirao situaciju s nabavkom cjepiva (Snimio Tomislav Krasnec)

Premijer je u Bruxellesu razgovarao s predsjednicima Komisije i Europskog vijeća, Ursulom vo der Leyen i Charlesom Michelom, upravo u danima kad je odobrenje četvrtog cjepiva protiv Covida-19 u EU, onog koje je razvio Johncon & Johnson, samo podsjetilo Europljane na brojne probleme u isporuci nabavljenih doza: to cjepivo J&J-a, naime, neće uopće početi stizati državama članicama još barem mjesec dana.

Kompanija Astra Zeneca, čijeg je cjepiva Hrvatska naručila najviše, najavila je dodatno smanjenje isporuke doza za EU u drugom tromjesečju. A austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je u Beču otvoreno progovorio o tome kako se i unutar EU, među državama članicama, događa “bazar tajnih sporazuma” zbog kojega neke države članice dobivaju više doza nego neke druge. Tako se događa da, je primjerice, Irska primila isporuku dvostruko više doza od Hrvatske, iako imaju podjednako stanovnika, što je bio vodeći kriterij u zajedničkoj nabavi na razini EU.

 

- Te razlike potiču od toga koje je cjepivo koja zemlja naručila. Ako je netko naručio više od Pfizera, onda je brži, odnosno dobiva sada više cjepiva nego netko tko je naručio više od drugih tvrtki koje imaju poteškoće u proizvodnom procesu - komentirao je to premijer Plenković.

Komentara 74

RO
roland
17:39 12.03.2021.

Mnoge države su suspendirale Astrazeneca cjepivo. Za druga cjepiva nemamo kredibilitet i snagu u EU, a rusko i kinesko ne smijemo naručiti. Zato cjepiva nema i zato se događaju koruptivne radnje! Da je 1991.godina s ovim birokratskim mentalitetom se Hrvatskaska ne bi naoružala!

ST
stefj
17:25 12.03.2021.

Eh da, dobio je po prstima...

Avatar MK3
MK3
19:29 12.03.2021.

Kurz poručio iz Beća da više brine o Hrvatskoj nego Premijer Plenković...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije