Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bilo mjesta u domu

U Slavonskom Brodu preminulo dijete koje je gotovo dvije godine čekalo da ga oduzmu roditeljima

Ilustracija
Ilustracija/Pixabay
29.01.2024.
u 22:10

Braća preminulog djeteta, u dobi od tri i četiri godine, još uvijek žive s roditeljima

Dijete u dobi od 20 mjeseci preminulo je u prosincu prošle godine u bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu. Kako navodi Jutarnji list, dijete je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no za njega nije pronađeno mjesto u domovima ili udomiteljskim obiteljima. 

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je netom nakon djetetova rođenja, no sudu nije dostavljen ključni podatak – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon oduzimanja. Zahtjevi za smještaj vraćali su se s odbijenicama, a u srpnju 2022. godine zatražena je i pomoć nadležnog Ministarstva.

Braća preminulog djeteta, u dobi od tri i četiri godine, još uvijek žive s roditeljima. Socijalna služba u istom je postupku i za njih zatražila izdvajanje. Riječ je o obitelji koja živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema procjeni struke, ne mogu adekvatno brinuti o djeci.

VEZANI ČLANCI:

Policija je obaviještena o slučaju te nije utvrdila elemente kaznenog djela. Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca. Jutarnji list piše kako je riječ o sindromu iznenadne smrti dojenčadi koji se u 90 posto slučajeva bilježi kod djece između dva i četiri mjeseca života. Dijete iz Slavonskog Broda stiglo je u bolnicu iz 40 minuta udaljenog mjesta te je, prema svjedocima, oživljavano 45 minuta.

"Obitelj je i dalje u tretmanu Područnog ureda Slavonski Brod u odnosu na koju se poduzimaju mjere obiteljsko-pravne zaštite sukladno Obiteljskom zakonu i ostalim podzakonskim aktima. Sukladno uputi Ministarstva, domovi socijalne skrbi obvezni su izvršiti prihvat mlt. djece u slučaju izricanja žurne mjere izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji. S obzirom na to da je nadležni područni ured procijenio da nema elemenata za žurno izdvajanje mlt. djece iz obitelji, na sudu se vodio redovni postupak oduzimanja prava na stanovanje i povjeravanje svakodnevne skrbi o djetetu, što je mjera obiteljsko-pravne zaštite o kojoj odlučuje sud", stoji u odgovoru koji je u ime Ministarstva i Zavoda dostavila središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Komentara 25

TH
than
22:19 29.01.2024.

Ukratko, kriva je država i njene službe, a zapravo će se sve svesti na pojeo vuk magare. Ni prvi, ni deseti, ni stoti, a nažalost ni posljednji put. Ali zato je država jako brza kada treba kazniti običnog čovjeka za daleko manji prekršaj.

AG
AG1978
04:31 30.01.2024.

Koliko je ovakva vijest užasna, to teško netko normalan uopće može opisati. Zbog sustava takve vrste, svako dijete u državi je potencijalno životno ugroženi. Djeca su posebno ranjiva jer ovise o odraslima i sustavu u kojem žive. Zdravstvo, školstvo, socijalni rad funkcioniraju kao da pričamo o nekoj totalno zaostaloj zemlji negdje tamo na kraju svijeta. Uporno guranje ovih nesposobnih kadrova već cijeli niz desetljeća u sam vrh gdje se svakodnevno trebaju donositi mnoge životno važne odluke o kojima ovisi preživljavanje najranjivijih članova društva, kao što su djeca, dotjeralo je ovakve mračne situacije. I nitko nikad nije za ništa odgovoran. Pa kakvo to društveno uređenje imamo? Sve ono što je važno za stvarno funkcioniranje države i društva duboko se zanemaruje, ignorira i ismijava. Danas je ovo jadno dijete, a kako stvari se odvijaju biti će i još njih u strašnim životnim uvjetima dok tamo netko na očigled svih i javno bez srama trpaju milijune i milijune državnih eura u vlastiti džep. I govore da nema za škole, nema za vrtiće, nema za djecu. Velika je to žalost i sramota.

PO
podravina
08:54 30.01.2024.

Zasto odgovorni koji su "trazili smjestaj u Domu" nisu nasli adekvatan smjestaj , stan ili malu kucicu zacijelu obitelj, mpgli su im dopremiti i kontejner sa Banije, bilo bi bolje od jedne male sobice za roditelje i troje djece bez WC-a i kupatila, sramota Socijalne sluzbe!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije