Naslovnica Vijesti Svijet

Pistoriusu odobrena jamčevina u iznosu 582.000 kuna

Odluku je sportaš na početku izlaganja čekao mirno, bez emocija i s pogledom uperenim u pod, a nakon što je sudac ponovio izjave svjedoka, tužiteljstva i obrane, počeo je plakati i tresti se.
22. veljače 2013. u 12:49 12 komentara 2 prikaza
Pistorius (1)
Foto: Chris Ricco/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Oscar Pistorius dočekao je odluku suda u Pretoriji. Odobrena mu je jamčevina u iznosu od oko milijun južnoafričkih randa, odnosno oko 582 tisuće kuna, i na slobodi će čekati početak suđenja za koje se vjeruje da će početi u sljedećih nekoliko mjeseci. Odluka se odgađala tri dana zaredom.

Glavni sudac na saslušanju u Pretoriji Desmond Nair procijenio je da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati kako paraolimpijac predstavlja prijetnju kao osoba sklona nasilju ni da postoji opasnost od bijega ako ga se pusti da se brani sa slobode. Dodao je da dokazi optužbe nisu bili dovoljno jaki i da je dosta pitanja ostalo nejasno, dok je obrana Oscara Pistoriusa iznijela detaljnije iskaze. Oscar je nakon odluke odveden u službene prostorije suda odakle će biti pušten. Na sudu u Pretoriji ovu odluku, osim članova obitelji ubijene djevojke, pratili su i članovi sportaševe obitelji. 

Podsjetimo, danas, četvrtog dana saslušanja, sudac Nair iznio je sažetak protekla tri dana prije nego je donio konačnu odluku o tome hoće li pustiti da se svjetski poznati atletičar, paraolimpijac, brani sa slobode u slučaju ubojstva djevojke Reeve. Rekao je da obrana nije uspjela prikazati iznimne okolnosti zbog kojih bi se odredila jamčevina i puštanje Pistoriusa da se brani sa slobode, no smatra da ne postoji rizik kako bi sportaš mogao pobjeći iz zemlje. Zašto bi se odlučio na takav korak kada na kraju može dobiti samo osudu za ubojstvo iz nehaja i 10 do 15 godina zatvorske kazne. Zatvor možda neće biti jedina njegova budućnost – rekao je sudac dodavši da se kroz posljednja tri dana nije uspjelo dokazati da je Oscar Pistorius osoba koja je sklona nasilju. Nikad prije nije optužen.

Odluku je sportaš na početku čekao mirno, bez emocija i s pogledom uperenim u pod, a sudac je zabranio kamerama da snimaju čitanje odluke te su snimateljske ekipe napustile sudnicu. Sudac Nair obrazložio je zašto je odlučio da se sportašu sudi po najtežoj kvalifikaciji, prema stupnju šest – za ubojstvo s predumišljajem – zbog dokaza i izjava svjedoka. Nakon što je u jednom trenutku sudac Nair ponovio izjave sportaševih prijatelja da je Pistorius ljubazna i ponizna osoba te da su njih dvoje bili jako zaljubljeni jedno u drugo, Pistorius se počeo tresti i plakati.

Sudac Nair u svom je izlaganju objasnio da jamčevina služi javnom interesu jer se u preopterećenom sustavu smanjuje broj zatvorenika i broj obitelji koje nemaju hranitelja. No, s obzirom na kvalifikaciju optužbe i argument da se paraolimpijca tereti po "rasporedu šest", za ubojstvo s predumišljajem, Pistorius ne bi trebao dobiti jamčevinu, dodao je. Iako tužiteljstvo ima samo indicije o ovom slučaju, ne može se isključiti najteža kvalifikacija optužbe po stupnju šest. Cijelu istinu o ovom slučaju zna samo optuženi, naglasio je.

Nair je ponovio i tvrdnje obrane da Pistorius nikad ne bi mogao ubiti s predumišljajem te još jednom prošao kroz izjavu samog sportaša koji tvrdi da nije kriv, da je pucao misleći da je riječ o provalniku. Naveli su da Pistorius neće pobjeći ako mu se odrede jamčevina i puštanje na slobodu jer je međunarodno poznat sportaš te da teško može proći kroz sigurnosne provjere zračnih luka, a da ne bude primijećen. Naglasili su i da će sportaš ostaviti i sve putne dokumente policiji te da neće zatražiti nove sve dok traje proces suđenja

Tužiteljstvo je iznijelo svoju stranu navodeći da je Oscar Pistorius svjesno, hladno pucao u zaključana vrata kupaonice gdje se nalazila njegova djevojka Reeva te iznijeli izjave svjedoka koji su rekli da su se čuli pucnji, pa vriskovi, zatim opet pucnji, a da se par žestoko svađao u vremenu od dva do tri sata poslije ponoći te kobne, valentinovske noći. Ostaju nerazriješena pitanja zašto je Pistorius baš te noći spavao na drugoj strani kreveta, zašto nije zvao policiju ako je mislio da je riječ o provalniku, kako nije znao da njegova djevojka Reeva nije pored njega.

– Ja nisam tu da donosim odluku o krivnji, o tome će odlučivati suci na suđenju – rekao je sudac Nair.

Prije ulaska suca u sudnicu članovi obitelji ubijene Reeve Steenkamp izjavili su da su došli na sud u ime Reeve te da neće komentirati odluku suda.

>>Smijenili istražitelja Bothu u slučaju Pistorius

Elipso

  • Westerner:

    Sad treba provjeriti s kojim ono državama Južnoafrička republika nema potpisan ugovor o izručenju..

  • matijazaga:

    braniti sa slobode??????!!!!???? pa kakva je to drzava gdje takav ubojica ima priliku braniti se sa slobode!?!

  • .orlando:

    izgleda da je u JAR-u velik rizik nocno pisanje, jasno je da je ubio sa namjerom, na saslusanju ni rijec nije prozborio a jamcevina je stvarno smijesna