Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA IZRAELSKIH F-16 BARAK

Plan State Departmenta: Rješenje do Nove godine. Hrvati, bit ćete zadovoljni

Plenković F-16
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
13.12.2018.
u 07:10

"Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove. Stojimo iza dogovora, nikad ga nismo blokirali"

Hrvati, imamo jako dobar plan u vezi borbenih zrakoplova F-16. Dogovor će, nadamo se, biti postignut do Nove godine, na zadovoljstvo Hrvatske, Izraela i SAD-a, poručili su preko Večernjeg lista jučer iz Washingtona. Dužnosnik State Departmenta otkrio je detalje toga što se zapravo događa.

Izmjene nakon prodaje

– Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove. I dalje stojimo iza tog dogovora. Nikad ga nismo ni blokirali, unatoč raznim informacijama po medijima koje su i nas začudile. Izuzetno cijenimo Hrvatsku i podržavamo napore za modernizaciju, što uključuje i izraelske zrakoplove F 16 – kaže dužnosnik.

Kronologija događaja i pravila izvoza i prodaje oružja trećim zemljama bacaju novu sliku na “probleme” s F-16. Kada neka država, a u ovom slučaju Izrael, želi trećoj državi – Hrvatskoj prodati američke zrakoplove, za to mora ishoditi američku dozvolu. Američke pak regulacije izričito napominju da se zrakoplov mora prodati trećoj državi u prvobitnom stanju, bez preinaka. Konkretno, u onakvom stanju u kakvom ih je Izrael preuzeo od SAD-a. Tek onda Izrael može dobiti dozvolu za prodaju. – To pravilo vrijedi za sve države.

Ni u jednom trenutku nije bilo usmjereno protiv Hrvatske – kaže naš sugovornik. Izmjene na zrakoplovu moguće su tek nakon prodaje. Njih ne smije raditi Izrael, nego ih mora inicirati kupac – Hrvatska, kaže. No Izraelci su već izveli modifikacije. To jest jedan od problema. U ovakvom stanju, pravno, SAD ne može dati dozvolu za prodaju. Unatoč tomu, State Department šalje u Kongres, kao dio procedure, obavijest o transferu trećoj strani.

– To dokazuje da mislimo ozbiljno. Imamo plan kako riješiti ovu situaciju i smatramo da će sve tri strane biti zadovoljne – kazali su nam te potvrdili da su upoznati sa stajalištem Hrvatske da nikakve druge verzije aviona ne dolaze u obzir. Na pitanje hoće li Hrvatska po tom planu imati dodatnih troškova, odgovaraju da “ne bi trebala”. Detalje diplomatske aktivnosti i kontakata između tri države koji upravo traju ne žele otkrivati.

U MORH-u tu vijest dočekuju s optimizmom i vjeruju da će odluka biti na zadovoljstvo Hrvatske. Smatraju da svi znaju, kako su to izravno izjavili i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar Damir Krstičević, da Hrvatska ne odustaje od u natječaju dogovorenih specifikacija za višenamjenski borbeni zrakoplov koji nije “gola stara kanta”, nego zrakoplov podignut na razinu modernijih inačica F-16.

Naša strana razumije da u svemu ponuditelj treba biti korektan i prema proizvođaču zrakoplova, Lockheed Martinu, koji mora odraditi SLEP program produljenja životnog vijeka avionima Barak da bi RH dobila jamstva i certifikate i za trup, motore i softver za letenje. Svima je jasno da je vraćanje Baraka u prvobitno stanje aviona – praktički neizvedivo pa neće ni biti “čupanja sustava”.

Stiže kompromis

Stručnjaci ne sumnjaju da će na kraju Izraelci i američki proizvođač postići kompromis. Izrael je najveći klijent Lockheed Martina i u proteklim desetljećima nabavio je od Amerikanaca više stotina zrakoplova pa je teško vjerovati da bi pogoršali svoje odnose zbog skromne hrvatske eskadrile od 12 zrakoplova. Problem, izgleda, i nije nastao konkretno zbog naše eskadrile, nego stoga što su još neke druge države poželjele s Izraelcima sklopiti slične ugovore pa bi možda i stotinjak aparata moglo biti preprodano iz Izraela na sličan način.

VIDEO: 27. obljetnica utemeljenja HRZ-a

Ključne riječi

Komentara 151

BO
Bojance
08:17 13.12.2018.

Domaci izdajnici i srbi koji su navalili komentirati nadaju se da nista od aviona, ali su se malo zaletili!

VE
verakruz
07:58 13.12.2018.

Trolovi, koji obozavaju rusku vojsku i prizeljkuju sto jacu srpsku u odnosu na Hrvatsku - fobice mozdani udar... Ovaj clanak u rano jutro na svetu Luciju upropastice im sve dane do kraja godine

MO
Morany
08:19 13.12.2018.

Hrvatska je u ciloj priči zaštićena, Izraelci neće vidjeti nikakve novce ako ne isporuče dogovoreno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije