Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak s Plenkovićem

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Zagreb

Angela Merkel i Andrej Plenković nakon konferencije razgovarali na balkonu
Foto: Steffen Kugler/DPA/PIXSELL
1/5
27.04.2019.
u 14:46

Nazočit će predizbornom skupu Europske pučke stranke 18. svibnja u Zagrebu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Zagreb gdje će se prvi put od 2011. bilateralno sastati s jednim hrvatskim premijerom. Sastanak s Andrejem Plenkovićem dogodit će se 18. svibnja, a kancelarka će tog dana u Zagrebu nazočiti i završnom skupu HDZ-a uoči euroizbora koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja, potvrdili su nam iz Vlade.     

Apstinirala od dolazaka

To će biti jedino pojavljivanje njemačke kancelarke na predizbornim skupovima stranaka iz obitelji Europske pučke stranke (EPP) u inozemstvu. Uz Angelu Merkel, na završni skup u Zagrebu dolazi i Manfred Weber, “Spitzenkandidat” EPP-a i favorit za novog predsjednika Europske komisije. Zanimljivo je da se Angela Merkel do sada držala podalje od predizborne promidžbe i aktivnosti, što je izazvalo razne reakcije. Iako se nagađa da će se ipak pojaviti na završnom skupu CDU-a u njemačkom gradu Münsteru, koji slijedi nakon Zagreba, za sada još nema službene potvrde o njezinu dolasku.

U tom kontekstu dolazak kancelarke Merkel u Zagreb ima dvostruko značenje. Kako nam govore izvori iz njezine stranke, CDU-a, ali i iz HDZ-a, dolazak u Zagreb i bilateralni sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem potvrda je njihovih izvrsnih odnosa. Inače, kao zanimljivost, na sastancima Europskog vijeća, A. Merkel i Plenković sjede jedan do drugoga. Kancelarka i hrvatski premijer dosad su se bilateralno sastajali dva puta, oba puta u Berlinu. Prvi sastanak održan je u prosincu 2016., nedugo nakon što je Plenković preuzeo mandat, a drugi u ljeto prošle godine. To je označavalo i preokret u odnosima dviju država koji su godinama ranije bili – diplomatskim rječnikom – zapušteni. To možda najbolje ilustrira činjenica da je kancelarka Merkel vrlo očito apstinirala od dolazaka u Zagreb i bilateralnih susreta s hrvatskim kolegama. Samo je jednom bila u službenom posjetu Zagrebu, i to 2011., kada ju je ugostila premijerka Jadranka Kosor. Doduše, u Hrvatskoj u međuvremenu jest boravila nekoliko puta – 2007. na skupu sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi i 2014. na sastanku inicijative Brdo – Brijuni, kada je vrlo znakovito izostao sastanak s Milanovićem. Također, kancelarka Merkel otkazala je dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU 2013., što su tada mnogi pripisivali nezadovoljstvu zbog donošenja tzv. lex Perković.

Video - Uspon i pad Angele Merkel

Karijera joj je na zalasku

U međuvremenu se i na razini Vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović intenzivno radilo na obnavljanju odnosa s državom koja predstavlja okosnicu Europske unije, što uključuje i posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera Hrvatskoj u ožujku.

Tomu treba dodati i donošenje i prihvaćanje Akcijskog plana o suradnji dviju država, okvir koji olakšava zajedničke projekte. Doduše, njemačka kancelarka Angela Merkel danas je, mnogi smatraju, na političkom zalasku, nakon što je stranku “predala” nasljednici Annegret Kramp-Karrenbauer, no i dalje uživa autoritet u njemačkoj i europskoj politici.

S druge strane, činjenica da je Angela Merkel izabrala samo Zagreb, odnosno Hrvatsku, za jedino pojavljivanje na predizbornim skupovima stranaka iz obitelji pučana, daje za pravo komentatorima iz CDU-a i HDZ-a koji ističu da to dokazuje snagu HDZ-a u okviru Europske pučke stranke i, ne manje važno, pozicioniranje Hrvatske u okviru Europskog vijeća. To je posebno važno i zbog izbora za Europarlament i zbog novog saziva Europske komisije, ali i predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini sljedeće godine, nakon kojega kormilo preuzima Njemačka.

Komentara 105

TE
tegovdizac
15:08 27.04.2019.

HDZovcima dolazi Merkel, tko dolazi na Berin skup - Maduro iz zemlje blagostanja Venezuele?

MO
Morany
15:06 27.04.2019.

Njemacka je oduvijek bila saveznik i prijatelj Hrvatske dok Milanovic nije odlucio unistiti sve odnose radi zastite dva komunisticko udbaska koljaca!!

BO
Bojance
15:04 27.04.2019.

Najmocnija zena na svijetu dolazi na Plenkovicev skup. E s tim se ne moze pohvaliti puno europskih drzavnika, tocnije - nitko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije