Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak s umirovljenicima

Plenković najavio rješavanje problema oko cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.12.2019.
u 17:20

Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno, rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske dogovorio rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Na sastanku s predstavnicima sindikata i Matice dogovoreno je da bi taj problem pokušali riješiti u dva koraka.

Jedan je, kaže, povećanje praga za oslobađanje od plaćanja, čime bi se spriječilo ovakve situacije, a drugi je pronalazak trajnog mehanizma koji bi pratio i usklađivao okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija u kojima mirovina poraste, ali se mora platiti dopunsko osiguranje pa se opet ima manje sredstava.

Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni, rekao je premijer zahvalivši sindikatu i Matici na sugestijama.

Plenković je najavio da će nadležna ministarstva - zdravstva, financija i rada i mirovinskog sustava pripremiti prijedlog promjena zakona, kojima bi se riješio problem zbog kojeg se svake godine dio umirovljenika nađe u takvoj situaciji.

"Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem. To je poanta ove teme", poručio je premijer predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvanu Hrelji, koji je prijetio prosvjedima umirovljenika "pod prozorom Vlade", ako se ne riješi taj problem.

Komentara 5

ST
stefj
17:39 11.12.2019.

Sve, sam da nešto bude besplatno, da se formalno ne plaća... A to što se plaća ispod stola ili ako nemaš vezu ne možeš doći na red, to nema veze... Uvedite vaučere i izjednačite državno i privatno. Stavite HZZO na tržište zajedno s ostalim osiguranjima. Uvedite mikroparticipaciju, tako da se svaki pregled nešto mora platiti, tako da se svaka uputnica nešto plati... A oni koji ne mogu platiti, za njih neka socijalno plaća... Dajte uredite tu rupu bez dna gdje je sve "besplatno", gdje cvate korupcija... I dajte već jednom shvatite, ljudi, sposobni i stručni, odlaze u zemlje gdje se odlazak doktoru plaća 50 €, gdje se vrtić plaća 1.000 €, ne traže besplatno, već traže neki red i uslugu za ono što plate. A ne ko ovdje, ako imate malo veću plaću, plaćate zdravstveno više nego platinum osiguranje u Americi, za mirovinu odvajate više nego u npr. Njemačkoj... Za to što odvajate svaki mjesec dobijete odlazak privatnom doktoru uz plaćanje (ili plaćanje ispod stola) i dobijete potrebu trpanja novca u jastučnicu, jer će vam mirovina biti u rangu džeparca. Normalno da je ljudima mrsko to plaćati jer nema protuusluge, radije bi da im ostane tih preko 2/3 što im država uzme, pa da se sami pobrinu i za zdravlje i za penziju...

ŽO
žoržet
22:14 11.12.2019.

kaj to plenki priča? pa i sada umirovljenici s višim mirovinama ( a to su mahom oni koj su odradili puni staž u to najvećim dijelom u socijalizmu, kada je bila 'propisana' veća društvena solidarnost - pa su oni s najvišim plaćama tako najviše uplaćivali u zajedničku kasu, i za zdravstvo i za penzije; btw, bilo je određeno i to da odnos između najniže i najviše plaće u bilo kojoj društvenoj tvrtki mora iznositi 1:4, dakle nikako ne višestruko od toga u korist 'menadžera' a na 'štetu' npr. čistačici) moraju sami plaćati dopunsko! a plaćaju i osnovno, koje im se kroz posebni porez oduzima iz mirovine.

FR
franjo
21:17 11.12.2019.

Za vrimeTite je sve bilo mukte a ka nije valja. Većina je živila bolje i sritnije nego sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije