Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Hrvatska ustraje na stvarnoj ravnopravnosti u BiH

"To nije dobro za povjerenje među narodima"
20. studenoga 2018. u 21:37 9 komentara 675 prikaza
Rijeka: Andrej Plenković posjetio brodograilište 3. Maj
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Hrvatska je najveći zagovornik europskog puta Bosne i Hercegovine, ali ustraje na stvarnoj ravnopravnosti, pravima Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak, na dan kad je u BiH prisegnulo novo predsjedništvo s predstavnikom hrvatskog naroda kojeg tamošnji Hrvati nisu birali.

"Pozicija Hrvatske je sasvim čvrsta i jasna i prije izbora i sve ove godine i nakon izbora", odgovorio je Plenković upitan ima li pomaka u stajalištu Hrvatske prema BiH nakon rasprave održane u ponedjeljak u Bruxellesu na Vijeću za vanjske poslove.

Željko Komšić AKTIVISTIČKA AKCIJA 'Sejdo Komšić – persona non grata': U više gradova u BiH osvanuli plakati s prekriženim likom Komšića

Premijer je u utorak "ekstenzivno" razgovarao s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić koja je u ponedjeljak u Bruxellesu svojim kolegama po dužnosti prenijela zabrinutost Hrvatske za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihovu legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti.

"Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono što je relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju (Bože) Ljubić, poštivati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda", rekao je.

"Nužno je izbjegavati scenarije u kojima teritorij Federacije BiH na kojem većinski konstitutivni narod, a to su Bošnjaci", bira drugom konstitutivnom narodu, a to su Hrvati, njihovog člana predsjedništva, rekao je.

Bakir Izetbegović Opasne poruke Bakir Izetbegović pozvao Bošnjake na naoružavanje

Nakon izbora 7. listopada u utorak su u BiH svečano prisegnuli Milorad Dodik, Šefik Džaferović kao predstavnici srpskog, odnosno bošnjačkog naroda te Željko Komšić kojega kao predstavnika hrvatskog naroda tamošnji Hrvati ne prihvaćaju za legitimnog predstavnika jer nije njihov izbor već je biran glasovima većinskih Bošnjaka.

"To nije dobro za povjerenje među narodima", a nije dobro ni za "funkcioniranje institucija vlasti", rekao je Plenković. Pozicija Hrvatske je jasna i dok se taj problem ne riješi Hrvatska će ga problematizirati, poručio je. 

"Bez te stvarne ravnopravnosti, a ovdje govorim o pravima Hrvatima kao najmanjeg konstitutivnog naroda, Hrvatska to pitanje jednostavno neće pustiti", već će ga iznositi na svim relevantnim forumima, rekao je Plenković. Podsjetio je da je on takvu poruku dao i na Europskom vijeću.

Željko Komšić Upozorio Komšić pozvao Plenkovića i Grabar Kitarović na razgovore u BiH

"Smatramo da smo apsolutno u pravu i da je to u interesu kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine nama bitne i susjedne države", rekao je i ponovio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik europskog puta BiH. "Ponavljam, BiH većeg zagovornika, saveznika, prijatelja, zemlju koja bolje razumije situaciju unutar članica EU od Hrvatske nema".

Na pitanje o drugoj temi aktualnoj temi o kojoj se polemizira u hrvatskoj, ali i europskoj javnosti kako se bliži prosinac kada bi šefovi vlada trebali u Marakešu potvrditi UN-ov sporazum o sigurnim migracijama, premijer je odgovorio da ono ne dijeli hrvatsku vladu. Vlada je donijela konzistentne odluke i "ni trunke nekakve kakofonije na razini vlade nije bilo niti smo mijenjali stav niti ima razloga", rekao je. 

Vlada raspravlja o kontroverznom Marakeškom dokumentu BANSKI DVORI Premijer: Hrvatsku će u Marakešu predstavljati Božinović

Najavio je da će vlada sporazum prevesti na hrvatski i dostaviti javnosti, te ponovio da u Marakeš putuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović "i tu je politika vrlo jasna".

Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama u srpnju su prihvatile 193 članice UN-a osim Sjedinjenih Država, no iz nje se povlači sve veći broj zemalja. Mađarska, Češka i Bugarska već su ga odbacile, Poljska i Austrija su najavile da ga neće poduprijeti. 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • branko-kockica:

    Za smrdljivu anemičnu udbašku crkotinu stvar je vrlo jasna. Što više migranata natrpa u Hrvatsku, to mu se smiješi bolja pozicija u Europskoj komisiji.

  • Budak:

    Ako je Plenković ustao u obranu Hrvata u BiH onda je sve izgubljeno. Ništa UDBA više ne mrzi nego Hrvate iz BIH i naše iseljeništvo.

  • Direkt:

    Komšić je porazio favorita službenog Zagreba Dragana Čovića, šefa HDZ-a BiH za kojega su glasali Hrvati (ne svi!), no i Srbi (ali ne u dovoljnom broju). Činjenica da su za jednoga od hrvatskih kandidata glasali i Srbi u Zagrebu očito ... prikaži još!o nikoga ne smeta. Samo usput, mada je itekako važno, hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju građani Federacije BiH (jednoga od dvaju entiteta), a ne isključivo oni koji se mogu pohvaliti hrvatskom nacionalnošću; i taj hrvatski član Predsjedništva, jednom kada je izabran, u najvišem tijelu BiH ne predstavlja samo Hrvate nego cijelu državu, dakle Bosnu i Hercegovinu. Zna li to hrvatski premijer? Morao bi znati.