Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plan o skrbi: Razvod koji djecu manje boli

Sudovima i dalje stižu tužbe roditelja koji nisu prošli obvezno savjetovanje u Centru za socijalnu skrb
03. listopada 2014. u 17:00 2 komentara 4815 prikaza
dijete
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Od 1. rujna na snazi je novi Obiteljski zakon prema kojem supružnici koji se razvode, a imaju zajedničku djecu, moraju proći postupak obaveznog savjetovanja u Centru za socijalnu skrb i potpisati plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ako su se uspjeli dogovoriti, a ako nisu, tek onda mogu sudu podnijeti tužbu vezanu za skrb o djeci. No, roditelji očito još ne znaju za to budući da na zagrebački Općinski građanski sud, koji je najveći sud u zemlji, kako nam kaže njegova glasnogovornica sutkinja Maja Bilandžić, i dalje stižu tužbe roditelja koji nisu prošli postupak obaveznog savjetovanja u Centru za socijalnu skrb. Takve tužbe sud mora odbaciti.

Izvanparnični postupak

U zagrebačkom sudu još nisu primili nijedan zahtjev za odobravanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, što ne čudi jer roditelji koji se razvode od 1. rujna još nisu ni stigli proći postupak obaveznog savjetovanja u Centru za socijalnu skrb.

Dok roditelji koji se nisu uspjeli dogovoriti i potpisati plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nakon obaveznog savjetovanja podnose tužbu sudu, odnosno vode parnični postupak, roditelji koji na sud dolaze s roditeljskim planom o zajedničkoj skrbi podnose zahtjev za odobravanje tog plana, što se rješava u izvanparničnom postupku.

– Da bi roditeljski plan bio valjan, mora ga potvrditi sud. Roditelji ga mogu sami popuniti nakon što skinu obrazac s interneta, mogu ga popuniti u Centru za socijalnu skrb, uz pomoć odvjetnika ili u obiteljskoj medijaciji koja će zaživjeti nakon 1. siječnja – kaže nam sutkinja Marina Parać Garma, voditeljica grupe za obiteljske sporove u zagrebačkoj Palači pravde. Roditelji su dužni upoznati dijete s roditeljskim planom i omogućiti mu da izrazi svoje mišljenje sukladno dobi i zrelosti. Ako dijete ima vredniju imovinu, roditelji trebaju imati odluku suda da mogu njome raspolagati.

Samo iznimno dvije adrese

No, što ako se roditelji dogovore da će dijete živjeti jedan tjedan kod jednog roditelja, a drugi kod drugog, hoće li sud takav roditeljski plan prihvatiti?

– Dijete mora imati jednu adresu stanovanja. Smatram da u izuzetno opravdanim slučajevima sud može prihvatiti da dijete podjednako živi kod oba roditelja, no to bi se trebalo odnositi na stariju djecu. Nisam sklona tome da mala djeca žive na dvije adrese jer mislim da to za njih nije dobro, ali dopuštam da postoje situacije u kojima je to opravdano. Uostalom, može se dogoditi, primjerice, da roditelji potpišu plan da dijete živi kod jednog od njih, a prakticiraju da podjednako živi kod oboje, a za to nitko ne zna, osim ako ne dođe do problema između njih. Teško mogu zamisliti da će se roditelji dogovoriti o nečemu što će štetiti djetetu – odgovara sutkinja Parać Garma.

Ako se ne uspiju dogovoriti o roditeljskom planu, roditelji se mogu dogovoriti i tijekom postupka na sudu, u kojem će sud donijeti odluku temeljem njihova sporazuma o djetetu. Ako roditelji traže povišenje ili snižavanje iznosa alimentacije, onda se izravno mogu obratiti sudu, ne moraju se obraćati Centru za socijalnu skrb.

>> Skrbnici će paziti na interese djece između suda i roditelja

>> Djecu u sudskom razvodu odvjetnik zastupa besplatno

Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi

Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi mora sadržavati:

1. mjesto i adresu stanovanja djeteta

2. precizirano vrijeme koje će dijete provoditi sa svakim od roditelja

3. dogovoren način razmjene važnih informacija o djetetu (o školovanju, zdravlju, raspolaganju djetetovom imovinom, osobnim pravima djeteta)

4. visinu uzdržavanja koju plaća roditelj s kojim dijete ne stanuje

5. način na koji će roditelji rješavati buduća sporna pitanja o djetetu (u postupku medijacije, na sudu).

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar ingenieurhr
  ingenieurhr:

  Gospođa sutkinja smatra da nije dobro da djeca žive na dvije adrese jer 'misli da to nije dobro'. Točno, tko se sa time nebi složio? Međutim gospođa prešućuje da je još gore kada se životom na jednoj adresi isključuje drugi ... prikaži još! roditelj iz života djeteta. Gospođo sutkinjo Parać Garma, jedino što dijete mora imati su oba roditelja. Lijepa je to ideja, dogovor oko roditeljskog plana kako bi se izbjeglo parničenje i mučenje djeteta. Gospođa ( kao ni Zakon ) ne uzima u obzir da će taj dogovor u stvarnom životu postići tek oni koji niti nebi završili na sudu. Greška u Zakonu je što nije usvojena presumpcija zajedničke skrbi. U stvarnom životu majka zna da će dijete biti njoj dosuđeno ( osim ako je narkomanka ), zašto bi radila 'kompromis' nekakvim roditeljskim planom kada je u stvarnosti gospodarica situacije. Tako roditeljski plan u neprijateljskim razvodima gubi smisao. Ne mora se gospođa sutkinja čuditi što još nije dobila niti jedan prijedlog na sud, to čuđenje pokazuje koliko je odmaknuta od stvarnosti.

 • Avatar walterkomunistihrvatske
  walterkomunistihrvatske:

  . ..Ha.Sad ste se sjetili. ..11.09. ..