Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Pevec mora isplatiti 620 tisuća kuna za gradnju betonare

Višnja i Zdravko Pevec
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
23.01.2019.
u 17:42

Zadnja nepravomoćna presuda Općinskog suda u Bjelovaru kaže kako je Zdravko Pevec dužan tvrtki VB Leasing iz Zagreba isplatiti novčanu svotu od 620 tisuća kuna zajedno sa zateznom kamatom

Nakon gotovo deset godina sudskih sporova, Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca „Pevec“, još se uvijek bori na nekoliko sudskih frontova.

Zadnja nepravomoćna presuda Općinskog suda u Bjelovaru kaže kako je Zdravko Pevec dužan tvrtki VB Leasing iz Zagreba isplatiti novčanu svotu od 620 tisuća kuna zajedno sa zateznom kamatom. Odluka je to donšena u parničnom postupku koji je tvrtka VB Leasing pokrenula zbog nepoštivanja odredbi ugovora potpisanog u lipnju 2007. godine.

Naime, u tom je razdoblju s trgovačkim društvom Pevec Graditeljstvo potpisan ugovor o leasingu pokretne betonare Euromix čija je vrijednost nakon proizvodnje iznosila 2,344 milijuna kuna, da bi ugovor nekoliko mjeseci kasnije bio prebačen na tvrtku Pevec Proizvodnja.

Od dogovornih 60 rata, isplaćeno 26

Nekadašnji poznati bjelovarski tajkun svoju veliku viziju o pokretnoj betonari realizirao je u listopadu 2007. godine, da bi se ispostavilo u krajem 2009. godine da je Pevec isplatio samo 26 od dogovorenih 60 rata. VB Leasing tada je raskinuo ugovor te zatražio od primatelja leasinga da u roku od osam dana vrati betonaru.

U posjed betonare tužitelj je stupio tek u rujnu sljedeće godine, a nakon što je sačinjen završni obračun izračunato je da im Pevecova tvrtka duguje još 667 tisuća kuna, koliko je VB Leasing i potraživao ovom tužbom. Na kraju je sud presudio da je Pevec dužan platiti 620 tisuća kuna odštete, a ukoliko ova presuda postane pravomoćna, morat će platiti i 106 tisuća kuna sudskih troškova.

Bez konačne presude

Podsjetimo, Zdravko Pevec je sa suprugom uhićen u lipnju 2010. godine. pod optužbom da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja. U pritvoru su proveli nešto više šest mjeseci, a Zdravko je 2015. godine nepravomoćno osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci, dok je supruga dobila kaznu od godinu dana. Od tog se razdoblja godina i pet mjeseci neće izvršiti ako u vremenu od tri godine ne počini novo kazneno djelo, a u zatvorsku kaznu uračunato mu je i šest mjeseci koliko je od lipnja do prosinca 2010. godine proveo u istražnom zatvoru.

No, iako je od ove prvostupanjske presude donesene još u siječnju 2015. prošlo pune četiri godine, spis je i dalje na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske pošto su se na ovu presudu žalila obitelj Pevec, ali i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru te se i dalje čeka konačna presuda. Zdravko i Višnja Pevec su pak 2016. godine od Republike Hrvatske potraživali više od pola milijarde kuna jer su tvrdili kako im je temeljem nezakonitih i nepravilnih odluka donesena tolika šteta. Umjesto stotina milijuna kuna odštete, tada im je naloženo plaćanje 400 tisuća kuna troškova postupka.

Kao što je poznato, prije pune četiri godine Županijski sud u Bjelovaru Zdravka i Višnju Pevec nepravomoćno je osudio zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Zdravko je tada osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, od čega se polovica tog vremena, odnosno godina i pet mjeseci neće izvršiti ako u vremenu od tri godine ne počini novo kazneno djelo, a u zatvorsku kaznu uračunato mu je i šest mjeseci koliko je od lipnja do prosinca 2010. godine proveo u istražnom zatvoru.

No, iako je od ove prvostupanjske presude donesene još u siječnju 2015. prošlo pune četiri godine, spis je i dalje na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske pošto su se na ovu presudu žalili i Peveci, ali i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru te se i dalje čeka konačni pravorijek u ovom slučaju.

S druge strane, Županijski sud u Bjelovaru još je u travnju 2016. godine potvrdio presudu Općinskog suda u Bjelovaru od lipnja 2014. godine kojom je odbačena tužba u kojoj su Zdravko i Višnja Pevec od Republike Hrvatske potraživali više od pola milijarde kuna jer su tvrdili kako im je temeljem nezakonitih i nepravilnih odluka donesena tolika šteta. Umjesto stotina milijuna kuna odštete, tada im je naloženo plaćanje 400 tisuća kuna troškova postupka.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 2

DU
Deleted user
18:23 23.01.2019.

Unistili ste pevecove samo zato sto su hrvati...zasto koristite njegovo prezime a razvlastili ste ga ...u hrvatskoj ce za desetak godina u vlasnistvu imati samo drek ba sibici...zahvljujuci umnim politicarima. ..

AR
Armagedon
19:23 23.01.2019.

Peveca su onda uništili radi onih kamiona i prevoza ..... mislim da je to bilo Todorićevo maslo, no vjerovatno su i drugi prevoznici to podržali, kažu mi upućeniji da mu to nije bio mudar potez.... ali njegovi su se dućani održali, otvara nove..... a on i Višnja su odradili dug .... čistili štale ... i vratili se...za razliku od Gazde koji ništa odradio ni platio nije samo se prijeti..... .+ eto baš je simpa ona reklama Karlovačkog za ono pivo sa Gđom Višnjom .... nikako da ga probam, a baš mi se sviđa jer volim te voćne pive....! Pa mu ovo vjerovatno neće biti problem platiti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije