Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK VLADE

Plenković o cijeni goriva: Ostat će u približnim okvirima kakvi su danas

Foto: HRT
1/3
15.07.2022.
u 20:10

Ono što činimo, a to čine i svi drugi, pripremamo se za zimske mjesece. Naše podzemno skladište plina Okoli je u fazi punjenja. Mi ćemo do početka listopada imati preko devedeset posto. To se mora ispuniti, mi smo dali tu vrlo jasnu zadaću Hrvatskoj elektroprivredi, dali smo jamstva, sredstva su tu, naveo je Plenković.

Premijer Andrej Plenković gostovao je u HRT-ovom Dnevniku gdje je komentirao aktualne političke teme.

Naveo je kako je danas bio važan politički dan, kraj zasjedanja Hrvatskog sabora u proljetnom dijelu rada Hrvatskog sabora, na kojem je potvrđen novi ministar financija Marko Primorac. Naglasio je kako se inflacija ne događa zbog politike Vlade ili bilo koga unutar zemlje, već zbog ruske agresije na Ukrajinu te je istaknuo kako Vlada ne priprema Ustavni udar.

Plenković o ministru Primorcu

Nakon što je Radimir Čačić napustio parlamentarnu većinu, vladajući imaju 76 ruku u Hrvatskom saboru. Plenković je podsjetio da su danas prilikom glasovanja o novom ministru financija i novom potpredsjedniku Vlade, ministri dobili 77 glasova.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Plenković je komentirao izbor novog ministra financija Marka Primorca.

- Primorac je profesor na Ekonomskom fakultetu, profesor financija, porezne politike, fiskalne decentralizacije. Nastupio je u trenutku kada je Vlada na pola mandata naše druge Vlade, kada smo ostvarili jedan od najvećih ciljeva dublje integracije na razini Europske unije, a to je članstvo u europodručju. Kada nam tri agencije za kreditni rejting dižu rejting na investicijsku razinu kakvu Hrvatska nikada nije imala. Ovaj današnji dan, 15. srpanj je vrlo bitan, jer smo došli na nivo, koji do sada mi nismo imali. A to znači da je naša politika političke stabilnosti, reformi, ispunjavanja kriterija i unaprjeđenja hrvatskog gospodarstva. Od javnog upravljanja, razumnog i odgovornog, javnim financijama, pa do svih ostalih reformi, koje su dale rezultate, poručio je predsjednik Vlade.

Podizanje kreditnog rejtinga nazvao je sjajnom viješću za Hrvatsku, te je dodao kako će sada Hrvatska moći obuzdavati inflaciju. Ustvrdio je da su agencije za kreditni rejting poslale su poruku financijskim tržištima.

- Cijeli lanac je u ovom trenutku u jednom velikom plusu, kazao je.

Komentirajući rekordnu inflaciju od 12.1 posto, Plenković je kazao da se inflacija ne događa zbog neke politike, odgovornosti ili neodgovornosti hrvatske Vlade ili bilo koga unutar zemlje.

- To je zbog ruske agresije na Ukrajinu, zbog rasta cijene energenata, rasta cijene harane, rasta cijena sirovina. Niza poremećaja, koji su doveli do ovih inflatornih pritisaka. I u toj situaciji mi ćemo kombinirati od svega onoga što nam je na raspolaganju. Od protucikličnih mjera, do mjera poreznog rasterećenja i subvencija. Ključ je da pomažemo onima, kojima je to najpotrebnije, rekao je Plenković.

Cijene energetika

U utorak ističe mjera zamrzavanja cijena goriva. Plenković je kazao kako će Vlada pričekati i preko vikenda će konsolidirati sve podatke da vidi kakva je situacija na tržištu, te kakvi su dvotjedni izračuni. Vlada će u ponedjeljak održati telefonsku sjednicu, a prema preliminarnim podacima, koji su Plenkoviću tijekom dana bili dostupni, čini mu se da će cijene benzina i dizela malo varirati.

- Jedan ide malo dolje, drugi ide malo gore, tako da bi to trebalo iduća dva tjedna ostati u približnim okvirima kakvi su danas.Nastavit ćemo ovu politiku sigurno, jer smatramo da je to dobro i korisno za naše sugrađane u ovom trenutku, dodao je.

Plenković se osvrnuo i na moguću nestašicu plina.

- Ovoga trenutka nema nikakvog paketa sankcija, koji pokriva dotok plina u zemlje Europske unije. Dakle, to je vrlo važno da znamo. Ono što činimo, a to čine i svi drugi, pripremamo se za zimske mjesece. Naše podzemno skladište plina Okoli je u fazi punjenja. Mi ćemo do početka listopada imati preko devedeset posto. To se mora ispuniti, mi smo dali tu vrlo jasnu zadaću Hrvatskoj elektroprivredi, dali smo jamstva, sredstva su tu. Proces traje i to je izrazito važno za Hrvatsku, da osiguramo dovoljno rezervi. Inače će plin dolaziti kontinuirano, kazao je.

