Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrh HDZ-a na dodatnoj raspravi o Istanbulskoj konvenciji, Plenković odgovorio Hrastu

Najavio je da će se dodatno informirati javnost o sadržaju Konvencije zbog ozračja koje se stvorilo.
13. ožujka 2018. u 19:50 125 komentara 10182 prikaza
Breznica: Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Za dodatnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji i svojevrsni team building vrh HDZ-a izabrao je Varaždinsku županiju. Predsjednik stranke Andrej Plenković stigao je u Breznicu oko 18 sati, a na sastanak su uz saborske zastupnike doputovali i neki ministri, no nije viđen Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. Istanbulska konvencija bi se na dnevnom redu Vlade trebala naći ovog ili najkasnije idućeg tjedna, a potom će se uputiti na raspravu u Hrvatski sabor.

Branko Bačić Branko Bačić: 'Nema pukotina u HDZ-u zbog Istanbulske konvencije'

Na pitanje hoće li se od Kluba zastupnika HDZ-a zatražiti da zadrže jedinstveno stajalište ili da glasaju po svojoj savjesti, Plenković je poručio da je nužno što šire suglasje oko te teme. Komentirajući protivljenje Hrasta, rekao je da bi Hrastu to mogla biti korisna tema za populariziranje stranke, kad bi malo smirili loptu.

- Ovo je možda njima korisna tema za populariziranje vlastite stranke i nekakvo kratkoročno nastojanje da se vidi ta differentia specifica koju oni zagovaraju - rekao je. Najavio je da će se dodatno informirati javnost o sadržaju Konvencije zbog ozračja koje se stvorilo. Nakon ostavke predsjednika općinske organizacije HDZ-a u Kistanju koji se protivi ratifikaciji Konvencije, Plenković je rekao da ne očekuje lančanu reakciju u stranačkim ograncima. HDZ je velika stranka koja se suočavala s različitim trenucima, poručio je uoči sastanka u Breznici. 

Breznica: Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem
1 / 15
Breznica: Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem

- HDZ je stranka i narodnjačka i demokršćanska, i ništa manje nisu demokršćanske ni brojne druge sestrinske stranke naše političke obitelji u čijim su zemljama parlamentarne većine i vlade usvajale ovu Konvenciju, predlagale njenu ratifikaciju, provode je i ništa im se loše ili dramatično nije dogodilo. Budući da sam to sve proučio i da znam o čemu se radi, ne vidim zašto to ne bismo mogli u Hrvatskoj pojasniti - kazao je Plenković.

Istaknuo je da treba govoriti o meritumu stvari, precizno iščitati odredbe Konvencije, njezin smisao i svrhu. Smatra da taj dokument ne sadrži problematične odredbe o kakvima se sluša u javnosti. Treba, dodao je, postići što širi konsenzus na političkoj sceni. U Varaždinsku županiju doputovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i brojni ministri. Prijedlog da se druženje organizira u tom dijelu Hrvatske potekao je od zastupnika Anđelka Stričaka, koji je rodom iz općine Visoko.

Prije sastanka zastupnici su razgledali i ruševine starog grada Čanjevo, jedno od sedam utvrđenih mjesta koja su osiguravala Vojnu krajinu u 16. stoljeću, kad su Osmanlije bile u pohodu prema Beču i zapadnoj Europi. U Čanjevu se svake godine organizira uprizorenje bitke između Praškocijevih haramija i Turaka. Novinari su tijekom poslijepodneva pokušavali doznati gdje će vrh HDZ-a nakon turističkog razgledavanja održati sastanak s predsjednikom stranke, no odgovor je uglavnom bio - na tajnoj lokaciji.

Antić traži da ga se izbriše s liste članova HDZ-a Roko Antić Predsjednik HDZ-a Kistanje podnio ostavku zbog Istanbulske konvencije Andrej Plenković Davor Ivanković Glasanje po savjesti za Plenkovića je pravi izlaz iz ove situacije Plenković i Brkić Moralna panika uoči ratifikacije Plenković će izvući HDZ-ov brod kroz Scilu i Haribdu do Istanbulske
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Hrast je demokršćanska stranka....a HDZ nije ..to je očito

 • Avatar Ashley
  Ashley:

  Gotovo sve stranke u Hrvatskoj su ljevicarske. Jedina prava krscanska alternativa je krscanska monarhija. Demokracija umire!

 • Avatar krile11
  krile11:

  Ili jesi ili nisi demokrscanin...pitanje je sto je HDZ...po mom vidjenju stvari oni su veci ljevicari od SDPa,zato ovi ne mogu skupiti vise od 19%,guzva na ljevici