Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković na Predsjedništvu HDZ-a: 'Zašto ste protiv politike HDZ-a'

Plenković je, kako doznajemo, na predsjedništvu upitao zašto se o eventualnim nezadovoljstvima ne raspravlja na sjednicama Predsjedništva
08. studenoga 2019. u 22:08 41 komentara 5467 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Danas se održala sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Kako doznajemo, Andrej Plenković je na sjednici predsjedništva otvorio raspravu o tome zašto dio članova HDZ-a istupa protiv politike stranke, politike Vlade i politike samog premijera. 

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama ŽENEVSKI SKUP Zemlje zapadnog Balkana traže jasniju europsku perspektivu

Vjerojatno je neposredni povod otvorenju te rasprave bio ispad Josipa Đakića koji je preko Odbora za ratne veterane predlagao da se ukine obilježavanje Dana antifašističke borbe, ali i istupi pojedinih HDZ-ovaca na društvenim mrežama ili u javnosti u kojima se kritizira politika aktualnog vodstva.

Plenković je, kako doznajemo, na predsjedništvu upitao zašto se o eventualnim nezadovoljstvima ne raspravlja na sjednicama Predsjedništva te upozorio da će se takvim ponašanjem oslabiti stranka pa i provocirati loš izborni rezultat ili eventualni gubitak izbora. 

Jedinstvo i potpora za smjer

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, Plenković je izjavio da je stranka pokazala jedinstvo i potporu za smjer u kojem idu i Vlada i HDZ te dodao da u stranci stalno drže konzistentnu liniju.

"Stranka je danas u vrlo otvorenoj raspravi o nizu aktualnih tema pokazala jedinstvo, potporu - i smjeru Vlade i smjeru stranke, a naravno i društva i države koju vodimo", rekao je Plenković.

Andrej Plenković | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Istaknuo je da su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravili niz aktualnih tema, osobito aktivnosti koje su bile u Saboru i Vladi te da, uz ostalo, postoji i jednoglasna potpora Zakonu o blagdanima.

Tvrdi da nije bilo rasprave o amandmanima koje je bio predložio pa povukao Odbor za ratne veterane, kojemu je na čelu Josip Đakić, uključujući i onaj po kojem bi državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja postao spomendan i radni dan.

"Mislim da je tu najvažnije istaknuti da postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a, povremeno je dobro na njih podsjetiti i nekim jasnim porukama koje sam kazao jučer - da trebamo voditi računa i o vrijednostima antifašizma", rekao je Plenković.

Aleksandar Vučić ŽENEVA Vučić komentirao otkrivanje spomen ploče Bratiću, Plenković mu odgovorio

Franjo Tuđman uvrstio je 22. lipnja, s porukom pomirdbe, u kalendar blagdana

Dodao je da antifašizam nije isto što i zločini koji su se zbivali u vrijeme komunizma "i te dvije stvari treba razlikovati i podsjetiti da je taj datum u kalendar blagdana uvrstio Franjo Tuđman s vrlo jasnom i ključnom porukom i okupljanja i pomirdbe".

"Tu nemamo nikakvih dilema i svi smo ponovno ponovili punu privrženost takvoj politici i stavu", istaknuo je Plenković.

Rekao je i da su i Đakić i potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić pojasnili svoje ponašanje i stavove na Odboru na veterane. Brkić, kaže, nije ni bio u tom trenutku na sjednici Odbora za veterane, a Đakić je, kad je još jednom razmotrio stvari, kao predsjednik Odbora komunicirao dao da se povuče prijedlog.

Andrej Plenković | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje što ako će Stevo Culej glasati protiv prijedloga Zakona o blagdanima u Saboru, Plenković je odgovorio da je stranka tu vrlo jasna.

"Cijeli zakon je predstavljen od strane ministra uprave na našem zadnjem sastanku koji je bio prije oko mjesec dana, prije javnog savjetovanja,  prije nego je došao na Vladu, prije nego je upućen u Sabor i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije i stavova i prijedloga zakona trebaju se držati naši saborski zastupnici", naglasio je.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • Rope22:

    Plenković je na korak do ispunjenja plana. Uništenje HDZ-a.Tko to ne prepoznaje, totalni je slijepac.Ovih par jadnika u stranci, koji glume nekakvu desnicu, mogli bi uspješno nastaviti karijeru u kazalištu Komedija.

  • stefj:

    He, he, zašto na tijelima stranke ne raspravljaju o nezadovoljstvima? Pa zato jer je sve nezadovoljne po kratkom postupku izbacio iz svih tih tijela. Kakvo pitanje... Ima predsjedništvo i nacionalno vijeće popunjeno klimavcima koji sam klimaju glavom gore-dolje, a na ... prikaži još! izborima skupi manje glasova nego stranka ima članova s obiteljima. I onda su mu krivi neki drugi, prvenstveno oni crni labudovi...

  • prajdali100:

    Mogu se složiti sa Plenkovićem da je Đakić napravio grešku u koracima.Ali Plenković pokušava uvjeriti javnost da je prijem Vučić- Vulinove Srbije u interesu Hrvatske.NIJE !!! Pa čovječe nismo slijepi ! Mi smo u EU, mi smo u NATO a ... prikaži još! oni nam bacaju klipove pod točkove gdje god stignu.Izlobirali su kod Trumpa da nam blokira nabavu F16 i MLRS 240 !Vrhunac bezobrazluka je ova ploča posvećena tom srpskom general- zločincu u Novom Sadu. Naša javnost tek treba saznati da Amerikanci traže od našeg ministarstva kulture sufinanciranje srpskog filma o Jasenovcu !!!! To je Vučić " izganjao" preko židovskog lobija u USA i Gideona !!!!! I što Mi radimo ? Ništa !!! Guramo Srbiju u EU. Plenkoviću,Vi osobno radite neke stvari koje nisu u interesu države Hrvatske !