Naslovnica Vijesti Hrvatska

Picula brani hrvatski pršut: Nigdje se ne proizvodi kao u Istri!

Proces proizvodnje je točno propisan i kontroliran, a da bi neki proizvod dobio status istarskog pršuta, mora dobiti tri pečata.
10. siječnja 2014. u 22:40 16 komentara 2420 prikaza
Tonino Picula
Foto: Tomislav Krasnec
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ovac Tonino Picula, stao je u obranu istarskog pršuta kojega nam Slovenci žele oduzeti.

Picula u priopćenju ističe da je Slovenija uložila prigovor na hrvatski zahtjev za registraciju istarskog pršuta. Zastupnik ističe da je "sam proces zaštite istarskog pršuta započeo je odavno prije hrvatskog pristupanja Europskoj uniji na osnovu brojnih argumenata koji potvrđuju njegovu autohtonost kao što su sorta od koje se proizvodi (pasmine bijelih mesnatih svinja poput velikog jorkšira i švedskog landrasa, te njihovih križanaca) i činjenica da se u njegovoj proizvodnji ne koristi dimljenje".

"Istarski pršut je apsolutno autohtoni proizvod"

Uz to je i proces proizvodnje točno propisan i kontroliran, a da bi neki proizvod dobio status istarskog pršuta, mora dobiti tri pečata: "da je meso uzgojeno, osušeno u Istri te da je spravljeno prema tradicionalnoj recepturi".

"Istarski pršut je još 2011. godine postao prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće koji je u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije, a na dugotrajan postupak zaštite utrošeno je 1,8 milijuna kuna", ističe Picula te dodaje kako proizvodnja pršuta ne ovisi o državi već teritoriju na kojem je proizveden. - Zbog toga je istarski pršut apsolutno autohtoni proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na način kako se to radi u Istri - dodaje Picula koji je Europskoj komisiji postavio pitanje koji je njihov stav u vezi slovenskog prigovora na hrvatsku registraciju istarskog pršuta.

>>Slovenci žele zabraniti i istarski pršut!

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mijan
  mijan:

  Bilo bi vrlo interesantno cuti imena nasih domoljuba koji su pristali da se mali sjeverni dio poluotoka zove Istra i pripada Sloveniji ? Sav veci dio istog poluotoka mora se zvati, zamislite, Hrvatska Istra ? Mozda bi Picula imao o ... prikaži još! tome sto reci, a ne bi bilo veliko iznenadjenje da bam iskoci neka Hvatska Lika, Hrvatski Kvarner, Hrvatsko Medjimurje .... Obuzme me jad i tuga kada se sjetim gospode poput Davorina Rudolfa, Supeka i mnogih eminentnih Hrvata koje nitko nista pitao nije niti uvazio misljenja, a o minutazi u javnosti ...... i sada se mi sjetili brendirati, zasticivati, svojatati ?????

 • zdravko.vugrinec:

  istarski pršut od bugarskih svinja.ili možda kod nas uzgajajusvinje sa 5 šunki

 • Avatar gandric
  gandric:

  Picula i Ruza zajednickim snagama. Bravo