Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Norveška, Španjolska i Irska odlučile, priznat će palestinsku državu. Burne reakcije iz Izraela: To će donijeti još terorizma

Nordic Summit
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT/REUTERS
1/5
Autori: Večernji, Hina
22.05.2024.
u 11:02

Izrael pozvao veleposlanike Norveške, Irske i Španjolske na " prijekoran razgovor" tijekom kojeg će gledati video otmice izraelskih vojnika

U objavi na X- u, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova kaže da će priznavanje palestinske države "dovesti do više terorizma, nestabilnosti u regiji i ugroziti sve izglede za mir". Međutim, unatoč tim upozorenjima nekoliko europskih zemalja odlučilo se za priznanje palestinske države, piše BBC

Za sada je najmanje 140 zemalja priznalo palestinsku državu, navodi se u nedavnom pismu UN-a. Velika Britanija i SAD među nacijama su koje službeno ne priznaju palestinsku državu, a ranije ove godine britanski ministar vanjskih poslova David Cameron sugerirao je da bi vlada sa svojim saveznicima mogla “razmotriti pitanje priznavanja palestinske države". 

Izrael ne priznaje palestinsku državnost, a sadašnja izraelska vlada protivi se stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i u Gazi. Tvrdi se da bi takva država bila prijetnja postojanju Izraela. 

Tijek događaja:

11:40 – Izrael je opozvao svog veleposlanika iz Španjolske, kao što su već to ranije napravili u Irskoj i Norveškoj. Osim toga, pozvali su veleposlanike Irske, Španjolske i Norveške u Izraelu na "prijekoran razgovor" tijekom kojeg će gledati video otmice izraelskih vojnika 7. listopada. "Povijest će zapamtiti da su Španjolska, Norveška i Irska odlučile dodijeliti zlatnu medalju Hamasovim ubojicama i silovateljima, koji su silovali tinejdžerice i spaljivali bebe", rekao je Israel Katz, izraelski ministar vanjskih poslova.

"Naredio sam da se veleposlanici odmah pozovu na razgovore o ukoru, tijekom kojih će gledati užasavajuću snimku otmice kako bismo im ilustrirali kakvu su uvrnutu odluku donijele njihove vlade", dodaje Katz. 


10:50 – Hamas je objavio kako su današnji događaji "prekretnica". U izjavi za AFP Bassem Naim, jedan od visokih dužnosnika Hamasa, kaže da iza ovog poteza stoji "hrabar otpor" palestinskog naroda. "Ova uzastopna priznanja izravan su rezultat ovog hrabrog otpora i legendarne postojanosti palestinskog naroda. Vjerujemo da će ovo biti prekretnica u međunarodnom stajalištu o palestinskom pitanju", rekao je.


10:43 – Oglasilo se palestinsko ministarstvo vanjskih poslova te pozdravilo odluku triju zemalja. "Ministarstvo vanjskih poslova i iseljeništva pozdravlja odluke Španjolske, Norveške i Irske da priznaju državu Palestinu. Ovim značajnim korakom Španjolska, Norveška i Irska još jednom su pokazale svoju nepokolebljivu predanost dvodržavnom rješenju i ostvarenju dugoočekivane pravde za palestinski narod", poručili su.

"Nadalje, priznanja Španjolske, Norveške i Irske u skladu su s međunarodnim pravom i svim relevantnim rezolucijama Ujedinjenih naroda, što će zauzvrat pozitivno pridonijeti svim međunarodnim naporima usmjerenim na okončanje izraelske nezakonite okupacije i postizanje mira i stabilnosti u regiji" dodali su iz palestinskog ministarstva.


9:57 – Irski ministar vanjskih poslova, Micheál Martin, potvrdio je da će Irska također priznati palestinsku državu na isti datum kao Norveška i Španjolska. "Danas jasno izražavamo našu nedvosmislenu podršku jednakom pravu na sigurnost, dostojanstvo i samoodređenje za palestinski i izraelski narod", rekao je.


