Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija na čekanju

Plenković i Kuščević dogovorit će se da on podnese ostavku?

Andrej Plenković i Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.07.2019.
u 08:07

Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je zahtjev za Kuščevićevu ostavku bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci nikome u vodstvu HDZ-a nisu to spomenuli

Premijer Plenković koalicijski sastanak u povodu zahtjeva partnera, ponajprije HNS-a, za smjenjivanje ministra uprave Lovre Kuščevića vrlo vjerojatno neće sazvati ovaj tjedan. Plenković je, naime, u Bruxellesu na pregovorima o formiranju najvažnijih institucija EU, potom slijedi sjednica Vlade, ali i premijerov službeni put u Poljsku. Dok je premijer u Bruxellesu, gotovo svi HDZ-ovi partneri izjasnili su se da ministar Kuščević zbog otkrivenih nekretninskih afera treba otići iz Vlade. Prvi je to artikulirao HNS, ali svojim zahtjevom upućenim preko medija narodnjaci su, izgleda, razljutili premijera.

Nisu jasne namjere HNS-a

Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je to bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci, tvrdi izvor blizak premijeru, ni Plenkoviću ni ikome u vodstvu HDZ-a nisu spomenuli da bi Kuščević trebao biti smijenjen.

– Namjere HNS-a nisu do kraja jasne, smeta li im zaista Kuščević ili su tu temu otvorili zbog drugih interesa, no na sve njihove poteze znat ćemo odgovoriti. Čak i njihova neformalna odluka da na predsjedničkim izborima podrže kandidata socijalista, Milanovića, nije najnormalnija kada ste partner u Vladi desnog centra. Takvo što je potpuno neuobičajeno i na razini EU. Ali neće to štetiti Kolindi Grabar-Kitarović – rekao nam je izvor iz Vlade.

Očekuje li premijer da ministar uprave sam podnese ostavku, u njegovu krugu nisu ni potvrdili ni demantirali nego su poručili da će to biti stvar dogovora Plenkovića i Kuščevića te da će premijer nakon povratka iz Bruxellesa ponovno razgovarati s ministrom uprave. Kuščević je, očito, na izlaznim vratima iz Vlade, ali premijer ne želi da ispadne da ga smjenjuje pod pritiskom HNS-a nego da to bude njegova odluka. Takav se zaključak nameće iz razgovora s premijeru bliskim izvorima jer nitko niti brani Kuščevića niti demantira da bi on trebao otići iz Vlade, jedini fokus jest na tome da ne ispadne da premijeru partneri postavljaju ultimatume. Međutim, u cijeloj je priči još prilično puno nepoznanica. I dalje je nejasno ima li Plenković ipak šanse otići u Bruxelles, kako će se postaviti prema partnerima, odnosno može li HNS doživjeti sudbinu Mosta, i na koji način će Kuščević otići iz Vlade. Za to vrijeme članovi Predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali jedine informacije o Kuščevićevoj sudbini dobivaju iz medija.

– Niti je bilo Predsjedništvo, još od europskih izbora kada su se najavljivale velike analize i obračuni s crnim labudovima, niti tko saziva uže Predsjedništvo niti ima službenih informacija unutar stranke o Kuščeviću ili eventualnoj široj rekonstrukciji Vlade – komentirao je jedan član Predsjedništva.

HNS-ovci su pak na Predsjedništvu te stranke jednoglasno donijeli odluku da će od premijera tražiti Kuščevićev odlazak, ali su neslužbeno poručili da predlažu širi zahvat te da iz Vlade na jesen, osim Marije Pejčinović Burić (koja ide u Bruxelles) i Kuščevića, odu i ministar zdravstva Kujundžić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Predsjednica se neće miješati

U HDZ-u pojedini izvori pak komentiraju kako sumnjaju da će Plenković nakon osvojenih samo 22,7 posto na euroizborima, istaknutim izazivačima te predstojećim predsjedničkim izborima ići na veće smjene u Vladi. Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je poručila da su institucije države stabilne te da ona, kao predsjednica RH, u ovom trenutku nema nikakve potrebe uključivati se u raspravu o ministru Kuščeviću.

– To je stvar premijera i njegove koalicije – odgovorila je novinarima. Ministar Kuščević jučer nije odgovarao na telefonske pozive, pa se ne zna hoće li dati ostavku pod teretom afera s prenamjenama zemljišta na kojima se obogatio.

VIDEO Plenković nakon maratonskih pregovora na summitu:

Komentara 55

VB
vbn1
09:50 02.07.2019.

Ovo što je učinio nitko ne može niti pokušava opravdati. Čovjek je pogriješio i zbog toga se nažalost nitko neće sjećati fenomenalnih stvari koje su učinjene pod njegovom palicom. Ne zaboravimo donošenje novog Zakona o sustavu državne uprave, veliki rezovi agencija i mnoge druge reforme.

SP
spoter
10:12 02.07.2019.

Zanimljivo za početak odnos minusa i plusa nevažno kakav je komentar. A ja nebi želio vrijeđati instituciju predsjednika ali mislim da je Sanader čisti "luzer " za Plenkovića zato slijede nam afere u nedogled lopova je u izobilju . Nema druge samo neka moderna revolucija može doprinijet da na ovim prostorima ostane još koji pošteni Hrvat.

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
10:24 02.07.2019.

Čuj to -dogovorit če se!!!! Nema se tu kaj dogovarati. Kad bi imali lica i morala oba dvojica bi otišla,u najmanju ruku ovaj koji nezna gdje ima i kolko ima nekretnina. Lopovi fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije