Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠIO SASTANAK

Plenković: Dio tema je realno ostvariv na početku saziva Sabora. Petrov: Ići ćemo prema smanjenju pretplate za HRT

Božo Petrov i Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/19
19.09.2016.
u 19:48

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, nakon prvog kruga razgovora, izjavio je kako žele postići strateški dogovor o dugoročnoj suradnji i stabilnu parlamentarnu većinu te četverogodišnju Vladu

Čelništva HDZ-a i Mosta danas su nastavila razgovore o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade, odnosno sedam jamstava koje je Most tražio od HDZ-a, a idući susret održat će se u ponedjeljak.

– Fokusirali smo se, prije svega, na sedam bitnih točaka koje je Most istaknuo i prije izbora. U međuvremenu su naši stručnjaci razmijenili stajališta o nizu tih pitanja. Dogovorili smo da je dio tema realno ostvariv na početku saziva Sabora, a dio će biti sigurno dio programa Vlade s jasno definiranim hodogramom te će također biti realiziran uz određene dodatne konzultacije kad je riječ o pojedinim točkama. Ukupno ozračje bilo je vrlo dobro, dogovorili smo da naši stručnjaci sljedećih nekoliko dana precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka i da naš idući susret bude u ponedjeljak. Veselim se suradnji  – rekao je nakon razgovora predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je da mu je da drago da se razgovara s argumentima te da u tom slučaju Most uvijek može biti kvalitetan partner. 

– Neke stvari jesu provedive odmah, za neke će biti jasan plan aktivnosti s jasnim rokovima i to će biti taj ulog za partnerstvo. Mi uvijek možemo napraviti kompromis u trenutku kada za to postoje kvalitetni argumenti i ako se mogu napraviti još bolji prijedlozi – rekao je Petrov, koji je izrazio nadu da će stručne skupine obaviti posao te da će u ponedjeljak biti službeno gotovi što se tiče sedam jamstava.

Petrov je, između ostalog, istaknuo isključivi gospodarski pojas rekavši da mogu pokazati konstruktivni dijalog te da će uvažiti argumente.

– Poduzet će se niz aktivnosti koje se trebaju napraviti da bi se na kraju uopće dogodio gospodarski pojas. To su stvari za koje smo uvažili argumente druge strane – rekao je Petrov.

Govoreći o smanjenju pretplate za HRT, rekao je da im je to u cilju te da je to bilo i jedno od predizbornih obećanja HDZ-a, ali da postoji niz procedura koje treba odraditi.

– Ići će se u tom smjeru, ali postoji niz procedura koje se trebaju odraditi. Mislim da bi možda bilo previše na silu da se to napravi u prvih mjesec dana, ali zato ćemo dati jasne rokove i nadam se da ćemo u šest mjeseci doći na željenu granicu koju smo postavili unutar sedam jamstava – rekao je Petrov, koji je niječno odgovorio na pitanje znači li to da se rok pomaknuo s mjesec dana na šest mjeseci.

Komentirajući kavu Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića, Petrov je rekao da je to bio samo razgovor oko Mostovih prijedloga za izmjenu Ovršnog zakona te je naglasio da je Runtić nezavisni zastupnik.

Nakon prvog kruga razgovora, Plenković je izjavio kako žele postići strateški dogovor o dugoročnoj suradnji i stabilnu parlamentarnu većinu te četverogodišnju Vladu. 

Božo Petrov rekao je kako se dvije stranke potpuno slažu oko toga da treba napraviti kvalitetan program buduće Vlade i odrediti ciljeve za iduće četiri godine. 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ujutro je stigao u središnjicu stranke. Na pitanje novinara što očekuje od današnjeg sastanka, Plenković je kazao kako očekuje nastavak razgovora oko sedam točaka, ali i oko drugih programskih pitanja. Kazao je i da neće biti govora o kadrovskim pitanjima te da će se o tome pričati "kada dođe vrijeme".

U stranku je došao i Gordan Jandroković koji je kazao kako nastavljaju razgovore koji su bili "pozitivni i otvoreni", a s ciljem da se napravi "program i Vlada koji će imati potporu ne samo u parlamentu nego i u javnosti". 

Na pitanje je li realan broj ministarstava koji navodno traži Most, njih čak sedam, kazao je kako je ovih dana bilo mnogo spekulacija te da nisu razgovarali o kadrovskim pitanjima.

– To će tek doći na red. U prvom i drugom krugu tema je sadržaj, program, a što se tiče kadrova i ustroja Vlade, to će tek doći na red", kazao je Jandroković, javlja N1 televizija.

>> Nova strategija pregovora: HDZ s Mostom
 igra na kartu stvaranja povjerenja

>> Pregovori HDZ-a i Mosta - Plenković je drukčiji od Karamarka, ali su Petrov i Most ostali isti

Komentara 54

Avatar Cinco
Cinco
09:52 19.09.2016.

MOST bi trebao konačno staviti jedan pravi uvjet, a to je da Hasanbegović mora biti ministar. :)

DU
Deleted user
11:09 19.09.2016.

Hasanbegovic ministar kulture,ili premijer?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
10:38 19.09.2016.

Dobije li Most opet ista ministarstva to je jednako i li gore nego velika koalicija koja bi sigurno bila bolja barem za ekonomiju i demografiju. Ne zaboravimo da Most nema strucnjaka pa je i zadnji put uhljebio SDPove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije