Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vlada će krenuti u kupnju novih zrakoplova, to je zahtjevna poslovna operacija'

"Kad ta analiza bude gotova i kad dobro promislimo kako dalje ćemo donositi nove odluke"
01. veljače 2019. u 21:08 40 komentara 2365 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Andrej Plenković danas je rekao kako nije bilo jamstva pri nabavi borbenih zrakoplova od Izraela jer to nije takva vrsta nabave, pa je najavio da će u idućem pokušaju kupnje aviona biti snažnije naglašen multiresorni karakter tog procesa. 

F-16 Barak EKSKLUZIVNO Svi dokumenti i sve izjave iz Washingtona o nabavi izraelskih F-16 na jednom mjestu

"Ovo je bio proces vlade prema vladi, i tu se jamstva niti ne traži", rekao je Plenković u razgovoru za Dnevnik Nove TV, naglasivši kako nabava višenamjenskih borbenih zrakoplova "nije isti žanr" poput drugih nabava.

Potvrdio je da će vlada krenuti u kupnju novih zrakoplova, te kako će u ponovljenom procesu snažnije biti naglašen njegov multiresorni karakter. 

Pogledajte video o propaloj nabavi aviona:

"Ta operacija nije samo vojno-obrambenog karaktera onih koji su stručni za zrakoplovstvo, to je jedna poslovna operacija koja zahtijeva veći angažman i uključivanje i drugih resora, a tako će i biti". 

Otkrio je kako se još uvijek provodi detaljna analiza propale nabave izraelskih zrakoplova F-16 Barak, no kako smatra da su "dobro identificirali zašto se to dogodilo", te da će zaključke odgoditi za još nekoliko dana, do saborske rasprave. 

"Kad ta analiza bude gotova i kad dobro promislimo kako dalje ćemo donositi nove odluke". 

Robert Kohorst HVALI LNG TERMINAL Kohorst: Naš partner i saveznik Hrvatska preuzima ulogu lidera

O izraelskoj ponudi je rekao kako je bila financijski razumna i činila se najkompletnija, da je proces koji je vođen između vlada bio vrlo detaljan i temeljit, te da je ona bila "bez mačka u vreći", odnosno da je "bila takva da Hrvatska nije imala upitnika koliko će ju to koštati u budućnosti". 

Naglasio je i kako je Izrael pismeno preuzeo teret osiguravanja odobrenja takozvanog Transfera trećoj strani (TPT) kojom SAD dopušta daljnju prodaju oružja svoje proizvodnje.

Andrej Plenković
1 / 10
F-16

"S druge strane, razgovori u SAD-u koji su obavljeni u State Departmentu i ministarstvu obrane dali su zaključiti da će se takav transfer odobriti", istaknuo je Plenković za Novu TV. 

Zaključio je kako Hrvatska ima odlučnu suradnju s obje države, te kako će tako biti i u budućnosti. 

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • Mama:

  joj kolika saga,ponuda je bila dobra i Ameri nam odobrilo ali kada su vidjeli da je jos puno zemalja zainteresirano a sto naravno pase i Izraelu jet na americki zrakoplov našarafaju sve svoje,Ameri povukli rucnu i to je normalno,jos iz ... prikaži još! ovoga mozemo zakljuciti da nas Ameri cijene bolje nego druge a sada to mogu i potvrditi svojom povoljnom ponudom

 • Avatar Ponikvarac
  Ponikvarac:

  Pa čovječe bozji, ako nebudemo sami mogli čuvati naše nebo morati ćemo platiti Srbiji da nam čuva. Nije ni to tako dobra ideja, jeli?

 • Deleted user:

  Problemi su nastali zato što su civili bili uključeni u javnu raspravu što nije njihova briga. Premijer i ministar obrane uopće ne moraju davati nikakve izjave po tom pitanju jer to u konačnici predstavlja vojnu tajnu.