Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA: Bojite li se da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi teroristički napad?

Pucnjava u Bruxellesu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.10.2023.
u 10:56

Belgijski mediji javljali su u utorak kako je u kafiću u četvrti Schaerbeek upucana osoba povezana s ubojstvima, a državno odvjetništvo potvrdilo je kasnije kako se radi o napadaču te da je preminuo nakon ranjavanja.

Belgijska policija podignula je u Bruxellesu stupanj pripravnosti na najvišu razinu nakon što je terorist ubio dvoje Šveđana u ponedjeljak navečer u glavnom gradu Belgije. Napad se dogodio nekoliko sati prije kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. između Belgije i Švedske. Ubijene osobe nosile su švedski dres, a teško je ranjena jedna osoba koja je također nosila švedski dres.

Osumnjičeni napadač zvao se Abdesalem Al Guilani, a u videosnimci na društvenim mrežama tvrdio je da je borac u ime Alaha. Video snimke briselskog napada u ponedjeljak navečer koje je objavio portal dnevnika Het Laatste Nieuws pokazuju muškarca u narančastoj jakni na skuteru na križanju ulica s puškom iz koje je isprva ispalio pet metaka, a zatim prati ljude koji bježe u zgradu i tada ponovno puca. Prema medijskim transkriptima videoporuke koju je snimio prije napada počinitelj je rekao da je ubio Šveđane kako bi osvetio ime muslimana.

Bojite li se da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi teroristički napad?

Belgijski mediji javljali su u utorak kako je u kafiću u četvrti Schaerbeek upucana osoba povezana s ubojstvima, a državno odvjetništvo potvrdilo je kasnije kako se radi o napadaču te da je preminuo nakon ranjavanja. Ranije je objavljeno kako je napadač neuspješno tražio azil u Belgiji u studenom 2019. te da je policiji bio poznat kao krijumčar ljudi i kao osoba koja nezakonito boravi u zemlji.

Švedska je podignula stupanj pripravnosti na drugu najvišu razinu u kolovozu nakon spaljivanja Kurana što je izazvalo gnjev muslimana diljem svijeta i rezultiralo prijetnjama džihadista

VEZANI ČLANCI

- U RH nema uporišta terorističkih organizacija, a prijetnja od međunarodnih terorističkih organizacija za RH i dalje se procjenjuje niskom. Ipak, kao i za sve ostale europske države, ne može se isključiti mogućnost da (samo radikalizirani pojedinci (tzv. vukovi samotnjaci), inspirirani terorističkom propagandom, izvrše teroristički napad. Pri tome su posebno rizične psihički nestabilne osobe. Kao i ranijih godina, najveću opasnost za Europu predstavlja terorizam koji se poziva na radikalni islam, odnosno terorizam od strane nasilnih salafita džihadista - navela je SOA u izvješću za 2022. godinu koji je objavila u svinju ove godine. 

Navode kako su terorističke napade u Europi proteklih godina provodili samostalni napadači te da je samo dio njih bio od ranije bio poznat sigurnosnim strukturama, a dio je bio liječen zbog psihičkih poremećaja. Sljedbenici salafizma u RH su malobrojni (nekoliko desetaka pripadnika) i ne zagovaraju nasilje, navode u izvješću.

Komentara 20

PS
psicocat
11:17 17.10.2023.

To je samo pitanje vremena kada bude

PO
poluprovokator
11:25 17.10.2023.

Taj status da je poznat policiji i "nezakonito boravi" nebi smio postojati kao sadašnjost nego edino kao prošlost- "nezakonito je boravio i deportiran je"

BT
Branko_Trol
11:24 17.10.2023.

Izbjeglice dodite imat cete sve sto mi nemamo hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije