Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u dubrovniku

Plenković i Izetbegović razgovarali o izbornoj reformi u BiH i odnosima dviju država

Dubrovnik: Andrej Plenković i Bakir Izetbegović održali bilateralni sastanak
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
11.01.2022.
u 07:44

Izetbegović je prema priopćenju naglasio važnost dijaloga o rješavanju otvorenih pitanja na državnoj razini za vraćanje i osnaživanje povjerenja i suradnje dviju susjednih država

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u ponedjeljak navečer u Dubrovniku s predsjednikom vodeće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i tamošnjoj izbornoj reformi te o pripremama zajedničke sjednice dviju vlada. 

"U Dubrovniku nastavak političkog dijalog s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i BiH. Izrazili smo zadovoljstvo pripremama sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH s ciljem realizacije projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije", napisao je na Twitteru Plenković.

Kako je dodao, u razgovoru je bilo riječi o potrebi postizanja političkog dogovora o izbornoj reformi, s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija.

Najavljujući radni sastanak s Izetbegovićem, Plenković je ranije kazao da je taj sastanak "nastavak dijaloga" te da je tema razgovora BiH i dogovori ključnih političkih aktera o reformi izbornog zakonodavstva. Hrvatski premijer najavio je da će fokus biti "na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod" uz načelo legitimne zastupljenosti u izboru članova Predsjedništva BiH.   

Predsjednik SDA i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Izetbegović priopćio je u ponedjeljak navečer kako je u razgovoru s Plenkovićem istaknuta potreba pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u radu državnih institucija. Izetbegović je prema priopćenju naglasio važnost dijaloga o rješavanju otvorenih pitanja na državnoj razini za vraćanje i osnaživanje povjerenja i suradnje dviju susjednih država, te je s tim u vezi podržano održavanje zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH. Kako se dodaje, bilo je riječi i o plinifikaciji BiH kroz ubrzanu realizaciju projekta plinovoda Južna interkonekcija te o drugim infrastrukturnim projektima.  

Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

VIDEO Plenković o nestalom Mateju Perišu: Naši predstavnici policije na putu su za Beograd.

Komentara 1

Avatar southman
southman
08:38 11.01.2022.

Bošnjaci su blokirali mogucnost izbora u Mostaru sve dok se nije izglasao Izborni zakon koji je onemogucavao da ih Hrvati preglasaju. Zauzvrat su Hrvati tražili isti model na državnoj razini. Sve jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije