Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jesmo li spremni: istražio Josip Bohutinski

'Planiramo ovo već 10 godina': Za tri dana kreće novi režim u zračnim lukama, što se točno mijenja?

22.03.2023.
u 19:28

Rok za prilagodbu infrastrukture za schengenski prostor hrvatskim aerodromima je 26. ožujka ove godine, dakle od sljedeće nedjelje i na zračnim lukama stupa na snagu schengenski režim. To znači da putnici koji lete, primjerice, u Pariz, Frankfurt, Bruxelles, Beč, Amsterdam..., više neće morati prolaziti policijsku kontrolu putovnica ili osobnih iskaznica, nego će se nakon prolaska sigurnosne kontrole izravno uputiti prema izlaznim vratima za ukrcavanje u zrakoplov. Puno je to sustava o kojima obični ljudi ne razmišljaju, a svaka ta preinaka vuče sa sobom promjene u aerodromskim sustavima. Morali su provući s jedne strane staklenim pregradama proširenje koridora, a s druge su strane morali urediti dio zgrade koji je bio neuređen jer je ovaj terminal projektiran za osam milijuna putnika pa još postoje dijelovi zgrade koji se mogu iskoristiti za proširenje. Dio tog prostora morali su, veli, potpuno građevinski urediti jer je bio u rohbau

Komentara 1

RE
realisticki
06:49 23.03.2023.

Zračna luka "Franjo Tuđman", pa onda, Schengen, Schengenski prostor, Schengenska poveztnica i ostale hvalopojke. Imzeđu svega nije napisano niti riječi da zagrebačka zračna luka nije povezana redovnim letovima sa glavnim gradovima nekih država EU. Recimo iz Stockholma postoje direktne linijee za Banja Luku, Prištinu i Skoplje, a Zagreb se ne može pohvaliti nekom takvom zračnom poveznicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije