Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne stišavaju se reakcije

Plenković i dalje brani Turudića, struka podijeljena

Vlada predložila Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
28.01.2024.
u 13:42

Zoran Milanović je pak, kaže, u svoje vrijeme glavnog državnog odvjetnika "birao iz šešira", dok je Zlatu Đurđević "u protuzakonitoj proceduri pokušao nametnuti kao predsjednicu Vrhovnog suda".

Reakcije na odluku Vlade da za novog glavnog državnog odvjetnika Saboru predloži Ivana Turudića ne stišavaju se, a posebno su glasne s Pantovčaka i iz lijeve oporbe, iz koje je i jučer dolazila kritika kako je "stranka osuđena za korupciju izabrala čovjeka koji je neskriveno podržava" i koji, usto, prijateljuje s optuženicima u više velikih uskočkih predmeta..

'Nije se slučajno javio'

Ove kritike, baš kao i tumačenja da je protiv Turudića bio i dio njegove stranke i koalicijskih partnera, jučer je odbacio premijer Andrej Plenković, ističući kako je Turudić, za razliku od ranijih izbora kada je vlada diskrecijski odlučivala koga će predložiti Saboru, prošao novu, znatno transparentniju proceduru, u kojoj su se i saborski zastupnici i javnost mogli uputiti u programe svih kandidata. Zoran Milanović je pak, kaže, u svoje vrijeme glavnog državnog odvjetnika "birao iz šešira", dok je Zlatu Đurđević "u protuzakonitoj proceduri pokušao nametnuti kao predsjednicu Vrhovnog suda". I iz njegove stranke jučer su isticali kako je Turudić ostavio najbolji dojam pred vladinim povjerenstvom koje je jednoglasno odlučilo koga će predložiti Saboru, a reakcije oporbe nazivaju histeričnima i paničnima, uz zaključak da se lijeva oporba "očito iz nekg razloga boji Turudića"

Bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić uvjeren je, međutim, kako je nakon svega "jasno da se Turudić na javni poziv nije slučajno javio".

- Pokazalo se da je dobio jasan signal, ako ne od Plenkovića, a ono od Plenkovićeva "političkog oca" Vladimira Šeksa koji je inače poznat po prijateljskom odnosu prema Turudiću – uvjeren je Olujić. Obrazloženje Vlade da je Turudić izabran zbog najboljeg programa naziva "polusramotnim" i upozorava da je riječ o osobi koja se spominje vezano uz čitav niz afera u kojima se, kaže, s pozicije glavnog državnog odvjetnika po slovu zakona neće moći izuzeti. Olujić tumači i kako je DORH monokratska, hijerarhijski ustrojena institucija koja počiva na vlasti glavnog državnog odvjetnika, kod kojeg, kaže, alokacijom mogu završiti svi predmeti, sve do posljednjeg općinskog državnog odvjetništva.

POVEZANI ČLANCI:

- On će moći predmet svakog državnog odvjetnika dodijeliti njegovu nadređenom, ali i samom sebi ili izdati obveznu uputu kako u predmetu postupati. Sve skupa može dovesti do blokade, posebno USKOK-a – uvjeren je Olujić, koji upozorava da je USKOK specijalizirani odjel DORH-a, koji za svoj rad također odgovara glavnom državnom odvjetniku. A s obzirom na spomenute Turudićeve veze u politici, zaključuje kako je Plenković ovim izborom "doslovno sasjekao krila Državnom odvjetništvu kao organizaciji u sustavu trodiobe državne vlasti".

- Očito glavni kriterij nije bila stručnost, neovisnost i dostojnost o kojima govori zakon, već nešto drugo. Više je nego sigurno da je Turudić dao čvrsta jamstva da će djelovati kao produljena ruka izvršne vasti. Sada će maske pasti, nemamo tu što više očekivati. Sjedište DORH-a više neće biti u Gajevoj, već na Markovu trgu, Trgu žrtava fašizma ili u Bauerovoj - zdvaja Olujić.

Da je Turudić blizak HDZ-u ne spori ni odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, no on smatra kako je takva otvorena naklonost stranci bolja od navodne neovisnosti aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

- Iluzorno bi bilo očekivati da bi Plenković izabrao nekoga tko nema baš nikakve veze s HDZ-om, no kod Turudića barem znamo što dobivamo. Bolje nego da je prikriveni simpatizer – govori Pavasović Visković.

POVEZANI ČLANCI:

'USKOK mora ostati bočno'

Ovaj odvjetnik ne slaže se ni s procjenama da će Turudić biti produžena ruka Vlade.

- Turudić nije potpuno predvidiv. K tome, ima 62 godine, ovo mu je realno zadnji posao i vrlo je lako moguće da će zauzeti posve neovisnu poziciju - uvjeren je Pavasović Visković.

Što se tiče Turudićeve najave da "ni jedno državno odvjetništvo neće biti otuđeni centar moći i potvrde da je time djelomično mislio i na USKOK, kaže kako je riječ o previše uopćenoj formulaciji da bismo u ovom trenutku mogli razaznati što će ona u stvarnosti značiti. Smatra, međutim, da vraćanje USKOK-a u klasičnu hijerarhiju DORH-a ne bi bio dobar potez jer, kaže, USKOK mora imati stanovitu neovisnost i ostati "donekle bočno postavljen". 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Tko je Ivan Turudić,  Vladin kandidat za šefa DORH-a?  Radio kao pomoćnik ministra, a veže se uz HDZ

Komentara 5

BU
busbus59
14:01 28.01.2024.

Čemu je uopće služila farsa sa ostalim kandidatima kad je unaprijed odlučeno?

KA
Kapitol
15:25 28.01.2024.

Svi znamo zasto se nitko osim kradezeovaca nije javio na natjecaj.Pa to vec i vrapci znaju. Poslije izbora , za to mjesto se bude javilo vise kandidata.

Avatar raco
raco
08:26 29.01.2024.

ma gluposti, čovjek je bio sudac na svim distancama i bit će odličan državni odvjetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije