Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komšić pozvao Plenkovića i Grabar Kitarović na razgovore u BiH

Želi ih upozoriti da bi provedba presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić vodilo kršenju presude Europskog suda za ljudska prava, a koju Hrvatska u institucijama EU podupire
06. studenoga 2018. u 11:41 25 komentara 1370 prikaza
Željko Komšić
Pogledajte galeriju 1/2

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je u utorak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da nakon uspostave novog saziva Predsjedništva BiH dođu u službeni posjet kako bi ih upozorio da bi provedba presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, kojom bi se zabranio izbor izaslanika iz svake županije u nacionalno koncipirani Dom naroda, vodilo kršenju presude Europskog suda za ljudska prava, a koju Hrvatska u institucijama EU podupire.

Željko Komšić kršenje daytona Hrvatski izaslanici u FBIH: Komšić je uzrupator, ne može se pozvati na vitalni interes

U pismu kojega su objavili iz njegove stranke Demokratske fronte Komšić je naveo više primjera u kojima je Hrvatska na sjednicama europskih institucija poduprla provedbu presuda Suda za ljudska prava koje se tiču omogućavanja prava manjinama da se mogu kandidirati i biti birani, ali i predstavnicima konstitutivnih naroda iz različitih etniteta.

Ponajprije se to odnosi na zaključke za koje je Hrvatska glasovala u Vijeću Europske unije 16. listopada prošle godine te 28. lipnja ove godine. Citirao je i dio zaključaka u kojemu 'Vijeće naglašava da ne bi trebalo poduzimati zakonodavne ili političke korake zbog kojih bi provedba presude Sejdić-Finci i povezanih presuda postala zahtjevnija'.

Muamer Zukorlić VRIJE NA SANDŽAKU Bošnjački Komšić: Srbi se na Sandžaku upisuju kao Bošnjaci da bi glasali za Zukorlića

"Iz navedenih zaključaka jasno je da je Republika Hrvatska glasujući za ove zaključke, fokus stavila na provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, što je vidljivo iz dokumenata Vijeća Europske unije, ali nažalost nije vidljivo u političkoj praksi dužnosnika Republike Hrvatske“, rekao je Komšić.

On je pojasnio kako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković inzistiraju na provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, gdje je utvrđena mogućnost zloporaba s izborom hrvatskih izaslanika u Dom naroda, te izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH da se iz svake županije bira po jedan izaslanik Hrvat, Srbin i Bošnjak.

Komšić međutim tvrdi kako Ustavni sud BiH nigdje nije odlučio zabraniti izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih županija i svih konstitutivnih naroda, dodajući da je to nemoguće "zato što se radi o ustavnoj normi". Komšić pojašnjava kako bi, da je takvu odluku Ustavni sud BiH donio, ona bila protivna provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava.

Željko Komšić Napetosti 'Neprekidno prijeti': Komšić izjavom izazvao burne reakcije srpskih političara

"Stoga je nemoguće implementirati odluku Ustavnog suda u slučaju Ljubić tako, jer takva odluka u tome smislu nije ni donesena. Da jest donesena tako, nju bi, upravo sa stajališta zaključaka Vijeća Europske unije, bilo nemoguće provesti jer bi to značilo ne samo udaljavanje nego i onemogućavanje provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava", istaknuo je Komšić.

U pismu je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva, kojemu hrvatske institucije u BiH, političke stranke, općine i županije osporavaju legitimitet, naveo i kako s predstavnicima RH treba razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj te problemu korištenju vodnog potencijala iz Buškog jezera za potrebe HEP-a.

Nakon provedenih izbora u BiH nije jasno na koji će se način uspostaviti vlast u Federaciji BiH i državi BiH, jer su izbrisane odredbe izbornog zakona te zemlje pa se sada očekuje kako će Središnje izborno povjerenstvo pronaći prijelazno rješenje da bi se izbjegla kriza. Sve strane međutim najavljuju da će se žaliti na rješenja koja su djelomično objavljena u javnosti.

LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • Avatar southman
  southman:

  Komšiću promijeni terapiju ! Odluka Ustavnog suda neprovediva ?? Ustavnog suda !? Pa ovaj stvarno što bi rekli u Dalmaciji " otišao na kvasinu " !!

 • Avatar tonci123
  tonci123:

  Stvarno žalosno..Pa ovaj lik treba što prije u Vrapče... prvo Hrvate napadne pa sad ih u goste zove...ludilo

 • NasaSenkica:

  Ovaj turčin prvo mora radit na tome da ga Hrvati prihvate u bih pa tek onda razgovore voditi sa Hrvatskom. Znaci pisi propalo.