9:40 – U Madridu španjolski premijer Pedro Sanchez kaže da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu "još uvijek gluh... još uvijek bombardira bolnice i škole i kažnjava žene i djecu glađu i hladnoćom". Dodao je kako je "rješenje s dvije države u opasnosti da se nikada ne ostvari" te kako "ima obvezu djelovati u Palestini kao i u Ukrajini".  Objasnio je kako ovo priznanje "nije protiv Izraela, nije protiv Židova te da nije u korist Hamasa".


9:31 – "Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svijetu: terorizam se isplati", rekao je izraelski ministar Katz. “Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvršila najveći masakr Židova od holokausta, nakon što su počinili gnusne seksualne zločine kojima je svjedočio svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države", izjavio je.

“Ovaj iskrivljeni korak ovih zemalja nepravda je prema sjećanju na žrtve 10. 7., udarac naporima da se vrati 128 talaca i poticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu", dodao je Katz.


9:18 – Španjolski premijer Pedro Sanchez u svom obraćanju parlamentu obznanio je kako će Španjolska također priznati palestinsku državu od 28. svibnja. “Priznat ćemo Palestinu iz mnogo razloga i to možemo sažeti u tri riječi – mir, pravda i dosljednost", rekao je. 

“Moramo se pobrinuti da se dvodržavno rješenje poštuje i moraju postojati uzajamna jamstva sigurnosti. Od ključne je važnosti da dvije strane pregovaraju o miru i iz tog razloga priznajemo Palestinu”, dodao je španjolski premijer.


9:12 – Irski premijer Simon Harris objavio je kako će Irska također priznati palestinsku državu. Naime, rekao je da Irska vjeruje da se "trajni mir može osigurati samo na temelju slobodne volje slobodnih ljudi" te je ukazao na glasanje početkom mjeseca na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda – gdje su 143 nacije glasovale za rezoluciju kojom se Palestini daje poboljšani status unutar organizacije.

"Palestinci u Gazi podnose najstrašnije patnje, poteškoće i gladovanje. Humanitarna katastrofa, nezamisliva većini i nesavjesna svima – odvija se u stvarnom vremenu", dodao je Harris.


8:55 – Nakon što je Norveška objavila kako će priznati palestinsku državu, Izrael je pozvao svoje izaslanike u Irskoj i Norveškoj na hitne konzultacije. "Šaljem Irskoj i Norveškoj jasnu poruku: Izrael neće ustuknuti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost", izjasnio se izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz.

"Izrael neće šutke prijeći preko toga – bit će drugih ozbiljnih posljedica. Ako Španjolska ostvari svoju namjeru da prizna palestinsku državu, protiv nje će se poduzeti sličan korak", dodao je.


8:50 – Norveški premijer je rekao kako će priznavanje palestinske državnosti održati na životu jedinu alternativu sukobu: "Dvije države koje žive jedna uz drugu, u miru i sigurnosti." Naime, dodao je kako ovaj pokret šalje jaku poruku drugim državama da slijede norveške stope.


8:30 – Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store unatoč upozorenjima izraelske vlade. "Vjerujemo da je rješenje s dvije države u najboljem interesu Izraela", rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer. On je dodao da je cilj "ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave". 

Očekuje se da će druge europske zemlje tijekom današnjeg dana poduzeti sličnu inicijativu: španjolski premijer Pedro Sánchez tijekom jutra će prema najavama objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu, a irska vlada sazvala je u srijedu ujutro konferenciju za novinare kako bi obznanila svoju odluku, objavili su lokalni mediji.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Pogrebna procesija u Iranu zbog smrti predsjednika

Komentara 15

MO
Moslavina
11:54 22.05.2024.

Dvostruki kriteriji naročito Španjolske. Nije priznala neovisno kKosovo, ne prizna referendum o neovisnosti Katalonije, Baskije a podržava Hamas.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
13:27 22.05.2024.

"...Norveška, Španjolska i Irska odlučile, priznat će palestinsku državu...."___A Hrvatska?!

DU
Deleted user
13:02 22.05.2024.

"prijekora razgovor na kojem će ambasadori gledati snimke otmica" pa isreaelci nisu normalni pa tko su oni?🙂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije