Naslovnica Vijesti Svijet

“Platite ratnu odštetu!” Merkel, račun je 300 milijardi eura

Parlament je dao dopuštenje vladi da zatraži plaćanje reparacija – taj bi iznos bio dovoljan za podmirenje grčkoga javnog duga
19. travnja 2019. u 19:23 102 komentara 15348 prikaza
Merkel i Tsipras
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/4

Grčki je parlament vladi dao zeleno svjetlo da službenim putem zatraži od Njemačke plaćanje ratne odštete za okupaciju Grčke u Drugome svjetskom ratu. U srijedu su grčki parlamentarci, i vlast i oporba, velikom većinom dali mandat premijeru Alexisu Tsiprasu da zatraži od Njemačke da plati reparacije, a parlament pritom nije spomenuo koliki bi iznos trebao biti.

Njemačka, trgovački centar, terorizam OPASNI PO NACIONALNU SIGURNOST Državljani BiH protjerani iz Njemačke povezani su s radikalnim islamistima u Bosni

Ipak, prije nekoliko godina parlamentarna je komisija izračunala da bi odšteta trebala iznositi 300 milijardi eura, a njemačka vlada pak govori da je Grčkoj već platila reparacije i ne planira to učiniti opet.

Nacisti okupirali Grčku tijekom Drugog svjetskog rata | Autor : DPA Foto: DPA

Dvije su zemlje potpisale sporazum 1960. prema kojem je Zapadna Njemačka platila Grčkoj 115 milijuna maraka. Zbog toga odbija zahtjev Atene

Oporba suglasna s Tsiprasom

Grčka će ubrzo poslati formalnu notu Njemačkoj kako bi se “otvorio dijalog o ovoj temi”, rekao je grčki premijer.

– Traženje reparacija povijesna je i moralna dužnost te obveza prema herojima iz prošlosti... posebno u vrijeme kada ekstremna desnica, nacionalizam i rasizam prijete Europi – objasnio je Tsipras. I oporbeni čelnik Kyriakos Mitsotakis rekao je da će tražiti isto od Njemačke kada dođe na vlast.

Zdravko Mustač i Josip Perković Povrijeđena prava Mustač od suda u Strasbourgu traži zadovoljštinu zbog izručenja Njemačkoj

Ovo je prvi put da je vlada i formalno započela taj proces. Prije tri godine parlamentarna je komisija izračunala da od njemačke vlade trebaju tražiti 269 milijardi eura, što se povećava na više od 300 milijardi ako se uračuna i pozajmica koju je nacistička vlast nasilu dobila od središnje grčke banke 1942. godine. U današnjim brojkama, ona iznosi oko 30 milijardi eura, a Hitlerov je režim taj novac iskoristio za financiranje svog pohoda na sjevernu Afriku.

Pritom su njemačke novine Bild navele svotu od čak 376 milijardi eura kao gornju granicu do koje bi grčki zahtjev mogao dosegnuti. Režim Adolfa Hitlera okupirao je Grčku od 1940. do 1944. Sravnili su sa zemljom tisuću sela, tisuće su Grka umrle od gladi, a deseci su tisuća ubijeni.

Nacisti okupirali Grčku tijekom Drugog svjetskog rata | Autor : DPA Foto: DPA

Teške je posljedice za Grke ostavila Njemačka okupacija     

Sve zbog “mjera štednje”?

Njemačka pak govori da je s Grčkom već sklopila dogovor i platila joj odštetu od 115 milijuna Njemačkih maraka. Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je da je pitanje reparacija riješeno, i zakonski i politički. No, isto je tako dodao da je Njemačka već priznala svoju ulogu u Drugome svjetskom ratu kao okupacijske sile.

Sukob policije i prosvjednika u izbjegličkom kampu kod Soluna BURNO Sukobi grčke policije i migranata koji pokušavaju doći do granice

– Mi smo, i nadamo se da nam vjerujete, svjesni svoje povijesne odgovornosti – rekao je glasnogovornik administracije kancelarke Angele Merkel.

Iako je Tsipras nekoliko puta ponavljao da se zlo nacizma ne može zanemariti te je govorio o rastu ekstremizma u Europi, njemačku vladu, smatraju mnogi, nemoguće je okriviti za porast tog ekstremizma, i to prije svega zbog izjava poput ovih u kojima, bez zadrške, priznaju svoju odgovornost.

Nacisti okupirali Grčku tijekom Drugog svjetskog rata | Autor : DPA Foto: DPA

Zbog toga se fokus diskusije pomaknuo na grčki javni dug koji u ovom trenutku iznosi oko 334 milijarde eura, što je brojka približna onoj koju Grci traže od Nijemaca.

Njemačka policija htjeli napasti Duesseldorf Racije na zapadu i jugu Njemačke: Uhićeno desetak islamista, planirali teroristički napad?

Mnogi su u Grčkoj, na krajnjoj ljevici i desnici, ljutiti zbog uloge koju je Njemačka imala pri raspravi o grčkom dugu u najteže vrijeme dužničke krize u toj zemlji. Tada su Grčkoj nametnute mjere štednje, a mnogi su međunarodni zajmodavci bili iz Njemačke. Iako je Tsipras rekao da njegova zemlja ne traži odštetu zbog plaćanja svog duga, mnogi su zaključili upravo to.

Davor Trupković o požaru katedrale Notre Dame

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • marcel:

  da nemaju balkanezeri još i muzičku želju?

 • marinkova10:

  Da dobiju sto milhardi ,sta vredi kad su leni i nist korist boze sacuvaj

 • Avatar navijač
  navijač:

  Tipični marksisti - utopisti. Radite pa ćete imati. Tko će NJemačkoj platiti okupaciju do pada Berlinskog zida?