Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUZIMANJE DIONICA

Plenković: Kazna Agrokoru veći je problem za Sloveniju nego za Hrvatsku

Andrej Plenković
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.12.2019.
u 13:40

"Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju, jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi", rekao je Plenković u Rimu gdje sudjeluje na sastanku Srednjoeuropske inicijative

Odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK da se Agrokoru privremeno oduzmu dionice Mercotora veći je problem za Sloveniju nego za Hrvatsku, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, podsjetivši da je ta odluka nepravomoćna.

Fortenova grupa izvijestila je u srijedu da je slovenska regulatorna agencija AVK Agrokoru privremeno oduzela dionice Mercatora, te smatra da je time neutemeljeno oduzeto privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije.

"Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju, jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi", rekao je Plenković u Rimu gdje sudjeluje na sastanku Srednjoeuropske inicijative. Na marginama susreta o ovoj je temi razgovarao i s potpredsjednikom slovenske vlade i bivšim premijerom Mirom Cerarom

Fortenova je u priopćenju istaknula da se privremena mjera oduzimanja dionica temelji na „nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni" od 53,9 milijuna eura, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi.

Hrvatski premijer u četvrtak je istaknuo kako nijedna slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije dosad donijela odluku s tako visokom kaznom, ali je i podsjetio da je ta odluka nepravomoćna i kako slijedi "proces koji će trajati". Naglasio je i kako je riječ o slučaju vezanom za razdoblje 2016., prije uspostave izvanredne uprave.

"U svakom slučaju, ovakva odluka s takvim iznosom kazne i oduzimanjem dionica apsolutno je neprimjerena i povrijedila je prava tvrtke" koja će se sudskim putem žaliti na takvu odluku, dodao je Plenković, odbacivši tvrdnju da je to pitanje vezano za arbitražni spor.

VIDEO Predsjednički izbori - Iva Puljić-Šego i Davor Ivanković: 'Ako se HDZ-ova mašinerija pokrene, Grabar-Kitarović će dobiti više glasova'

Komentara 2

FU
furest
14:32 19.12.2019.

jedini pravi odgovor je istom mjerom oduzeti dionice slo poduzeca kod nas , sve drugo ce nas kostati novaca i vremena

Avatar southman
southman
14:03 19.12.2019.

Janezi sve više na aparatima. Št(e)rc je gotov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije