Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MORH: 'Inzistiramo na poštivanju ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća'

Odgovor je došao nakon objava u izraelskim medijima o blokadi SAD-a
11. prosinca 2018. u 18:03 131 komentara 4372 prikaza
Krstičević
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ministarstvo obrane poručilo je u utorak kako zahtjeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova.

Donald Trump UPITNA KUPNJA SAD blokirao isporuku izraelskih F-16 Hrvatskoj. MORH: Tražimo poštovanje jamstava

''Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak, te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova'', stoji u odgovoru MORH-a na upit Hine o novonastaloj situaciji oko zaustavljenog procesa nabave lovačkog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

VIDEO Prelet MiG-ova i izraelskih F-16 iznad Knina

Iz MORH-a poručuju kako je''Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te ispoštovala sve obveze'' te kako je ''proces i dalje u tijeku''.

Damir Krstičević Borbeni avioni Krstičević: Nismo dobili nikakvu obavijest, Plenković: Teret odgovornosti je na Izraelu

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je prošlog petka kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji, a po kojima američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćio je prošlog petka MORH, dodajući kako će, ukoliko dobije službenu informaciju, o svemu obavijestiti javnost.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je istog dana kako s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

MORH Podignuta optužnica Vojnici helikopterom MORH-a otišli u krivolov: Po Dinari lovili vepra i sve snimali

Iz američkog veleposlanstva poručuju kako surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. "Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

Iz veleposlanstva SAD-a nadodaju da u ovim trenucima aktivno surađuju s Izraelom i Hrvatskom, kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja.

Hrvatska Vojska Borbena skupina EU Krstičević potpisao ulazak Hrvatske u 'višegradsku' borbenu skupinu EU

Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji bi Hrvatsku kroz deset godina trebali stajati 2,9 milijardi kuna.

Pogledajte let MiG i F-16 borbenih zrakoplova iznad Knina:

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Na kraju ćemo dobiti zrakoplove koji će biti sastavljeni od starog F16 otpada širom svijeta.Naravno,cijena će i dalje biti 41,7 milijun dolara po komadu.Već su nas na taj način nasamarili Ukrajinci sa Migovima,sad će i Izrael još više.Bitno je samo ... prikaži još! da odgovorne osobe dobiju dovoljnu "proviziju"...

 • Avatar southman
  southman:

  Biti će to sve na kraju ok, na veliku žalost 15% " državljana Hrvatske " koji je patološki mrze !

 • prajdali100:

  Gamad koja mrzi sve što je u Hrvatskom interesu došla je na svoje.Ali uzalud.Naći će se rješenje, F16 će letjeti našim nebom.