Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet Vlade za Hrvate izvan RH

Plenković: Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
09.11.2019.
u 11:02

Povećali smo podršku projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini u našem mandatu za više od 50 posto. Udvostručili smo potporu hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama, kazao je Plenković

U Varaždinu se održava treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.

- Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu. Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi daju doprinos domovini, srcem, dušom, poslovnim, kulturnim, umjetničkim, sportskim i bilo kojim drugim aktivnostima, predstavlja veliko jedinstvo hrvatskog naroda i zajedništvo iseljenje i domovinske Hrvatske. Ako postoji jedna od ključnih poruka prvog predsjednika Tuđmana, onda je to ta - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na otvaranju sjednice Savjeta.

- Povećali smo podršku projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini u našem mandatu za više od 50 posto. Udvostručili smo potporu hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama. Proširili smo pristup financijskoj podršci hrvatskom iseljeništvu, osobito u Sjevernoj Americi, Australiji, Europi i drugim prekomorskim zemljama. U protekle tri godine financirali smo 1537 projekata diljem svijeta u vrijednosti 115 milijuna kuna - naglasio je A. Plenković. Govoreći o hrvatskom iseljeništvu, istaknuo da je ključno pitanje očuvanje identiteta.

- U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, i nalaze prostore i niše u kojima se vide, uzimaju državljanstvo i dolaze mlade obitelji. Usudim se reći da se nazire novi val povratka u Hrvatsku na kojem svi zajedno trebamo raditi i poticati - rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajinijih institucija u Hrvatskoj. Jučer je održan prijam kod gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, a članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske na večeri dobrodošlice pridružila se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Vi niste samo naša iseljena narodna obitelj i strateška ekonomska snaga. Uz naše znanstvenike, sportaše, umjetnike i ostale, vi ste najbolji promotori naše domovine u svijetu. Vi ste naš ponos, jedan od najvažniji dijelova u mozaiku napredne, bolje Hrvatske u svijetu. Ne zaboravite kako su ove veze koje sada stvaramo zalog budućnosti, čvrstog i neraskidivog zajedništva svih Hrvata - poručila je predsjednica u svom obraćanju. - Koliko god nam je važno da obavimo svoje zadatke, toliko je važno i da vidimo razne dijelove Republike Hrvatske. Mi smo veleposlanici naše domovine. Iako nemamo titulu, kroz naše zajednice promoviramo Hrvatsku diljem svijeta - rekao je predsjednik Savjeta Ivan Grbešić.

Komentara 23

DD
duda.dudica
11:27 09.11.2019.

Prije par dana se pisalo kako se vlada ne zalaze za hrvate iz BIH a sada kada se iznesu cinjenice onda opet ima zlih jezika?

ZA
zubalo_ankica
11:33 09.11.2019.

Posla ima za onoga koji zele radit ali ne zele poceti raditi za 5000kn pa napredovati nego odu van,ali za to nije nitko kriv nego je to mindset mladih ljudi

ŠN
šnicl
11:29 09.11.2019.

Ne može se sve preko noći barem vidimo pomak na bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije