Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKI ZAKON

Djecu u sudskom razvodu odvjetnik zastupa besplatno

djeca
Foto: ilustracija
1/2
03.09.2014.
u 19:00

Veći je broj platnih razreda jer su prihvaćene primjedbe iz javne rasprave

Besplatni odvjetnik djeteta čiji se roditelji sudski razvode, preciznije određivanje alimentacija i plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi glavne su novosti koje su stupile na snagu s novim Obiteljskim zakonom.

Osporavanje očinstva

U centrima za posebno skrbništvo u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku osmero je pravnika koji će na sudu zastupati interese djece u slučajevima razvoda roditelja, osporavanja očinstva ili majčinstva i drugim (opisanim u čl, 240. OZ-a) te u slučajevima osoba u postupku oduzimanja poslovne sposobnosti.

– Posebnog skrbnika imenuje sud kad se pojavi zahtjev za razvod – objašnjava Maja Kuhar, savjetnica u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Baš kako ne bi svi morali na sud, roditelji koji su se odlučili razvesti prvo odlaze u centar za socijalnu skrb na obvezno savjetovanje kako bi se razveli u izvanparničnom postupku i sastavili plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

To je sporazum sa svim bitnim pitanjima u vezi s djetetom: adresom na kojoj će stanovati, vremenu koje će provoditi sa svakim od roditelja, o načinu komunikacije u vezi s djetetom i o uzdržavanju. Određujući visine uzdržavanja, roditelji se mogu koristiti tablicama o prosječnim potrebama djeteta koje će Ministarstvo objavljivati svake godine. Tablica sadrži iznose uzdržavanja ovisno o dobi djeteta te o prihodima roditelja koji je dužan plaćati uzdržavanje, a u konačnici je razrađen veći broj platnih razreda jer su u javnoj raspravi prihvaćene primjedbe o prevelikim rasponima primanja. Iznosi su i sudovima smjernica za određivanje uzdržavanja ako roditelji ne postignu dogovor.

Prostor za dogovor

Obrazac plana s uputama za popunjavanje bit će dostupan na web-stranici Ministarstva, a roditeljima će pri popunjavanju pomagati u centrima za socijalnu skrb. Popunjeni plan mora potvrditi sud, nakon čega postaje ovršna isprava i zamjenjuje sudsku presudu o uzdržavanju. Novi OZ daje velik prostor roditeljima za dogovor o djeci, a ne uspiju li se dogovoriti, odluku o roditeljskoj skrbi donosi sud.

Komentara 1

JO
jozomali
20:00 03.09.2014.

da pravnik napravi nešto besplatno?....prije ćemo gledat kako Albanija lansira satelit od 100 miljardi dolara vrijednosti u orbitu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije