Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terme u problemima

Plaće kasne, a manjak sredstava u Topuskom je oko 6 mil.kn

Top – Terme Topusko (1)
Foto: Top – Terme Topusko
1/6
17.02.2015.
u 15:15

U Termama je situacija takva da, uz sadašnju popunjenost kreveta od 40 posto, ima više djelatnika nego gostiju što je, smatraju vlasnici, neodrživo

Prema ocjeni novog župana Ive Žinića ova je godina prijelomna za budućnost Top termi i Lječilišta Topuskog, u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, no to će za sobom povući i određene teške poteze.

 - Lječilište Topusko ima održivost i u ovim uvjetima, no Top terme duže vremena stagniraju. Riječ je o situaciji od prije 15-20 godina koja opterećuje cijeli kompleks. Cilj nam je zadržati i Terme i Lječilište, no pod određenim uvjetima koji uključuju i smanjenje rashoda, a povećanje prihoda – rekao je župan Ivo Žinić u Topuskom gdje je dogovorena strategija kratkoročnog i dugoročnog poslovanja ovih ustanova. Iako župan nije htio precizirati brojke, doznajemo da je jedna od opcija smanjivanje broja zaposlenih u Top termama za čak trećinu. Procjena je da je višak tamo 46 radnika, od kojih bi neki otišli uz otpremnine, dio bi se mogao zaposliti kroz određene zajedničke programe, a jedan manji dio možda i prijeći u Lječilište Topusko.

U Termama je situacija takva da, uz sadašnju popunjenost kreveta od 40 posto, ima više djelatnika nego gostiju što je, smatraju vlasnici, neodrživo. Ljetna sezona, koja Termama donosi većinu prihoda, popunjavala bi se ugovorima na određeno. Gubitak Top termi, gdje radi 130 djelatnika, bio je lani oko 1,8 milijuna kuna, a Lječilišta sa 70 zaposlenih 600.000 kuna. Tu treba dodati i oko dva milijuna kuna pomoći koje je Županija lani dala za ove ustanove.

Plaće kasne, a procijenjeni manjak sredstava u Top termama je oko šest milijuna kuna. Uz to, ocjena je novog predsjednika Upravnog vijeća Lječilišta Topusko prof. dr. sc. Vladimira Čavraka kako, zbog nekih usluga koje Lječilište plaća Termama, prvospomenuta ustanova neopravdano ostaje bez 1,2 milijuna kuna godišnje. Tolika je, naime, razlika između tržišnih cijena računovodstva i obroka za bolesnike, i onih cijena koje Lječilištu naplaćuju Top terme za te usluge.

- Trebamo i iskoristiti sve resurse koje imamo, među njima i termalnu vodu za koju možemo iskoristiti i sredstva iz EU fondova. Fondove možemo iskoristiti i za gradnju novih objekata te širenje turističke ponude, a s druge strane ne treba sačuvati nužno sve što danas imamo - rekao je prof. Čavrak. Ističu mogućnost gradnje staklenika i korištenje geotermalne vode za njihovo zagrijavanje čime bi, nadaju se, mogli proizvoditi dio hrane za potrebe ustanova i tako uštedjeti. Najavljuju i reviziju poslovanja, pogotovo unutar Top termi.

- Top terme su do sada preživljavale od kredita koji su korišteni kao obrtna sredstva, a očito je dosadašnji menadžment bio neadekvatan. Menadžment je mjesečno na plaće trošio i 40.000 kuna bez ikakvih rezultata - kazuje prof. Čavrak. Od kratkoročnih mjera istakli su nužnost kategoriziranja hotela Top termi, sa 139 soba i 220 ležajeva, koji danas nema kategoriju pa je u biti tek riječ o restoranu sa sobama, a dugoročni cilj je Topuskom vratiti naslov kontinentalne Opatije.

>>Top terme Topusko izvlače se iz krize - restrukturiranjem

>>Gosti TopTermi Topusko mamurluk izliječili kupanjem

Komentara 1

NV
novo vriijeme
15:54 17.02.2015.

Čudno, popunjenost 40% a na toplice s ečeka 6-8 mjeseci . kakva su ovo mutna posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije