Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu

Povećali smo podršku projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini u našem mandatu za više od 50 posto. Udvostručili smo potporu hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama, kazao je Plenković
09. studenoga 2019. u 11:02 23 komentara 755 prikaza
Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U Varaždinu se održava treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.

Andrej Plenković SJEDNICA Plenković na Predsjedništvu HDZ-a: 'Zašto ste protiv politike HDZ-a'

- Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu. Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi daju doprinos domovini, srcem, dušom, poslovnim, kulturnim, umjetničkim, sportskim i bilo kojim drugim aktivnostima, predstavlja veliko jedinstvo hrvatskog naroda i zajedništvo iseljenje i domovinske Hrvatske. Ako postoji jedna od ključnih poruka prvog predsjednika Tuđmana, onda je to ta - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na otvaranju sjednice Savjeta.

- Povećali smo podršku projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini u našem mandatu za više od 50 posto. Udvostručili smo potporu hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama. Proširili smo pristup financijskoj podršci hrvatskom iseljeništvu, osobito u Sjevernoj Americi, Australiji, Europi i drugim prekomorskim zemljama. U protekle tri godine financirali smo 1537 projekata diljem svijeta u vrijednosti 115 milijuna kuna - naglasio je A. Plenković. Govoreći o hrvatskom iseljeništvu, istaknuo da je ključno pitanje očuvanje identiteta.

Aleksandar Vučić ŽENEVA Vučić komentirao otkrivanje spomen ploče Bratiću, Plenković mu odgovorio

- U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, i nalaze prostore i niše u kojima se vide, uzimaju državljanstvo i dolaze mlade obitelji. Usudim se reći da se nazire novi val povratka u Hrvatsku na kojem svi zajedno trebamo raditi i poticati - rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajinijih institucija u Hrvatskoj. Jučer je održan prijam kod gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, a članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske na večeri dobrodošlice pridružila se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Aleksandar Vučić Kongres EPP-a Vučić stiže u Zagreb? Plenković: Ima pravo doći, pozvan je

- Vi niste samo naša iseljena narodna obitelj i strateška ekonomska snaga. Uz naše znanstvenike, sportaše, umjetnike i ostale, vi ste najbolji promotori naše domovine u svijetu. Vi ste naš ponos, jedan od najvažniji dijelova u mozaiku napredne, bolje Hrvatske u svijetu. Ne zaboravite kako su ove veze koje sada stvaramo zalog budućnosti, čvrstog i neraskidivog zajedništva svih Hrvata - poručila je predsjednica u svom obraćanju. - Koliko god nam je važno da obavimo svoje zadatke, toliko je važno i da vidimo razne dijelove Republike Hrvatske. Mi smo veleposlanici naše domovine. Iako nemamo titulu, kroz naše zajednice promoviramo Hrvatsku diljem svijeta - rekao je predsjednik Savjeta Ivan Grbešić.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • zubalo_ankica:

    Posla ima za onoga koji zele radit ali ne zele poceti raditi za 5000kn pa napredovati nego odu van,ali za to nije nitko kriv nego je to mindset mladih ljudi

  • duda.dudica:

    Prije par dana se pisalo kako se vlada ne zalaze za hrvate iz BIH a sada kada se iznesu cinjenice onda opet ima zlih jezika?

  • šnicl:

    Ne može se sve preko noći barem vidimo pomak na bolje