VIDEO: Plenković iz Zatona: 'Uništeno je između 10 i 20 kuća, dobro da nema žrtava', snimio Frane Šarić

Jedna od tema u intervjuu je bila i požarna sezona i spremnost Hrvatske za to.

Predsjednik Vlade rekao je kako Hrvatska ima šest kanadera, od kojih četiri lete, a dva su još na remontu. Naveo je kako će remont jednoga trajati malo duže, jer je na kanaderu bilo oštećenja. Hrvatska ima i nekoliko Air Tractora, a ima i čitav niz drugih materijalnih sredstava, koje se koriste u protupožarnoj sezoni.

Plenković je dodao kako će Hrvatska nabaviti još dva kanadera, jer je naše zrakoplovstvo pokazalo iznimnu uspješnost u gašenju požara, ne samo u Hrvatskoj, već i u ostalim zemljama, kojima je Hrvatska pomogla.  

"Nema Ustavnog udara"

Jedan od prioriteta je ranije najavljena izmjena Zakona o obrani. Predsjednik Zoran Milanović kazao je da se tom izmjenom čini Ustavni udar, što je odbacio Plenković navodeći kako nema tu nikakvog ustavnog udara.

- To je jedna krajnje pogrešna retorika. Treba precizirati niz odredbi Zakona o obrani, koji nisu precizne. Ovo što gledamo je jedan cirkus. Zakoni postoje da preciznije propisuju odredbe koje su u Ustavu. Inače, da je Ustav sve riješio, ne bi imali niti jedan zakon, pa ni Vlada, ni Sabor ne bi imali što raditi. To je politički stav, jer smatramo da na razuman način treba popuniti praznine i razjasniti određene nejasnoće i imati bolje definiran Zakon o obrani. Očito postoje problemi u komunikaciji između predsjednika i ministra obrane, kazao je premijer.

Dodao je kako u tom Zakonu Vlade skoro ni nema.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Hrvatski sabor je danas ratificirao, s ogromnom većinom, protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Plenković je komentirao Milanovićevo zagovaranje blokade obje te zemlje.

- No, ta je tema bila potpuno pogrešna, kriva, da ne kažem amaterska, nevjerojatna. Ona bi nas dovela u nezavidan međunarodni položaj. Čak ni zastupnici njegove bivše stranke za tu temu, nemaju sluha, i podržali su i Finsku i Švedsku za pristupanje NATO-u, kazao je Plenković u HRT-ovom Dnevniku.

Govoreći o najavljenom otvorenju Pelješkog mosta, kazao je da će se otvoriti za promet 26.srpnja i da će na njega biti pozvan i predsjednik Republike Zoran Milanović.   

Komentara 19

ST
stefj
20:51 15.07.2022.

Koliko vidim, nafta je pala ispod 100 USD. Kina u lockdownu i recesija čine svoje. Mogla bi nafta pasti na 65 USD do kraja godine... Problem je cijena plina, i to u Europi.

BA
banini
21:23 15.07.2022.

Pa cijena nafte je značajno pala !

SE
selleyei
23:45 15.07.2022.

Ovaj je ravno za ludnicu. Laze gradjane da je inflacija i nestasica svega u zemlji radi ''Ruske agresije'', a ne zato su mu braca nacisti na Vlasti u Ukrajini naredili potop ekonomije u Europi? Pa nije da robe nema, inflacija je kada nema nigdje nicega ni za lijeka na trzistu, ali robe i energenata ima za bacati, Putin dijeli citavome svijetu hranu i energente po povoljnim cijenama, a u Europi nacisti u Ukrajini ne daju da se uvozi roba iz Rusije, zato sto oni moraju klati domicilno stanovnistvo na istoku Ukrajine, neduzne gradjane u svojoj kuci i na svojoj zemlji, a Putin im ne da se bave nacizmom i ubijaju neduzni narod. Misli vjecno lagati Anemicni, i vjecno trpati gradjane u logore i izivljavati se na nasemu narodu? Ne vidi da padaju sve Vlade po Europi, u Francuskoj, Njemackoj, Italiji, Britaniji, i Belgiji je isto ludnica, u Nizozemskoj isto, i da im je ocajni i izgladnjeli narod vec masovno na ulicama i da ih tjera sa vlasti? Ovdje u Svicarskoj je isto cistka u vrhu Vlade, hvataju domace izdajnike, cak je i sef tajnih sluzbi pao radi spijunaze Amerike i Njemacke ovdje u Svicarskoj. A Anemicni jedini ostao u svome svijetu , i podmece on kicmu, da ce on zaustaviti ''Mississippi, masovne rijeke ljudi u Europi sto izlaze na ulice i blokiraju sve zivo sa kamionima i sa traktorima poljoprivrednici? Jadan, gdje zivi ovaj, ne vidi sto se desava u Europi? Zamracio je medije, misli vjecito u lazima zivjeti i to podmecati narodu pod svoju ''uspjesnu politiku''?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije