Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Plaće u Njemačkoj: Jednu skupinu nitko ne može nadmašiti po primanjima

Kad se radi usporedba na razini Europe, u tom slučaju neto prihod Nijemaca iznad prosjeka je
13. svibnja 2021. u 23:54 52 komentara 63215 prikaza
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/2

Kad se govori o plaćama, najčešće kreću upravo usporedbe s njemačkim plaćama. I to s razlogom, mogu otvoreno reći hrvatski radnici koji mogu samo sanjati te iznose na svom bankovnom računu. Stalno zaposleni radnik u Njemačkoj zarađivao je u prosjeku 3975 eura bruto mjesečno u 2020. godini, tvrde podaci Saveznog zavoda za statistiku

Balkan krijumčarima donese milijune Nijemci upozoravaju: Sprema se novi val migranata na balkanskoj ruti

Rast u plaćama vidljiv je i kad se gledaju podaci iz 2009. i 2019. Naime, u 2019. mjesečni bruto iznos bio je 3994 eura, u 2009. godini 3141 euro, piše Fenix-magazine. 

Nužno je pak napomenuti da oko dvije trećine Nijemaca prima mjesečne plaće ispod bruto prosjeka od 3975 eura te samo otprilike trećina prima više od te vrijednosti. Međutim, oni imaju tako visoku zaradu da je prosječna vrijednost kad se gledaju sve plaće mnogo viša. 

Neto zarada: što ostaje od bruto iznosa

Iako je lijepo čuti bruto iznos, svi smo itekako svjesni da je to ukupni iznos prije svih poreznih davanja. To ga je svjestan i Savezni zavod za statistiku koji kontinuirano izračunava modele zarade. 

 | Autor : Pixabay Foto: Pixabay

Primjerice, neoženjeni muškarac koji u prosjeku zarađuje 4745 eura mjesečno u Njemačkoj, uključujući posebna plaćanja, ostvaruje neto prihod od 2848 eura. Oženjenome muškarcu ostaje 3231 euro. Ako ima jedno dijete dobiva 3249 eura, a s dvoje djece 3261 euro.

U prvom slučaju udio neto zarade u bruto plaći iznosi 60 posto, u drugom slučaju 68,1 posto, u trećem 68,5 posto, a u četvrtom 68,7 posto. Kad se radi usporedba na razini Europe, u tom slučaju neto prihod Nijemaca jest iznad prosjeka. Prema studiji „GfK Purchasing Power Europe 2020“, prosječni neto prihod po glavi stanovnika godišnje iznosi 22.388 eura.

Prema analizi portala Stepstone, liječnici su najplaćeniji. Oni u prosjeku primaju bruto plaću od 89.500 eura godišnje. Čak i uz značajne razlike između pojedinih medicinskih zanimanja, ni jedna druga radna skupina ne može postići tako visoku razinu prihoda. 

PANDEMIJA KORONAVIRUSA Kaos u Njemačkoj, ljudi se žele cijepiti pod svaku cijenu: 'Agresivni su, dolaze bez poziva...'

Druga najbolje plaćena skupina su savjetnici za imovinu, kontrolori i drugi financijski stručnjaci koji godišnje bruto zarade 73.800 eura. Odvjetnici su treći po zaradi, oni sa završenim pravnim fakultetom mogu očekivati da će im prosječna bruto plaća biti 68.600 eura. 

Mladi i posao

U mnogim zemljama i dalje prevladava stav kako se bolja plaća može lakše osigurati s diplomom fakulteta. U slučaju Njemačke to potvrđuju podaci. Naime, akademici  imaju prosječnu plaću od 65.800 eura godišnje, dok kvalificirani radnici bez diplome zarađuju u prosjeku 49.200 eura bruto godišnje.

Postoji, doduše, skupina koja je izuzetak – kontrolori zračnog prometa. Oni nemaju završen fakultet, a odlično zarađuju. U prosjeku mogu očekivati 6150 eura bruto mjesečno.

Prema Saveznom zavodu za statistiku, stalno zaposleni na području financijskih i osiguravajućih usluga najbolje su zarađivali prošle godine s bruto godišnjom zaradom od 80.030 eura bez posebnih plaćanja. Slijedio je sektor opskrbe energijom sa 71.738 eura, dok je najniži prihod bio u ugostiteljstvu s 25.705 eura, piše Fenix-magazine. 

Tvrtka Stepstone upotrijebila je u analizi u 2020. godini čak 132.218 podataka o plaćama za usporedbu zanimanja, poput menadžera ljudskih resursa ili mrežnog administratora. Pokazalo se da poslodavci isplaćuju iznadprosječne plaće u industriji biotehnologije i industriji poluvodiča. Najgore su prošli zaposlenici call centra, gdje poslodavci isplaćuju do 31 posto niže plaće od prosjeka za tvrtke u svim granama gospodarstva.

VIDEO: Tim profesora Nenada Bana otkrio slabu točku virusa SARS-CoV-2

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • ONAKOO:

    koje fake news.....za vas kao neobrazovane, bez zavrsenog zanimanja, zanata, koji ne znate jezik , su brojke od 1800-2000 bruto relevantne...o svemo ostalome mozete sanjati !!

  • zagabria5:

    Nakon niza dezinformacija objavljenih u članku treba reći stvarno stanje. Prosječna NETO plaća je 2100 EUR od čega većina ima manje, tj oko 1500 EUR neto ali manjina diže prosjek plaće većini. U državi gdje je sve skuplje od nekretnine ... prikaži još! i stanovanja nadalje 1500 do 2000 EUR nije naročita plaća za dobar život. Kada se zna da većina Nijemaca plaća skupo stanovanje a velika većina Hrvata ne, razlika je još manja

  • sambo:

    Sad će dežurni napadači: "to su plaće u brutu, ljude se iskorištava, ostani ovdje, ako radiš vani ne voliš svoju zemlju"...ili još gore onaj luđak: "to je kapitalistička tvorevina, bla bla bla"...ma, tko može ili hoće raditi u Njemačkoj neka ... prikaži još! ide, tko hoće u Hrvatskoj neka ostane...šta ću ja nekome pametovat zašto radi gdje radi...njegov odabir...