Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori o novoj vladi

Plenković: Na sastanku s manjinskim zastupnicima nitko nije spominjao ministra Hasanbegovića

andrej plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.09.2016.
u 20:37

'Prošli smo, vrlo temeljito, svih sedam točaka koje je Most stavio kao svojevrsnu platformu za razgovore i prije izbora', rekao je predsjednik HDZ-a

HDZ i Most danas su održali još jedan krug razgovora o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade, odnosno sedam jamstava koje je Most tražio od HDZ-a. Idući susret održat će se u ponedjeljak.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su danas imali drugi niz vrlo konstruktivnih i kvalitetnih razgovora s kolegama iz Mosta. 

"Prošli smo, vrlo temeljito, svih sedam točaka koje je Most stavio kao svojevrsnu platformu za razgovore i prije izbora, a oni su sada dio razgovora nakon izbora. Mogu reći da smo se, kada je riječ o izbornom sustavu, vrlo brzo usuglasili, HDZ podražava inicijativu o korištenju triju preferencijalnih glasova kada je riječ o izborima za Hrvatski sabor. Mislim da smo vrlo blizu i određenih točaka koje se tiču Zakona o financiranju političkih stranaka kao i određenim zakonima koji se tiču prava saborskih zastupnika. Kada je riječ o gospodarskom pojasu, tu smo se usuglasili da je potrebno započeti proces koji bi uključio konzultacije i s drugim državama i s našim stručnjacima i s Europskom komisijom o tome kada bi i u kojem trenutku bilo primjereno proglasiti isključivi gospodarski pojas, odnosno ZERP koji trenutačno postoji", rekao je šef HDZ-a.

Na konstataciju voditelja znači li to da bi se ove točke oko kojih su postigli suglasje mogle usvojiti već na prvoj sjednici, a što se tiče proglašenja gospodarskog pojasa, to bi se prolongiralo za nekoliko mjeseci, Plenković je rekao: "Dakle, ja sam tek došao do druge od sedam, ovo je tek prva točka".

'Ne bih rekao da je bilo prijepora'

Na pitanje je li na toj točki došlo do prijepora, šef HDZ-a je rekao: "Ne bih rekao da je prijepor. Postoji interes zaštite Jadrana, postoji Konvencija iz 1982. o pravu mora. Dakle Hrvatska ima pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas. Naravno, u kontekstu onoga što se zbivalo posljednjih 13 godina, sjetimo se rasprave 2003. Mislim da se možemo konzultirati s našim partnerima i vidjeti koji je to trenutak i u kojem se okviru to može napraviti. Prema tome, išli bismo na zaključak Vlade kojim bismo zadužili nadležne resore da se bave tom temom u razdoblju koje je pred nama.

Rekao je da to ne bi bilo usvojeno na konstituirajućoj sjednici.

"Ta točka sigurno nije zrela za donošenje odluke na prvom sazivu Hrvatskog sabora, na prvom zasjedanju. No mislim da smo blizu rješenja. Postoje i druge teme. Teme o Hrvatskoj radioteleviziji i pitanja pristojbi. HDZ-ov stav je vrlo jasan, stav restrukturiranja javnoga servisa. Pitanje pretplate samo je jedna od tema. Odluku o visini pretplate ne mogu donositi dvije političke stranke, to je nadležnost Nadzornog odbora i za to treba promijeniti Programski sporazum između Vlade i Hrvatske radiotelevizije. Dakle, postoji nekoliko stvari koje zahtijevaju precizniji hodogram, dok neke točke mogu ići odmah na dnevni red", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako dosad nije bilo govora o tome da netko od manjinskih predstavnika i formalno sjedi u Vladi na ministarskoj razini.  "U ovoj fazi stav HDZ-a, a čini mi da to dijeli i Most, jest da bi manjinski predstavnici, u slučaju da nas podrže, podržavali vladu iz Hrvatskog sabora, no još se nije razgovaralo bi li u Saboru imali visoku dužnost", dodao je.

Plenković: Ne bih spekulirao o imenima

Upitan hoće li u budućoj Vladi ostati dosadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, s obzirom na to da mediji prenose kako je on sporan manjinskim zastupnicima, Plenković je rekao kako na sastanku koji je s njima vodio prošli tjedan nitko nije spominjao bilo kojeg ministra ili bilo koji uvjet.

 "O imenima ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme, HDZ ima niz kvalitetnih ljudi u svim resorima, mnogi kolege konkuriraju – i oni koji su bili ministri i oni koji su bili saborski zastupnici, ne bih spekulirao o imenima", rekao je.

Vezano za početak konzultacije kod predsjednice Republike i prikupljanje potpisa za uvjerljivu većinu u Saboru, Plenković je rekao kako je siguran da će imati više nego dovoljan broj potpisa. "Ja u ovome trenutku nemam informacije o tome kada će biti sazvane konzultacije kod predsjednice Republike, imamo još vremena", rekao je podsjetivši da službeni i konačni rezultati izbora još nisu proglašeni.

 "Tek kada se oni proglase, slijedi početak roka od 20 dana i u tom roku će sve biti vrlo precizno riješeno", istaknuo je.

Na upit želi li doći kod predsjednice s više od potrebnih 76 potpisa već na prve konzultacije, odgovorio je da će vidjeti. "To nije nužno. Mi imamo dovoljnu potporu već u ovom trenutku. Želimo s punim poštovanjem pristupiti pregovorima koje vodimo i s Mostom i s predstavnicima nacionalnih manjina kako bismo imali konsenzus da oni podržavaju Hrvatsku demokratsku zajednicu kao pobjednika ovih izbora s mogućnošću da dobijemo povjerenje predsjednice za sastavljanje nove Vlade", rekao je .

Na pitanje o nedavnoj izjavi za njemačku televiziju ARD kako mu je cilj da nema ekstremizma u HDZ-u, Plenković je rekao da radi ono što je htio utemeljitelj HDZ-a dr. Tuđman, da ta stranka bude najveća hrvatska stožerna stranka na političkoj sceni, profilirana prema desnom centru, narodnjačka i demokršćanska, što je pozicija koja nije na krajnosti političkog spektra.

Komentara 55

BE
berogrga
21:01 19.09.2016.

Danas su partijski mediji imali podli napad na Plenkovića imputirajući mu da je rekao da će protjerati ekstremizam iz HDZ-a. Ovo što je tportal 'prenio' i 'preveo' je sramotno, to je vrsta specijalnog rata: 'HDZ je desnica, no moja je je misija ojačati i politički centar. To je jasan zadatak koji vrijedi za sve partnere naše stranke u cijeloj Europi. HDZ je stranka koja oduvijek želi predstavljati sve građane Hrvatske, no ekstremizam ću iz naše stranke protjerati. Hrvatski narod želi stranku koja se odgovorno postavlja prema nacionalnim interesima', rekao je Plenković novinaru Darku Jakovljeviću. A evo, dao sam si truda izvući ispod glasnog njemačkog ono što je Andrej Plenković uistinu govorio: "hdz je desni centar i ja sam desni centar. moja glavna misija je ojačati politički mainstream, vi znate da se jedna kriza odvija u europskoj uniji, moja ideja je da kao stranka koja je član europske pučke stranke, najveće europske političke obitelji, da jasno profiliramo hdz kao stožernu državotvornu stranku oko koje se okupljaju drugi, moja slika je da nema ekstremizma u hdzu, međutim da ima jasno profiliranje koje je dominantno, i ono što hrvatski narod i hrvatski birači očekuju je identificiranje sa strankom koja vodi računa o nacionalnim interesima, našoj povijesti, našoj tradiciji, kulturi, jeziku .. svemu onome što je u temeljima naše stranke koju je osnovao Franjo Tuđman." Dakle: NIJE REKAO da je HDZ desnica. Naprotiv, rekao je da je HDZ desni centar i da je ON desni centar. NIJE REKAO da će išta protjerati. Naprotiv, rekao je da da ne vidi ekstremizma u HDZu. HDZ je za njega 'stožerna državotvorna stranka. NIJE REKAO da mi je misija ojačati 'politički centar'. Govorio je o 'političkom mainstreamu', a to desni centar jest. Dakle, vrlo podla podvala i njemu i nama koji mu mjerimo svaki korak. Specijalni rat partijskih medija je i dalje na dijelu, sramota kako manipuliraju.

Avatar Cinco
Cinco
21:26 19.09.2016.

Podrška HDZu i MOSTu - jedinim normalnim opcijama. Sve drugo je B(e)ljak!

DU
Deleted user
23:44 19.09.2016.

Gospodin Plenkovic svojom sposbnoscu dokazao se za kratko vrijeme. Vidjeli smo Plenkoviceve pobjede kod suceljavanja sa protivnikom u izbornoj kampanji. Na celu HDZa uvjerljivo je pobjedio na izborima. Sada kao mandatar radi dobar posao. Ah ovi sviraci koji su izgubilibili dobra vjest i za njih jer gospodin Plenkovic radi za boljitak svih stanovnika RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije