Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti mu zabrana

Picula brani hrvatski pršut: Nigdje se ne proizvodi kao u Istri!

Tonino Picula
Foto: Tomislav Krasnec
1/2
10.01.2014.
u 22:40

Proces proizvodnje je točno propisan i kontroliran, a da bi neki proizvod dobio status istarskog pršuta, mora dobiti tri pečata.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ovac Tonino Picula, stao je u obranu istarskog pršuta kojega nam Slovenci žele oduzeti.

Picula u priopćenju ističe da je Slovenija uložila prigovor na hrvatski zahtjev za registraciju istarskog pršuta. Zastupnik ističe da je "sam proces zaštite istarskog pršuta započeo je odavno prije hrvatskog pristupanja Europskoj uniji na osnovu brojnih argumenata koji potvrđuju njegovu autohtonost kao što su sorta od koje se proizvodi (pasmine bijelih mesnatih svinja poput velikog jorkšira i švedskog landrasa, te njihovih križanaca) i činjenica da se u njegovoj proizvodnji ne koristi dimljenje".

"Istarski pršut je apsolutno autohtoni proizvod"

Uz to je i proces proizvodnje točno propisan i kontroliran, a da bi neki proizvod dobio status istarskog pršuta, mora dobiti tri pečata: "da je meso uzgojeno, osušeno u Istri te da je spravljeno prema tradicionalnoj recepturi".

"Istarski pršut je još 2011. godine postao prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće koji je u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije, a na dugotrajan postupak zaštite utrošeno je 1,8 milijuna kuna", ističe Picula te dodaje kako proizvodnja pršuta ne ovisi o državi već teritoriju na kojem je proizveden. - Zbog toga je istarski pršut apsolutno autohtoni proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na način kako se to radi u Istri - dodaje Picula koji je Europskoj komisiji postavio pitanje koji je njihov stav u vezi slovenskog prigovora na hrvatsku registraciju istarskog pršuta.

>>Slovenci žele zabraniti i istarski pršut!

Komentara 16

Avatar mijan
mijan
07:53 11.01.2014.

Bilo bi vrlo interesantno cuti imena nasih domoljuba koji su pristali da se mali sjeverni dio poluotoka zove Istra i pripada Sloveniji ? Sav veci dio istog poluotoka mora se zvati, zamislite, Hrvatska Istra ? Mozda bi Picula imao o tome sto reci, a ne bi bilo veliko iznenadjenje da bam iskoci neka Hvatska Lika, Hrvatski Kvarner, Hrvatsko Medjimurje .... Obuzme me jad i tuga kada se sjetim gospode poput Davorina Rudolfa, Supeka i mnogih eminentnih Hrvata koje nitko nista pitao nije niti uvazio misljenja, a o minutazi u javnosti ...... i sada se mi sjetili brendirati, zasticivati, svojatati ?????

Avatar gandric
gandric
12:06 11.01.2014.

Picula i Ruza zajednickim snagama. Bravo

ZV
zdravko.vugrinec
12:50 11.01.2014.

istarski pršut od bugarskih svinja.ili možda kod nas uzgajajusvinje sa 5 šunki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije