Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Korisna tema za populariziranje'

Vrh HDZ-a na dodatnoj raspravi o Istanbulskoj konvenciji, Plenković odgovorio Hrastu

Breznica: Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/7
13.03.2018.
u 19:50

Najavio je da će se dodatno informirati javnost o sadržaju Konvencije zbog ozračja koje se stvorilo.

Za dodatnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji i svojevrsni team building vrh HDZ-a izabrao je Varaždinsku županiju. Predsjednik stranke Andrej Plenković stigao je u Breznicu oko 18 sati, a na sastanak su uz saborske zastupnike doputovali i neki ministri, no nije viđen Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. Istanbulska konvencija bi se na dnevnom redu Vlade trebala naći ovog ili najkasnije idućeg tjedna, a potom će se uputiti na raspravu u Hrvatski sabor.

Na pitanje hoće li se od Kluba zastupnika HDZ-a zatražiti da zadrže jedinstveno stajalište ili da glasaju po svojoj savjesti, Plenković je poručio da je nužno što šire suglasje oko te teme. Komentirajući protivljenje Hrasta, rekao je da bi Hrastu to mogla biti korisna tema za populariziranje stranke, kad bi malo smirili loptu.

- Ovo je možda njima korisna tema za populariziranje vlastite stranke i nekakvo kratkoročno nastojanje da se vidi ta differentia specifica koju oni zagovaraju - rekao je. Najavio je da će se dodatno informirati javnost o sadržaju Konvencije zbog ozračja koje se stvorilo. Nakon ostavke predsjednika općinske organizacije HDZ-a u Kistanju koji se protivi ratifikaciji Konvencije, Plenković je rekao da ne očekuje lančanu reakciju u stranačkim ograncima. HDZ je velika stranka koja se suočavala s različitim trenucima, poručio je uoči sastanka u Breznici. 

Breznica: Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem
1/15

- HDZ je stranka i narodnjačka i demokršćanska, i ništa manje nisu demokršćanske ni brojne druge sestrinske stranke naše političke obitelji u čijim su zemljama parlamentarne većine i vlade usvajale ovu Konvenciju, predlagale njenu ratifikaciju, provode je i ništa im se loše ili dramatično nije dogodilo. Budući da sam to sve proučio i da znam o čemu se radi, ne vidim zašto to ne bismo mogli u Hrvatskoj pojasniti - kazao je Plenković.

Istaknuo je da treba govoriti o meritumu stvari, precizno iščitati odredbe Konvencije, njezin smisao i svrhu. Smatra da taj dokument ne sadrži problematične odredbe o kakvima se sluša u javnosti. Treba, dodao je, postići što širi konsenzus na političkoj sceni. U Varaždinsku županiju doputovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i brojni ministri. Prijedlog da se druženje organizira u tom dijelu Hrvatske potekao je od zastupnika Anđelka Stričaka, koji je rodom iz općine Visoko.

Prije sastanka zastupnici su razgledali i ruševine starog grada Čanjevo, jedno od sedam utvrđenih mjesta koja su osiguravala Vojnu krajinu u 16. stoljeću, kad su Osmanlije bile u pohodu prema Beču i zapadnoj Europi. U Čanjevu se svake godine organizira uprizorenje bitke između Praškocijevih haramija i Turaka. Novinari su tijekom poslijepodneva pokušavali doznati gdje će vrh HDZ-a nakon turističkog razgledavanja održati sastanak s predsjednikom stranke, no odgovor je uglavnom bio - na tajnoj lokaciji.

Komentara 125

Avatar rubinet
rubinet
20:02 13.03.2018.

Hrast je demokršćanska stranka....a HDZ nije ..to je očito

Avatar Ashley
Ashley
20:17 13.03.2018.

Gotovo sve stranke u Hrvatskoj su ljevicarske. Jedina prava krscanska alternativa je krscanska monarhija. Demokracija umire!

Avatar krile11
krile11
20:04 13.03.2018.

Ili jesi ili nisi demokrscanin...pitanje je sto je HDZ...po mom vidjenju stvari oni su veci ljevicari od SDPa,zato ovi ne mogu skupiti vise od 19%,guzva na ljevici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije