Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Ministri nisu tamo išli u stručnu debatu. Riješit ćemo i druge probleme u zdravstvu

– Poruka koja je danas najvažnija, unatoč oporbi koja se praktički veselila da bi neke veledrogerije mogle uskratiti dostavu lijekova, jest ta da je Vlada HDZ-a riješila problem – poručio je Plenković
16. travnja 2021. u 13:54 16 komentara 2179 prikaza
Foto: HRT

Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni, možemo ih staviti na Vladu idući tjedan, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Pule.

Vili Beroš O SJEDNICI ODBORA Beroš o snimci: Nisam osjetio da me ministar Marić proziva. Ne vadim se na premijera Plenkovića

– Dao sam ministrima Mariću i Berošu vrlo jasnu zadaću prije nekoliko tjedana da riješimo problem koji se dogodio s veledrogerijama. Njihova zadaća bila je da taj problem riješe. Oni su to učinili i to je dobro. Što se tiče reforme zdravstva, svi smo mi svjesni da je financiranje zdravstva na dnevnom redu svih vlada proteklih 30 godina. Nikakve veze lokalni izbori nemaju s reformom zdravstva. Nju prije svega trebaju poduzeti svi oni koji rade u zdravstvu, učiniti napore u smanjivanju rashoda jer su oni izrazito visoki. Prosječno izdvajanje u članicama EU jest oko 3100 eura, kod nas je nešto više od 860 eura. Najlakše je reći ''hajdemo još malo povećati pa ćemo namiriti te troškove'', no mislim da treba učiniti napore i na ovoj rashodovnoj strani, boljem i funkcionalnijem povezivanju, boljoj organizaciji javne nabave, većom centralizacijom, kontrolom, uštedama – rekao je Plenković.

Na pitanje kako će se riješiti problem napada na socijalne radnike, odgovorio je da je taj problem već riješen.

– Mi smo uveli fizičko-tehničku zaštitu u sve centre socijalne skrbi. Neki dan u Ivanić Gradu, da nije bilo zaštitarke, pitanje je kako bi onaj napad završio. Prema tome, oni moraju biti zaštićeni. Mi smo ih učinili promjenom zakona službenim osobama i povećali smo plaće socijalnim radnicima. Vodimo računa i o njihovoj profesiji i sigurnosti. Osuđujem svaki napad na bilo koju službenu osobu, a onda, naravno, i na socijalne radnike. Ministar se već očitovao oko toga – kazao je.

Zagreb: Predsjednik Vlade s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije LJUBICA GATARIĆ O trošenju europskih milijardi ovisi idućih 10 godina

Reforma zdravstva

– Nisam imao vremena slušati što su oni govorili na Odboru. Poruka koja je danas najvažnija, unatoč oporbi koja se praktički veselila da bi neke veledrogerije mogle uskratiti dostavu lijekova, jest ta da je Vlada HDZ-a riješila problem. To nije dug koji generira Vlada nego narudžbe različitih lijekova i ostalih zdravstvenih materijala koje generiraju zdravstvene ustanove. Riješit ćemo i druge probleme u zdravstvu. Ministri nisu tamo išli u stručnu debatu. Oni imaju zadaću braniti politiku Vlade i koherentno braniti njezine stavove – kazao je Plenković.

Cijepljenje

Ponovio je da se Vlada izborila da dobijemo dodatne doze Pfizerova cjepiva.

– Radimo na tome da se iz ove nove ekstra doze, to je novih 50 milijuna koje je Pfizer obećao dostaviti Europskoj uniji, za Hrvatsku izdvoji, prema našim izračunima, oko 455.000 doza. Moj je dojam da bismo sada s ubrzanim procjepljivanjem trebali dobivati nakon idućeg tjedna po 95.000, nakon toga 175.000, a onda kroz cijeli lipanj više 200.000 cjepiva tjedno. Na taj način ukupan broj Pfizerovih doza bio bi oko 2,2 milijuna doza. Na taj način kompenziramo usporenu dostavu AstraZenece – kazao je predsjednik Vlade.

Kritike Grbina nazvao je paušalnim nebulozama.

– Gospodin Grbin cementiran je na 16 posto. Ispraznost, šupljina, nekreativnost, nedostatak informacija i znanja koje je pokazala oporba prije dva dana kada smo donijeli Nacionalni plan oporavka i otpornosti... Za razliku od njegove lažne teze da smo mi dobili više sredstava jer smo najlošiji, ne, nego zato što smo se umješno i vješto politički borili za to na razini Europskog vijeća.

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • xibau:

  banda se sad smije zadužiti koliko želi jer za sve će okriviti koronu

 • Avatar kokobil
  kokobil:

  Beroš i Marić su zbilja kvalitetni riješili dug.Platili dug iz kredita i sada smo umjesto veledrogerijama dužni bankama.Reforma zdravstva provedena.

 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Ha, ha ... Vlada je "riješila" problem tako što je uzela novce od poreznih obveznika i dodatno zadužila buduće generacije.