Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

Objavljeni novi podaci: Pogledajte koliko je rastao hrvatski BDP prošle godine


Zagreb: Iznad prosječno topao dan građani i turisti iskoristili za šetnju ili uživanje na terasama kafića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
27.02.2024.
u 11:05

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu rasta BDP-a

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom kvartalu najbrži je rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste. Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini.

Snažnim skokom BDP-a naknadno se pohvalio premijer Andrej Plenković. Predsjednik Vlade iskazao je zadovoljstvo potvrđenim rastom, koji je za 0,2 posto veći od ranijih predviđanja Europske komisije.

VEZANI ČLANCI: 

– Rast BDP-a u 2023. je 2,8 posto. To je već 12. kvartal zaredom, pune tri godine, u kojem se bilježe pozitivna kretanja rasta BDP-a – komentirao je. Naveo je kako je rast potrošnje kućanstva i rast plaća jedan od faktora koji su utjecali na rast BDP-a.

– To je potpuno identično kako je Vlada prognozirala. Slično je prognozirao i Moody's, Komisija... Ostvarili smo što smo i planirali, to znači da smo provodili dobre ekonomske politike – poručio je, dodajući kako očekuje da će s ovakvim rastom Hrvatska dosegnuti više od 75 posto razvijenosti EU. Po rastu BDP-a među EU članicama Hrvatska je druga, nakon Malte, objasnio je Plenković.

– Očekujemo da će se rast nastaviti u istom postotku i to je znatno više od prosjeka EU. Ovo je potvrda kontinuiranog rasta, smjer pouzdanosti i ekonomske i fiskalne politike. To potvrđuju i trezorski zapisi, državne obveznice... – kazao je Plenković za Večernji.

VIDEO Plenković: Više su rasle plaće nego inflacija

Komentara 27

ED
edgar2
11:36 27.02.2024.

Treba malo o korupciji i kriminalu (već dugo niste o tome trkeljali)..."hadeze je sve pokrao", "hadeze su lopovi", "mi smo pošteni"...Time treba "hraniti" Hrvate, a ne ovime: da bolje žive, da im raste ekonomija...itd.itd

LU
lukas991
11:25 27.02.2024.

Fantastican rezultat. Europa pada ili stagnira,a mi jako rastemo. Kad neke drzave izađu iz recesije to će nas dodatno pogurati.

GR
Groteska
11:58 27.02.2024.

Kako bi tek bilo da država ne ide u pogrešnom smjeru ( s obzirom na redovito pitanje iz rejting agencija i rezultate odgovora na to pitanje)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije