Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAO NA MJESTO U DOMU

Piletić o preminulom dječaku: 'Ova se smrt tendenciozno želi pokazati kao krah sustava socijalne skrbi'

Zagreb: Ministar Marin Piletić najavio skorašnje predstavljanje dviju uredbi o koeficijentima
Igor Soban/PIXSELL
30.01.2024.
u 14:02

Piletić je kazao da nije bilo konkretnog elementa koji bi ukazivao na to da je dijete bilo potrebno žurno izdvojiti iz obitelji

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić komentirao je u utorak slučaj dječaka koji je umro u Slavonskom Brodu, a koji je gotovo dvije godine čekao mjesto u domu. Piletić je izrazio sućut obitelji i rekao da žali zbog slučaja, ali da je utvrđeno da je do smrti djeteta došlo prirodnim putem.

"Ta obitelj pod intenzivnim stručnim je nadzorom Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a bit će i ubuduće. Zaista smo sagledali i dobili informacije od ljudi na terenu da ni u jednom trenutku nije bilo elemenata da se to dijete žurno izdvoji iz obitelji. Hrvatski zavod za socijalni rad je, s obzirom na smanjene razvojne mogućnosti djece u toj obitelji, podnio redovnim putem sudu zahtjev za lišavanje roditelja prava na stanovanje s djecom i sud još nije donio odluku", rekao je.

Rekao je da se u utorak čuo s voditeljicom mjera intenzivnog nadzora i da mu je ona rekla da nije bilo nikakvog razloga za žurno izdvajanje djeteta iz obitelji. "Ponavljam, ova smrt koja se, nažalost, tendenciozno želi pokazati kao krah sustava socijalne skrbi, nije apsolutno niti primjerena niti odgovara činjeničnom stanju", rekao je Piletić. 

"U trenutku kada naši socijalni radnici primijete da zaista postoji ugroza za dijete od strane obitelji ili nekoga bliže obitelji, postupa se i ta djeca žurno bivaju izdvojena iz svoje obitelji. U ovom konkretnom slučaju takvog elementa nije bilo", ponovio je Piletić, dodajući da je u 2023. godini iz takvih obitelji žurnom mjerom izdvojeno i zbrinuto 278 djece.

VEZANI ČLANCI:

"Ovdje govorimo o slučaju gdje je primjereno da djeca imaju značajno smanjene razvojne šanse. Ono što smo utvrdili jest da roditelji i djeca imaju ostvaren emocionalni odnos. Stječe se dojam da je smrt ovog djeteta rezultat nečijeg nečinjenja, nebrige i zanemarivanja. To do sada, prema onome što smo utvrdili, to nije slučaj. Međutim, želeći zaista ispitati sve okolnosti oko ovoga slučaja, danas je naša inspekcija poslana na teren i u Zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja usluga koji su bili dio postupka. Kad dobijemo temeljit nalaz naše inspekcije socijalne skrbi, bit ćete s time upoznati", rekao je.

Na kraju je još jednom poručio da je smrt nastupila prirodnim putem. "U ovim okolnostima zaista nema potrebe nekome predbacivati smrt djeteta", zaključio je Piletić.

VIDEO Autobus u centru Rijeke naletio na pješakinju

Komentara 11

FR
franjo
14:25 30.01.2024.

Ja mislim da ministar ali i političari žive u drugom svijetu , ne među narodom i da služe narodu . Na žalost ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj EU. Ne treba se čuditi što narod i ne izlazii na izbore jer nemaju koga birati. Koja je to demokracija kad vladu biraju dvadesetak posto građana a većina je protiv . Ovaj Tzv. Liberalno socijalni sistem niti je liberalni niti socijalni već protiv većine naroda i pitanje je dana kad će bankrotirati. Svi sistemi i imperiji su propali baš iz ovih razloga. Jer se narod očerupa kao guska , a to je sad i to je katastrofalan kraj .

DO
doberdedec
14:27 30.01.2024.

U tvom sustavu ministre, svi do jednoga, neodgovorni i nesposobni, UHLJEBI.!

Avatar Make my day
Make my day
14:20 30.01.2024.

Ministre slobodno odmori, vidimo sustav ti radi savršeno kako ste zamislili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije