Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Hrvatska će nastaviti snažno podupirati europski put BiH

Željana Zovko, koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu, mislim da se pokazala sjajna za interese Hrvatske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, osobito za važnu poruku o jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, pa naravno i hrvatskoga naroda, kaže Plenković
27. travnja 2019. u 14:49 17 komentara 461 prikaza
Andrej Plenković daje izjavu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu u Mostaru kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati europski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda.

Vlada sjednica Vlade Plenković: Oporba mi je djelovala kao razrijeđena kamilica na sjednici Sabora

„Mi europski put BiH, i kao stranka, ali kao Vlada i kao Republika Hrvatska, snažno podržavamo. Znamo da HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu“, rekao je Plenković u izjavi novinarima uoči 13. izbornog Sabora HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, opredijeljenost i potporu BiH i Hrvatima u njoj HDZ pokazuje kandidiranjem Željane Zovko na izborima za Europski parlament.

„Željana Zovko, koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu, mislim da se pokazala sjajna za interese Hrvatske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, osobito za važnu poruku o jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, pa naravno i hrvatskoga naroda“, dodao je. Po njegovim riječima ovo imenovanje pokazalo je da je to "poruka prijateljstva i poruka europske perspektive BiH".

Predstavljanje liste kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za europarlamentarne izbore Ideološki, generacijski i klijentelistički ispit Plenkovićev novi HDZ: Vladajuća stranka na prekretnici

„Na tome tragu očekujem i da se novo vodstvo HDZ-a BiH nastavi zalagati za te vrijednosti i za europski smjer zemlje“, rekao je Plenković.

On je istaknuo da je ova stranka imala posebnu ulogu u europskim integracijama BiH, navodeći da je njezin predsjednik Dragan Čović, u funkciji bivšeg člana BiH Predsjedništva, podnio zahtjev za članstvo BiH u Europskoj uniji.

S Plenkovićem na Saboru HDZ-a BiH u Mostaru sudjeluju i visoki stranački i državni dužnosnici Davor Božinović, Lovro Kuščević, Goran Marić, Branko Bačić, Zvonko Milas.

Čelnik HDZ BiH Čović istaknuo je u izjavi za medije kako će na današnjoj stranačkoj konvenciji pružiti ruku Srbima i Bošnjacima kako bi zajedno zemlju usmjerili prema Europskoj uniji.

Josip Bozanić predvodio uskrsno euharistijsko slavlje homilija Plenković: Bozanićeve poruke nisam shvatio kao kritike, baš suprotno

„To je pružena ruka zajedništva prema svima kako bi se osigurala potpuna jednakopravnost i konstitutivnost tri naroda u BiH, te spriječilo bilo kakve neodgovorne politike koje smo imali u proteklom vremenu. Europska perspektiva je nešto što za nas nema alternative“, dodao je Čović.

Čović, koji je od 2005. godine na čelu HDZ-a BiH, danas je ponovno kandidiran za tu dužnost. Na Saboru sudjeluje 524 izaslanika, a uz izbor čelništva stranke, biti će donesena i nova stranačka deklaracija.

Plenković pozvao na izmjenu Izbornog zakona u BiH

Plenković je izrazio očekivanje da će se u Bosni i Hercegovini postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona i time prekinuti praksa preglasavanja Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda i pozvao je birače u toj zemlji da podupru Željanu Zovko s liste HDZ-a na izborima za Europski parlament.

Angela Merkel i Andrej Plenković nakon konferencije razgovarali na balkonu Sastanak s Plenkovićem Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Zagreb

„Bilo bi mi drago i to bi bilo zdravo i dobro za odnose među narodima u BiH da se iznađe rješenje, i to konsenzualno, za promjenu izbornoga zakonodavstva. To govorim u najboljoj namjeri da ono što nije pravično konačno postane pravično i da nemamo situacije poput onih u kojima se jedan narod ne osjeća dobro“, rekao je Plenković u obraćanju na Saboru HDZ-a BiH u Mostaru.

Sa sudionicima mirovnih razgovora kojima je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH, a kasnije i okončan rat te ustrojena dvoentitetska država u Daytonu nije bilo zamišljen scenarij po kojemu bi jedan narod mogao preglasavati druge, objasnio je Plenković.

Takva preglasavanja počinju se intenzivirati od 2006., kada je Željko Komšić prvi put bio izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima bošnjačkih birača, istaknuo je Plenković.  

Komšić je na takav način ponovno izabran 2010., a zatim i 2018. godine.

„Nitko ni u kakvim primislima sredinom devedesetih nije u pameti imao scenarije koji su se počeli događati od 2006.“, dodao je Plenković.

Plenković i apostolski nuncij PRIVRŽENOST Plenković poručio apostolskom nunciju: Hrvatska želi jačati odnose s Vatikanom

Pozvao je političke predstavnike triju naroda u BiH da samostalno donose odluke bez nametanja sa strane.

„Posebno je važno da se odluke u Bosni i Hercegovini donose na temelju političke volje svih njezinih konstitutivnih naroda. Ključne odluke o budućnosti ne može donositi netko izvan Bosne i Hercegovine. To nije ni dobro ni zdravo i za demokraciju i za suverenitet zemlje“, pojasnio je.

Opetovao je potporu europskom i euroatlantskom putu BiH i pozvao hrvatske birače u BiH da na izborima za Europski parlament podupru Željanu Zovko kao kandidatkinju podrijetlom iz BiH koja se nalazi četvrta na listi HDZ-a Hrvatske.  

„Ono što radimo skupa je da na taj način podržimo europski put Bosne i Hercegovine, da podržimo Hrvate kao ravnopravan konstitutivni narod“, dodao je Plenković.

Nagovijestio je i nastavak potpore brojnim projektima Hrvata u BiH uključujući mostarsko sveučilište i bolnicu u tome gradu.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Na Markovu trgu Srdačan pozdrav predsjednice i premijera, pao i poljubac

Eurozastupnica Željana Zovko izjavila je na stranačkoj konvenciji HDZ-a BiH kako je Hrvatima u BiH zahvaljujući nepravednom izbornom zakonu nametnut Željko Komšić za člana BiH Predsjedništva 'koji uopće ne predstavlja taj narod'. Ocijenila je da je jedina budućnost BiH vezana uz europske integracije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će se u sljedećih pola mjeseca postići dogovor te imenovati novi saziv Vijeća ministara BiH, a zatim i Vlada Federacije BiH što, po njemu, ovisi o pronalaženju partnera za izmjenu Izbornog zakona.

U Mostaru se u subotu održava 13. Sabor HDZ-a BiH na kojemu se bira novo vodstvo te stranke, predsjednik i zamjenik, te novo stranačko Predsjedništvo. Jedini kandidat za predsjednika je Dragan Čović, koji je na toj poziciji već 14 godina. Očekuje se i prihvaćanje stranačke deklaracije.

VIDEO Zaiskrilo između Marasa i Plenkovića

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • speak_loud:

    BiH nema ni Europsku kozju stazicu, a ne put.

  • Morany:

    a jel Hasanbegovic isao na izborni sabor SDA u Sarajevo?

  • Rope22:

    Dali to Plenković misli na onu Bosnu, koja traži prekid gradnje Pelješkog mosta?