Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Fitcha odlično izvješće i S&P-a

Plenković: Članstvo u europodručju podiže kreditni rejting i reputaciju Hrvatske na međunarodnim tržištima

Zagreb: Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav o prijedlogu za iskazivanje povjerenja Butkoviću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.07.2022.
u 11:46

Do prve polovice 2019., Hrvatska je i po Fitchu i po S&P-u, bila u neinvesticijskom rejtingu, a sada je po obje agencije na trećoj razini investicijskog rejtinga, odnosno na povijesno najvišim razinama.

Nakon što je agencija Fitch u srijedu podignula kreditni rejting na razinu BBB+, već dan kasnije, u četvrtak, 14. srpnja 2022., i druga agencija, Standard & Poor's, povećala je kreditni rejting Hrvatske i to za čak dvije razine: s BBB- na BBB+ sa stabilnim izgledima, izvijestili su iz Vlade.

Do prve polovice 2019., Hrvatska je i po Fitchu i po S&P-u, bila u neinvesticijskom rejtingu, a sada je po obje agencije na trećoj razini investicijskog rejtinga, odnosno na povijesno najvišim razinama.

Redovita revizija rejtinga od strane S&P-a predviđena je za 16. rujna, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje odlučili su izvanredno povećati rejting.

"Povećanje kreditnog rejtinga od strane S&P-a i Fitcha izravna je posljedica članstvu Hrvatske u europodručju. To je najbolja potvrda da se i hrvatski građani i gospodarstvenici uz euro mogu osjećati sigurnijima u krizi. Izvješća rejting agencija pokazuju da Hrvatska ide dobrim smjerom i ostvaruje svoje strateške ciljeve, a tome pridonosi politička stabilnost i mjere koje Vlada poduzima u uvjetima preklapajućih globalnih kriza”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dodatno, S&P stabilne izglede temelji na očekivanjima da će gospodarski oporavak ostati stabilan u iduće dvije godine unatoč inflacijskim pritiscima i makroekonomskim posljedicama na cijelu EU zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Također, S&P smatra da Vlada ostaje posvećena reformskom programu te da će uspješno apsorbirati značajna EU sredstva.

Komentara 1

Avatar Cat
Cat
12:56 15.07.2022.

Kako kaže stara grčka: ne vjeruj danajcima ni kad darove nose

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije